Nasuprot tome, možemo stvoriti vlastita prirodna sredstva za čišćenje koristeći uobičajene kuhinjske predmete koji su nam lako dostupni, a koja nisu samo pristupačna, već su i učinkovita.

Potrebno je

250 ml alkoholnog sirćeta
250 ml vode
1 pomorandža

Počnite s guljenjem limuna i naranče, pazeći da na precizan način uklonite vanjski sloj. Nastavite s sitnim usitnjavanjem kore, pazeći da bude izrezana na male, jednolične komade. Prebacite nasjeckanu koru u plastičnu bočicu s raspršivačem prikladne veličine, spremna za sljedeći korak. Pažljivo ulijte alkoholni ocat i vodu u bocu, dopustite da se dva sastojka pomiješaju i harmoniziraju. Ključno je ostaviti proizvod da miruje trideset minuta prije nego što ga upotrijebite za namjeravanu svrhu.

Prema riječima Krstarice, nanesite proizvod na željenu površinu, zatim ga krpom ili spužvom nježno utrljajte i bit ćete ugodno zadovoljni rezultatom. U slučaju većeg nakupljanja kamenca na slavini ili bilo kojoj drugoj površini, možete pokušati nanijeti sodu bikarbonu, a zatim obilno poprskati ovo sredstvo za čišćenje.

BONUS TEKST

Ne samo da ocat poboljšava okus salate, već također potiče probavu i nudi brojne zdravstvene prednosti. Istraživanja su pokazala da octena kiselina ima značajnu ulogu u smanjenju razine kolesterola i triacilglicerola u krvotoku, kao i u snižavanju krvnog tlaka.

Kada je riječ o octu s kojim se često susrećemo u našim kuhinjama, tri su glavne vrste: jabučni, vinski i alkoholni. Ove vrste octa se intenzivno koriste u kućanstvima. Bijeli ili alkoholni ocat obično se koristi za čišćenje ili konzerviranje hrane, dok su vinski i jabučni ocat poznati po svojim zdravstvenim dobrobitima, kao i svojoj kulinarskoj upotrebi.

Dobiven iz bijelog i crvenog vina, vinski ocat opravdava svoje ime jer sadrži esencijalne minerale kao što su kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo i bakar. Značajna su antioksidativna svojstva vinskog octa, posebno crnog vinskog octa. Resveratrol, spoj prisutan u crnom vinu koji mu daje boju i ima snažna antioksidativna svojstva, odgovoran je za ovaj učinak.

  • Crveni vinski ocat ima snažniji i snažniji miris, zahvaljujući taninima ekstrahiranim iz kožice grožđa, dok bijeli vinski ocat nudi nježniji okus. Bez sumnje, izvrsnost vina izravno utječe na kvalitetu dobivenog octa. Kako bi zadovoljio minimalne standarde, vinski ocat mora sadržavati minimalno četiri posto octene kiseline i održavati razinu kiselosti između pH 3,2 i 3,6. Karakteriziran svojom izrazitom aromom, vinski ocat pokazuje crvenkastu ili žutu nijansu, koja varira ovisno o vrsti vina korištenog u proizvodnji. Nadalje, njegova snažna antibakterijska svojstva poznata su od davnina, što je dovelo do njegove upotrebe kao tradicionalnog lijeka za razne bolesti i rane.

Vinski ocat, osim što se često koristi kao začin za salatu ili kao sastojak raznih kulinarskih kreacija poput umaka, preljeva i juha, poznat je po svojim izvanrednim protuupalnim i antiseptičkim svojstvima. Nadalje, kroz povijest se koristio kao dezinficijens za čišćenje rana i ublažavanje upala i groznice.

Dok se jabučni ocat često hvali zbog njegovih prednosti kod mršavljenja, prethodna su istraživanja pokazala da vinski ocat može biti jednako učinkovit u pomaganju pojedincima da izgube neželjene kilograme.

Kroz proces fermentacije u dva koraka, svježe jabuke su ili narezane na male komadiće ili pasirane kako bi se dobio jabučni ocat. Ova izvanredna tvar ne samo da služi kao prirodni lijek, već je također poznata po svojim antibiotskim svojstvima.

Idealan izbor, prema mišljenju stručnjaka, je korištenje nepasteriziranog octa s pH u rasponu od pet do sedam. Jabučni ocat prvenstveno se sastoji od octene kiseline koja mu daje poseban okus i miris.