Prema izvjestiteljici o wellnessu Kristini Karon, koja piše za The New York Times, gazirana voda pruža jedinstveno osjetilno iskustvo koje nije usporedivo s negaziranom vodom. To uključuje zadovoljavajući zvuk odvrtanja čepa i točenja u čašu, kao i okrepljujući osjećaj mjehurića na vašem jeziku.

  • Uz nedostatak kalorija i šećera, gazirana voda nudi brojne zdravstvene prednosti. Njegov izrazit okus često navodi pojedince na konzumaciju većih količina, što je prednost u smislu povećanog unosa vode. Gazirana voda služi kao učinkovito sredstvo za hidrataciju i održavanje ukupnog zdravlja. Njegova pH vrijednost kreće se od 3 do 4, što ukazuje na blagu kiselost. Unatoč tome, konzumiranje kiselog pića kao što je gazirani sok ne čini tijelo još kiselijim; nego potiče lužnatost.

Utjecaj gazirane vode na zube glavni je razlog za zabrinutost zbog izravne izloženosti zubne cakline kiselini. Studija je otkrila da gazirana pića mogu nagrizati caklinu, no taj je učinak primijećen samo kod pića koja su sadržavala šećer. Dodatno, vrijedi napomenuti da gazirana voda značajno manje šteti zubima u usporedbi sa slatkim bezalkoholnim pićima, s 100 puta nižom razinom štetnosti.

  • Probava se može poboljšati konzumacijom gazirane vode. Poboljšavajući sposobnost gutanja, povećavajući osjećaj sitosti, ublažavajući zatvor i rješavajući simptome probavnih smetnji poput bolova u želucu, gazirana voda nudi brojne prednosti. Istraživači u Japanu proveli su istraživanje koje je otkrilo oslobađanje 900 ml zraka iz 250 ml gazirane vode, što je rezultiralo osjećajem sitosti u želucu. Taj je učinak korišten za usporedbu dviju skupina pretilih žena: jedna je skupina konzumirala samo gaziranu vodu, dok je druga konzumirala negaziranu vodu. Žene koje su pile gaziranu vodu doživjele su veće smanjenje težine zbog pojačanog osjećaja sitosti. Izbjegavanjem prejedanja uspjeli su spriječiti debljanje.

Suprotno uvriježenom mišljenju, gazirana pića često se povezuju s negativnim učincima na zdravlje kostiju zbog svoje kisele prirode. Ipak, znanstvene studije su otkrile da obična gazirana voda zapravo ima neutralan ili čak blagotvoran učinak.

Cola pića, za razliku od gazirane vode, imaju visok sadržaj fosfora.

Ne postoje uvjerljivi dokazi koji bi poduprli ideju da gazirana voda ima negativne učinke na zdravlje.

Nemojte još napustiti ovaj napitak; uživajte u njegovoj dobroti! Gazirana voda služi kao blagotvorno sredstvo za hidrataciju tijela i očuvanje općeg blagostanja.

  • Kako biste poboljšali svoju produktivnost tijekom dana, razmislite o tome da svoju uobičajenu popodnevnu kavu zamijenite osvježavajućom gaziranom vodom. Opsežna istraživanja su pokazala da čak i blagi nedostatak hidratacije može imati znatan negativan učinak na kognitivnu funkciju, budući da je mozgu potrebna odgovarajuća opskrba vodom za učinkovit rad. Gazirana voda nudi jednostavan lijek, jer pomaže u održavanju praznog želuca, a istovremeno osigurava da su naši umovi puni goriva.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.