– Nismo jednom imali problem sa krpeljima, kojeg i ne osijetimo da se ugnijezdi u našoj koži. Nakon toga kreću problemi, a još veći je kada se zalijepi u glavu, i onda od kose jednostavno nema šanse da se izvadi na pravi način. Danas vam donosimo par savjeta na ovu temu….

Krpelji, ta dosadna stvorenja, obično nastanjuju lišće niskih grmova koji ne prelaze metar visine. Također se mogu naći u gusto naseljenim područjima, duž staza kojima se često putuje, pa čak i infiltrirati se u naše cijenjene vrtove i mjesta za piknik. Od iznimne je važnosti voditi računa o ovim minijaturnim parazitima jer oni mogu prenijeti teške bolesti. Stoga je neophodno provoditi preventivne mjere kako bi ih se izbjeglo.

Kako biste smanjili vjerojatnost ugriza krpelja dok izlazite u prirodu, savjetuje se obući duge hlače, košulje ili majice dugih rukava i zatvorene cipele. Poduzimanjem ovih temeljnih mjera opreza, rizik od ugriza krpelja može se značajno smanjiti. Međutim, jednako je važno usvojiti postupke koji čuvaju okoliš i smanjuju vjerojatnost susreta s krpeljima. Kako biste učinkovito smanjili staništa krpelja, ključno je dosljedno održavati svoj travnjak i grmlje.

To podrazumijeva redovito košenje trave i šišanje ukrasnog grmlja, s posebnom pažnjom na rubove travnjaka. Također se savjetuje uklanjanje otpalog lišća i pokošene trave bacanjem u smeće ili dodavanjem na kompostnu hrpu. Ako je potrebno, možete razmisliti o korištenju kemijskih repelenata duž perimetra vašeg dvorišta kako biste dodatno smanjili prisutnost krpelja. Kako biste spriječili krpelje, preporuča se koristiti drvo ili šljunak kao temelj za prostor za sjedenje na terasi. Osim toga, preporučljivo je odabrati sunčano i suho mjesto u vašem dvorištu, a izbjegavati područja koja su stalno zasjenjena, budući da su krpelji skloni skrivanju na vlažnim i tamnim mjestima.

Kako biste osigurali sigurnost svojih vanjskih sjedećih mjesta, budite oprezni kada postavljate ležaljke u blizini zaraslog lišća ili zidova. Ako se vaš vrt nalazi u blizini šume ili šumovitog područja, preporučljivo je postaviti zaštitnu granicu duž perimetra kako biste spriječili ulazak krpelja. To se može postići korištenjem materijala poput drvene sječke, pijeska, piljevine ili drobljenog kamena za izgradnju fizičke barijere, čime se prisutnost krpelja učinkovito smanjuje. Krpelje možete zaštititi na prirodan način tako da u svoj vrt ubacite određene biljke koje imaju repelentna svojstva. Ovaj jednostavan dodatak može učinkovito smanjiti prisutnost krpelja u vašem vanjskom prostoru.

Kadulja i lavanda posebno su učinkovite u odbijanju krpelja i drugih insekata, što ih čini vrijednim dodatkom svakom vrtu. Ne samo da ove biljke služe kao prirodni repelenti, već također poboljšavaju miris i vizualnu privlačnost vašeg vrta. Još jedna biljka poznata po svojim sposobnostima odbijanja krpelja je američka borovnica (Callicarpa americana), atraktivan grm koji se može strateški postaviti oko prostora za sjedenje u vašem vrtu kako bi se stvorila sigurna zona bez krpelja. Kako biste zaštitili svoje drage ljubimce, ključno je priznati da oni mogu nenamjerno unijeti krpelje u vaš dom dok uživaju u travi ili istražuju vrt.

Prije nego što im dopustite ulazak, odvojite trenutak i pažljivo pregledajte njihovo krzno ima li krpelja i odmah uklonite sve koje pronađete. Nadalje, preporuča se dosljedna upotreba proizvoda protiv krpelja koje preporučuju veterinari kako bi se učinkovito spriječile infestacije krpeljima. Kako biste smanjili mogućnost infiltracije krpelja u vaš životni prostor ili vrt, preporučljivo je izgraditi štalu na znatnoj udaljenosti od vašeg stana, osobito ako imate krave ili koze. Kako biste osigurali čistu staju bez krpelja, bitno je redovito pregledavati svoje životinje i pridržavati se standarda čistoće.

Uz ekološki prihvatljive prakse poput sadnje biljaka koje odbijaju krpelje i očuvanja okoliša, postoje razne druge mjere koje se mogu primijeniti za učinkovito i trajno uklanjanje ovih dosadnih štetnika. Neka vam postane navika da nakon boravka na otvorenom temeljito pregledate sebe i svoje bližnje na krpelje. Uz to, razmislite o nošenju odjeće svjetlije boje kako biste lakše otkrili krpelje.

Za uspostavljanje okruženja bez krpelja koje je istovremeno sigurno i pogodno za dobro zdravlje, ključno je usvojiti određene preventivne mjere. Jedan vrlo učinkovit pristup je primjena eteričnog ulja limunske trave, prirodnog repelenta, na kožu i odjeću. Ova jednostavna radnja značajno smanjuje vjerojatnost da budete izloženi ugrizima ovih potencijalno opasnih insekata. Nadalje, imperativ je održavati svoj vrt i dom nabavom specifičnih biljaka i provođenjem odgovarajućih strategija za očuvanje okoline. Pridržavajući se ovih smjernica, možete uživati ​​u okruženju bez krpelja i pritom osigurati sigurnost sebi i svojim najmilijima.