Održavajući naše opće dobro, bubrezi imaju ključnu funkciju pročišćavanjem štetnih tvari iz našeg tijela. Pravodobno prepoznavanje znakova oštećenja bubrega može znatno povećati vjerojatnost učinkovitog liječenja. Evo nekoliko primarnih pokazatelja koji mogu ukazivati ​​na prisutnost problema s bubrezima. Ako primijetite više simptoma, preporučljivo je potražiti savjet liječnika.

1. Zglobovi, stopala i lice imaju upalu i natečenost.
Početni pokazatelj problema s bubrezima može se očitovati kao edem na određenim dijelovima tijela, uključujući zglobove, stopala, ruke i lice. Ova pojava nastaje zbog nakupljanja tekućine u tijelu, kao rezultat nesposobnosti bubrega da učinkovito filtriraju i uklone višak tekućine.

Ključne stvari na koje treba obratiti pozornost:

Koža oko zglobova i na licu postaje upaljena i stegnuta. Otisci obuće, bilo s čarapa ili cipela, ostavljaju trajne tragove na stopalima.
2. Promjene u sastavu urina
Kada se boja, miris ili učestalost mokrenja mijenjaju, to može biti znak problema jer bubrezi igraju ključnu ulogu u proizvodnji urina.

Indikatori potencijalne opasnosti:

Osjećaj nelagode tijekom mokrenja i promatranje pojave krvi u urinu.
Osjećaj rijetkog mokrenja ili česte potrebe za mokrenjem, osobito tijekom noćnih sati.

3. Povraćanje i osjećaj mučnine
Kada bubrezi ne mogu učinkovito eliminirati toksine iz tijela, nakupljanje štetnih tvari može dovesti do simptoma poput mučnine i povraćanja.

Stvari na koje treba obratiti pozornost:

Trajni osjećaj mučnine, osobito nakon obroka, popraćen epizodama neobjašnjivog povraćanja.
4. Osjećaj iscrpljenosti
Uporni umor, unatoč odgovarajućem odmoru, može ukazivati ​​na moguće probleme s bubrezima. Ovo stanje često je povezano s nedostatkom eritropoetina, ključnog hormona koji otpuštaju bubrezi i koji igra vitalnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Indikatori opreza:

Stalni umor i slabost. Izazovi s fokusom i ogromnom iscrpljenošću.

Anemija je stanje koje karakterizira nedostatak crvenih krvnih stanica ili hemoglobina u krvi.
Manjak u proizvodnji eritropoetina može doprinijeti anemiji, uzrokujući manjak crvenih krvnih stanica. Ako imate anemiju, to potencijalno može signalizirati probleme s bubrezima.

Stvari na koje treba obratiti pozornost:

Koža i sluznice pokazuju bljedilo, praćeno osjećajem nedostatka zraka i omaglice.
6. Neugodan okus ostaje u usnoj šupljini
Kada bubrezi ne rade pravilno, toksini se mogu nakupiti u tijelu, što dovodi do simptoma poput metalnog okusa u ustima i neugodnog zadaha.

Stvari na koje treba obratiti pozornost:

Osjećaj metalnog okusa u usnoj šupljini i uporno suočavanje s neugodnim zadahom.

Održavanje dobrog stanja vaših bubrega ključno je za cjelokupno zdravlje i funkcioniranje vašeg tijela. Pravodobno prepoznavanje ranih znakova oštećenja bubrega ključno je za pravodobno liječenje i izbjegavanje mogućih komplikacija. Ako primijetite više simptoma navedenih u ovom vodiču, savjetuje se da potražite savjet liječnika i podvrgnete se odgovarajućim pretragama kako biste očuvali optimalno stanje svojih bubrega.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.