Iako ubod stršljena može biti nesnosno bolan, suprotno uvriježenom mišljenju, obično nije opasan po život. Općenito, posljedice uključuju manje otekline koje traju nekoliko dana. Ipak, postoje slučajevi u kojima ubod stršljena može izazvati anafilaktički šok ili izazvati alergijsku reakciju na otrov, čime se znatno povećava razina opasnosti.

Prilikom odlaska u prirodno okruženje preporučljivo je kloniti se područja nastanjenih stršljenima. Budite oprezni i zaštitite sve nepokrivene dijelove tijela dok radite u vrtu. Ako dođe do uboda, odmah izvadite žalac i stavite hladan oblog za olakšanje.

Kada stršljen ubode, to obično rezultira oteklinom, crvenilom i iritirajućim osjećajem na zahvaćenom području kože. Dok manji ubod može nestati u roku od 30 do 60 minuta, osobe s povećanom osjetljivošću na otrov mogu doživjeti opsežno oticanje u cijelom udu ili dijelu tijela gdje se dogodio ubod.

Kako bi se zaustavilo širenje otrova po tijelu, portal Krenizdravo.rtl.hr preporuča da se zahvaćeno područje izdigne u odnosu na ostatak tijela.

U slučaju da se ubod zabije u kožu, pokušajte ga izvaditi nožem s ravnom oštricom. Izbjegavajte korištenje pinceta, jer to često dovodi do guranja otrova dublje u tijelo i ostavljanja uboda još čvršće zabijenog u kožu.

Opasnost su ubodi koji se javljaju u području grla i vrata, jer nastali otok može otežati disanje i potencijalno dovesti do gušenja. Ključno je odmah prevesti ozlijeđenu osobu u hitnu pomoć kako bi se riješila ova kritična situacija. Pojedinci koji su osjetljivi na alergijske reakcije posebno su izloženi riziku kada ih ubodu otrovni insekti poput stršljena. To može izazvati anafilaktički šok, tešku i po život potencijalno opasnu reakciju.

Anafilaktički šok može biti potaknut ubodom stršljena zbog različitih čimbenika koji doprinose njegovoj pojavi.

Zbog nepovoljnog položaja uboda, oteklina može dovesti do gušenja, uzrokujući neugodnosti.

Kada je pojedinac nedavno doživio ubod stršljena ili ose, njegov imunološki sustav postaje vrlo osjetljiv na alergen, što dovodi do pojave anafilaktičke reakcije ako se ponovno ubode.

U slučaju anafilaktičkog šoka ključno je odmah kontaktirati hitnu pomoć radi primjene antišok terapije. Ovu specijaliziranu terapiju moraju provoditi obučeni stručnjaci koji pažljivo procjenjuju simptome i propisuju odgovarajuće doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida kako bi se spriječio alergijski odgovor.

Ako se pojedinac nađe u situaciji opasnoj po život bez pristupa liječničkoj pomoći, ključno je pri ruci imati unaprijed pripremljenu injekciju adrenalina za ublažavanje eventualnih alergijskih reakcija. Ovo je osobito važno za one koji su skloni alergijskim reakcijama na ugrize insekata, poput uboda stršljena. Preporuča se konzultirati se sa zdravstvenim radnikom kako bi dobili potrebnu injekciju adrenalina i tablete antihistaminika kao mjeru opreza.

Ubod stršljena – šta preduzeti?

Ako se radi o običnom oticanju bez ikakve alergijske reakcije, preporuča se staviti hladne obloge na mjesto uboda. U tu svrhu kao hladan predmet može se koristiti metalna žlica.

Međutim, postoje slučajevi u kojima se alergijski odgovor može odgoditi za 8 do 10 sati, zbog čega je ključno potražiti liječnički savjet, osobito ako ste nedavno doživjeli ubod kukca.

Dobar savet za ubod stršljena i drugih insekata

Prema riječima jednog iskusnog pčelara, nelagoda i upala koja nastaje nakon ugriza pčela, osa ili stršljena može se ublažiti primjenom aspirina ili tableta Advil. Preporučeni pristup uključuje otapanje jedne tablete i njezinu izravnu primjenu na zahvaćeno područje. Nakon držanja na mjestu jednu minutu, tabletu treba izvaditi. Ključno je ovaj tretman primijeniti odmah nakon ugriza kako bi se oteklina učinkovito smanjila i ublažila popratna bol i svrbež, prenosi 100posto.jutarnji.hr.

Doživite li ubod stršljena ili bilo kojeg drugog kukca, ključno je ostati smiren i pribran. Ako se pojavi alergijska reakcija, hitno je potrebno potražiti liječničku pomoć.