Kroz povijest su arapske žene bile poznate po svom vječno mladolikom izgledu, koji se često pripisuje domaćem ‘eliksiru mladosti’ za koji se kaže da im pomaže.

Da biste stvorili ovaj eliksir za pomlađivanje, samo sakupite tri jednostavne komponente: limun, med i maslinovo ulje. Prema uvjerenju arapskih žena, konzumacija ovog eliksira dva puta godišnje ima moć potpunog revitaliziranja organizma.

Za pripremu ovog čarobnog napitka potrebni su sljedeći sastojci:

Da biste napravili ovaj napitak, trebat će vam 100 ml limunovog soka, 200 grama meda i 50 ml maslinovog ulja.

  • Za pripremu ovog lijeka jednostavno pomiješajte sve navedene sastojke i uzmite po jednu čajnu žličicu na prazan želudac tri puta dnevno, otprilike 15 do 20 minuta prije jela. Nakon što potrošite cijelu smjesu, napravite pauzu od šest mjeseci. Tijekom ove pauze savjetuje se svakodnevno piti čaj od đumbira. Za pripremu čaja potopite pola žličice naribanog đumbira u 200 ml kipuće vode. Također možete dodati malu količinu limunovog soka, ali se suzdržite od dodavanja meda ili šećera. Kako se naviknete na okus, postupno povećavajte količinu đumbira na punu žlicu, kako preporučuje Alo.

BONUS TEKST

Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.