Ljeto je tipično sinonim za zabavu na suncu, izležavanje na plaži i uživanje u moru. Međutim, osobe s brojnim madežima trebaju tijekom ovog razdoblja biti oprezne i dodatno njegovati svoju kožu. Medicinski stručnjaci naglašavaju potencijalne opasnosti izlaganja suncu za one s velikim brojem madeža i nude vrijedne smjernice o tome kako se učinkovito zaštititi od ozljeda.

Značaj mladih i njihova uloga u društvu pitanje je koje vrijedi istražiti.

Pigmentirane kožne lezije, koje se obično nazivaju madeži ili nevusi, mogu biti urođene ili se razviti tijekom vremena. Iako je većina madeža bezopasna, postoje određeni slučajevi koji zahtijevaju pozornost zbog mogućnosti malignosti, osobito kada su izloženi sunčevoj svjetlosti.

Postoji nekoliko mogućih zdravstvenih stanja koja se mogu povezati s pretjeranim sunčanjem i prisutnošću madeža.

Melanom, najteži oblik raka kože, može nastati iz već postojećih madeža. Osobe s većim brojem madeža suočene su s povećanom osjetljivošću na melanom, osobito kada su izložene sunčevom ultraljubičastom zračenju bez odgovarajućih mjera zaštite.

Često izložena područja tijela, poput lica, ruku i vrata, sklona su razvoju aktinične keratoze, vrste stanja kože. Važno je napomenuti da ove promjene na koži potencijalno mogu biti prekanceroze i da ih treba liječiti zdravstveni djelatnik.

Izlaganje suncu usko je povezano s razvojem karcinoma skvamoznih stanica i karcinoma bazalnih stanica, dvije vrste raka kože koji se mogu pojaviti u regijama s visokom koncentracijom madeža.

Koje su najučinkovitije metode za osiguravanje odgovarajuće zaštite od sunca za mlade osobe?

Kako biste zaštitili svoju kožu od štetnih UV zraka, važno je stalno koristiti kremu za sunčanje s visokim SPF faktorom i ponovno je nanositi svaka dva sata ili nakon plivanja ili znojenja.

Kako biste zaštitili kožu od izravne sunčeve svjetlosti, preporučljivo je nositi zaštitnu odjeću poput šešira širokog oboda, laganih dugih rukava i hlača.

Kako biste se zaštitili od štetnih sunčevih zraka, savjetuje se kloniti se izravne sunčeve svjetlosti tijekom vršnih sati dana, obično između 10 i 16 sati, kada je UV indeks najviši.

Neka vam postane navika redovito pregledavati svoje madeže kako biste prepoznali sve promjene koje bi mogle ukazivati ​​na prisutnost raka kože. Uočite li bilo kakve abnormalnosti ili zabrinjavajuće promjene, preporučljivo je zakazati pregled kod dermatologa.

Profesionalno gledište liječnika.

Prema riječima dermatologinje dr. Ane Petrović, osobe s velikim brojem madeža trebale bi biti oprezne kada je sunčano vrijeme. Dugotrajno izlaganje suncu može povećati vjerojatnost razvoja raka kože, posebice melanoma. Kako biste svoju kožu zaštitili od potencijalnih opasnosti od UV zraka, savjetuje se podvrgavanje rutinskim pregledima kod dermatologa i korištenje odgovarajućih mjera zaštite od sunca.

Dodatna njega kože postaje ključna u sunčanim danima, posebno za osobe s velikim brojem madeža. Redoviti posjeti dermatologu i osiguravanje dostatne zaštite od sunca bitne su mjere za održavanje zdravlja kože i smanjenje mogućnosti razvoja bolesti i madeža povezanih sa suncem.