– Bubrezi su jako važni organi, bez kojih definitivno nema života. U Odnosu na srce, bubreg se može zamijeniti, jer jednostavno, sa jednim bubregom se može živjeti. Također, transplatacija bubrega je moguća, i sa hemodijalizom se može normalno živjeti…

Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju toksina iz našeg tijela, čime održavaju naše cjelokupno zdravlje. Pravovremeno prepoznavanje simptoma oštećenja bubrega može značajno povećati izglede za uspješno liječenje. Ovdje su neki od glavnih simptoma koji mogu ukazivati ​​na probleme s bubrezima. Ako primijetite više od jednog simptoma, preporuča se konzultirati liječnika. 1. Oticanje zglobova, stopala i lica

Jedan od prvih znakova problema s bubrezima može biti oticanje određenih dijelova tijela, poput zglobova, stopala, ruku i lica. To se događa zbog nakupljanja tekućine u tijelu jer bubrezi nisu u stanju učinkovito filtrirati i eliminirati višak tekućine. Što tražiti: Oticanje i zatezanje kože oko zglobova i lica. Preostali otisci čarapa ili cipela na stopalima. 2. Promjene u mokraći Bubrezi su odgovorni za proizvodnju urina, pa promjene u boji, mirisu ili učestalosti mokrenja mogu ukazivati ​​na problem. znak upozorenja: Bol tijekom mokrenja.

  1. Prisutnost krvi u mokraći. Rijetko mokrenje ili osjećaj potrebe za čestim mokrenjem, osobito noću. 3. Mučnina i povraćanje Ako bubrezi ne mogu učinkovito ukloniti toksine iz tijela, štetne tvari se mogu akumulirati, uzrokujući mučninu i povraćanje. Što tražiti: Stalna mučnina, osobito nakon jela. Povraćanje bez vidljivog razloga. 4. Umor Osjećaj umora čak i nakon dovoljnog odmora može biti znak problema s bubrezima. To je često povezano s nedostatkom eritropoetina, koji se luči u bubrezima i važan je u proizvodnji crvenih krvnih stanica. znak upozorenja:

Kronični umor i slabost. Poteškoće s koncentracijom i osjećaj umora. 5. Anemija Anemija može biti posljedica nedostatka crvenih krvnih stanica zbog smanjenog lučenja eritropoetina. Ako ste anemični, to može ukazivati ​​na probleme s bubrezima. Što tražiti: Koža i sluznice su blijede. Kratkoća daha i vrtoglavica. 6. Loš zadah Nakupljanje toksina u tijelu zbog disfunkcije bubrega može dovesti do metalnog okusa u ustima i lošeg zadaha. Što tražiti: Metalni okus u ustima.

Kronični loš zadah. Zdravlje bubrega ključno je za cjelokupno zdravlje tijela. Prepoznavanje ranih simptoma oštećenja bubrega može pomoći u brzom liječenju i spriječiti daljnje komplikacije. Ako primijetite više od jednog od simptoma navedenih u ovom vodiču, bilo bi dobro konzultirati se s liječnikom kako biste obavili potrebne pretrage i osigurali optimalno zdravlje bubrega.