Uključivanje redovite tjelesne aktivnosti u vašu dnevnu rutinu dokazana je metoda za poboljšanje protoka krvi i smanjenje nakupljanja tekućine u stopalima. Savjetuje se izdvojiti najmanje 30 minuta za umjerenu aktivnost svaki dan. Kako biste poboljšali svoje prehrambene navike, predlaže se smanjenje unosa soli i jako prerađene hrane. Umjesto toga, odlučite se za opcije bogate kalijem kao što su banane, avokado i špinat kako biste podržali optimalnu ravnotežu tekućine.

Kako bi se tijelo učinkovito oslobodilo viška tekućine, možete se okrenuti čajevima koji imaju diuretska svojstva, poput zelenog čaja, čaja od peršina i čaja od maslačka. Također se savjetuje promjena prehrambenih navika kako bi se izbacio višak vode iz želuca. To podrazumijeva smanjenje unosa ugljikohidrata i soli, a istodobno povećanje unosa hrane bogate kalijem i magnezijem.

Dosljedna tjelesna aktivnost ima sposobnost aktivnog poticanja metabolizma i cirkulacije, što rezultira uklanjanjem viška tekućine iz tijela. Različite vrste čajeva, uključujući čaj od maslačka, rastavič čaj, kao i zeleni ili crni čaj, posjeduju diuretička svojstva koja pomažu u ovom procesu. Za održavanje zdrave ravnoteže tekućine bitno je konzumirati namirnice bogate magnezijem kao što su lisnato povrće, avokado, bademi i grah. Osim toga, održavanje pravilne hidratacije unosom velikih količina vode ključno je za osiguranje optimalne funkcionalnosti diuretičkih procesa.

Kako bi se izbjeglo zadržavanje vode, preporučljivo je ograničiti unos hrane koja je bogata solju, šećerom i zasićenim masnoćama, jer te komponente mogu pridonijeti ovom stanju. Ako simptomi potraju ili ako imate ozbiljnih problema sa zadržavanjem vode, savjetuje se da se posavjetujete s liječnikom kako biste uklonili mogućnost bilo kojeg temeljnog zdravstvenog stanja. Ključni koraci za uklanjanje viška vode iz tijela, bilo da se zadržava u stopalima ili trbuhu, uključuju promjenu prehrane i uključivanje redovite tjelesne vježbe.

Otok u različitim regijama, uključujući stopala, gležnjeve, listove i bedra, česta je pojava. Ovo oticanje može biti uzrokovano čimbenicima kao što su zadržavanje tekućine, upala ili ozljeda i bolest koja utječe na tkivo ili zglobove. Važno je napomenuti da oticanje nogu nije samo kod starijih osoba; pojedinci svih dobi mogu doživjeti ovaj problem.

Oticanje nogu može biti uzrokovano bezopasnim čimbenicima poput dugotrajnog sjedenja ili manjih ozljeda, koje medicinski stručnjaci lako prepoznaju. Međutim, ključno je razumjeti da natečene noge također mogu biti znak težih stanja poput bolesti srca ili krvnih ugrušaka. Kada oticanje nogu nastane bez ikakvog vidljivog uzroka ili je popraćeno nepovezanim simptomima kao što su bol u prsima ili otežano disanje, neophodno je odmah potražiti liječničku pomoć radi dijagnoze i liječenja.

  • Otkrijte čimbenike koji stoje iza pojave otečenih stopala i steknite dragocjena znanja o praktičnim metodama samopomoći pomoću sljedećih informacija. Kada se suočite s problemom oticanja stopala, postoji niz potencijalnih uzroka, svaki se razlikuje u smislu razine ozbiljnosti, koji u konačnici pridonose povećanju stopala. Periferni edem, stanje koje karakterizira oticanje nogu, može se pripisati zadržavanju tekućine. Sposobnost tijela da održi optimalnu ravnotežu tekućine olakšavaju različiti sustavi, uključujući krvožilni sustav, limfni sustav i bubrege. Svaki poremećaj pravilnog funkcioniranja ovih sustava može rezultirati nakupljanjem tekućine.

Sveobuhvatna znanstvena klinička studija provedena je u Klinici za naprednu procjenu limfedema (ALAC) u suradnji između Sveučilišta Macquarie u Australiji i stručnjaka za plastičnu kirurgiju, rehabilitaciju, onkologiju i srodna područja. Studija je imala za cilj istražiti korelaciju između oticanja nogu i limfedema, značajnog medicinskog problema. Od 2012. do 2014. u ALAC-u je provedeno veliko istraživanje koje je uključivalo 104 pacijenta. Konačni rezultati, koji su objavljeni u cijenjenom časopisu Annals of Surgical Oncology, pružili su uvjerljive dokaze da se liposukcija može smatrati sigurnom i učinkovitom opcijom liječenja za odgovarajuće odabrane osobe koje pate od uznapredovalog limfedema.

Kada se radi o rješavanju problema oticanja nogu, osobito kod osoba koje se suočavaju s komplikacijama povezanim s limfedemom, ovaj pristup nudi trajno rješenje. Unatoč tome, okupljanje vrhunskog multidisciplinarnog tima ključno je za procjenu prikladnosti liposukcije kao održivog izbora za pacijente koji se bore s ovim stanjem.