Ostrvo Anantahan se nalazi u Tihom okeanu i ono se prostire na oko 33 kvadratna kilometra, a tamo se tokom Drugog svjetskog rata dogodila senzacija.

  • Razdoblje između 1945. i lipnja 1951. svjedočilo je nevjerojatnom događaju na otoku Anatahan. Tijekom tog vremena, Japanka po imenu Kazuko Higa i 32 muškarca boravili su na otoku izvanrednih sedam godina. Narativ koji okružuje ovaj izvanredni događaj vrti se oko spajanja jedne žene i dva vatrena oružja, što pokreće zapaljivu kombinaciju želje i agresije, razotkrivajući zlokobne dubine ljudskog ponašanja. Ovaj dobro poznati incident postao je poznat kao “Incident na otoku Queen Anatahan”.
    Otok Anantahan pao je pod japansku okupaciju tijekom Prvog svjetskog rata, a kasnije je postao mjesto Naniang Xingfa, koji je uspostavio Japan nakon rata. Kako bi zadovoljio potrebu za radnom snagom na otocima razorenim ratom, Japan je tijekom Drugog svjetskog rata proveo politiku pomorske ekspanzije, s ciljem mobilizacije mladih pojedinaca. Godine 1939. 16-godišnja djevojka Kazuko Higa pobjegla je od brata na Okinawi i našla se na Marijanskom otočju, gdje je potražila utočište.

Nakon putovanja u Saipan, otišla je u Bakan i na kraju se udala za mladog Japanca po imenu Jengi kada je napunila 18 godina. Jengi je bila na poziciji u jednoj tvrtki, a preselili su se na otok Anatahan zbog profesionalnih obaveza. Dok je bila na otoku, njezin suprug prvenstveno je nadgledao rad otprilike 20 domorodačkih pojedinaca zaposlenih na plantaži kokosa.

Usred burnog razdoblja kao što je bio Drugi svjetski rat, mir otoka Anatahan ostao je nepomućen kaosom i razaranjima koji su harali svijetom. Dzhengi i Kazuko nastavili su svoje živote bez utjecaja rata, jer je otok uspio izbjeći najgori sukob. Međutim, usred ove spokojne pozadine, bio je prisutan Jongli, koji se našao očaran Kazukijevom izuzetnom ljepotom. U međuvremenu se Japan našao u neizvjesnom položaju u ratu, dok su Sjedinjene Države nemilosrdno napadale teritorije pod japanskom kontrolom. Na kraju je rat došao do obala otoka Anatahan.

U ovom ključnom trenutku, Zhengli je donio kritičnu odluku da napusti otok, ostavljajući Kazuko i njezinog partnera. Ubrzo nakon toga, otok se suočio s nemilosrdnim zračnim napadima američke vojske, no nevjerojatnom srećom dvije su se osobe uspjele vješto sakriti i izbjeći uhićenje. Dok su prolazili i kroz mirna i uzburkana vremena, njihova je međuovisnost cvjetala, što je izazvalo žarku povezanost među njima. Njihova dnevna rutina odražavala je rutinu svakog tipičnog para, dok su se brinuli za svoje usjeve i vodili kućanstvo koje su izgradili.

Kobnog dana 12. lipnja 1944. američke su snage oborile tri japanska ribarska broda na kojima je bila grupa od 31 osobe. Među ovom skupinom bilo je 10 japanskih vojnika i 21 ribar, od kojih su većina bile mlade duše u dobi od oko 20 godina. Zapanjujuće, najmlađi među njima imao je samo 16 godina. Ostavljeni nasukani na otoku, hranili su se isključivo bananama i papajom, jedinim izvorom hrane za ublažavanje gladi. U očajničkoj borbi za preživljavanjem, pribjegli su samoranjavanju, činu samoozljeđivanja koji je postao njihova sumorna stvarnost.

Nakon sve očajnije potrage za hranom, konačno su stigli u područje gdje Kazuko i Jongli žive. Preplavljeni srećom po dolasku svojih sugrađana, dobrodušni par srdačno ih je dočekao i pružio im potrebnu podršku.

Katastrofalni događaj se odvija – Početne faze katastrofe označile su početak niza nesretnih događaja koji će se odvijati tijekom sljedećih 7 godina. Kao rezultat toga, japanski poraz i kasnija predaja u ratu 2. rujna 1945. prošli su nezapaženo na otoku Anatahan, zbog njegove udaljene lokacije. Na otoku je živjelo 10 vojnika, 21 ribar i dvije osobe po imenu Kazuko i Jongli, koji su namjerno odlučili ostati i živjeti usamljeno. Stoka i perad koju su uzgajali brzo su potrošeni, ostavljajući čitavom stanovništvu otoka drugu opciju nego da se oslone na vlastitu snalažljivost i upuste u lov za prehranu.

Budući da je bila jedina ženka u skupini od 32 muškarca, Kazuko je privukla značajnu pozornost i prema njoj su se odnosili s velikim poštovanjem. Srećom, njezin emotivni partner bio je uz nju i pobrinuo se da od svih dobije najveće poštovanje. Jedan član grupe čak je predložio da se par vjenča, čime je učinkovito stala na kraj svim fantazijama koje uključuju mladu Kazuko. Nakon vjenčanja, par se odlučio distancirati od ostalih stanovnika otoka, u potrazi za prividom privatnosti.

Autoritet i kontrolu stječu oni koji posjeduju oružje. U mjesecu kolovozu 1946. godine odigrao se značajan događaj kada su dvije osobe krenule u lov duboko u srce džungle. Tijekom ove ekspedicije naišli su na ostatke američkog zrakoplova u kojem su iskopali nekoliko komada vatrenog oružja i zalihe streljiva. Kćeri ovih ljudi, sada opterećene teretom odgovornosti, našle su se potaknute prema novom cilju: nabaviti prikladne drugove.

U odvažnoj odluci, Kazuko je odlučila ući u brak s obje osobe. Kako su napetosti među članovima zajednice dosegle nove visine, niz misterioznih smrti se odvijao. Na kraju je otkriveno da su njihovi sukobi izmakli kontroli, što je dovelo do nasilja i tragičnih ishoda.

Shvativši urođenu opasnost upuštanja u poliandrijski odnos s dvije osobe koje posjeduju oružje, Jonglu je odlučio napustiti zajednicu. Unatoč tome, dinamika suživota dva muža s jednom ženom na kraju se pokazala neodrživom, što je rezultiralo neslogom između dva muškarca. Pobjednik ove svađe izašao je kao jedini posjednik i žene i dva vatrena oružja.