– U 80 godinama prošloga vijeka što se tiče estrade, nismo imali previše faca na domaćoj glazbenoj sceni. Jedan od rijetkih je i Vlado Kalember koji je u svoje vrijeme bio prava seks zvijezda…

Vlado Kalember, poznata ličnost glazbene industrije Jugoslavije i Hrvatske, ostavio je trajan dojam svojim iznimnim sposobnostima i zadivljujućom karizmom u cijeloj regiji. Predvodeći bend Srebrna krila, nametnuo se kao amblematska figura na području zabavne glazbe od Vardara do Triglava. Vrhunac njegove karijere bio je 1984. godine kada je počastio eurovizijsku pozornicu izvedbom pjesme “Isolde”, učvrstivši svoj status jednog od najuglednijih pjevača.

Vlado Kalember odavno je plijenio javnost, ne samo svojim očaravajućim glasom, već i neodoljivim šarmom koji ga je zavolio kod publike. Dok je svoj privatni život obično držao u tajnosti, njegovu ljubavnu vezu s Leposavom Stefanović, također poznatom kao Lokica, bilo je nemoguće ignorirati. Lokica, poznata plesačica i koreografkinja, slavu je stekla kao voditeljica plesne skupine “Lokica” koja je surađivala sa Zdravkom Čolićem. Njihova veza trajala je godinu dana. Unatoč tome što su bili istaknute osobe svoje ere, zahtjevi javnog života i njihove uloge umjetnika stavili su ogroman pritisak na njihov odnos.

Kalember je otkrio da je njihova ljubav bila isprepletena razdobljima razdvojenosti, do kojih su doveli česta putovanja i profesionalne obveze. Nakon glazbene karijere Kalember se fokusirao na obitelj, točnije na sina Dariana kojeg dijeli s bivšom suprugom Anom. Njihova zajednica trajala je solidnih osam godina. S druge strane, Lokica je 1983. godine stupila u brak s arhitektom Zoranom Zekićem i zajedno su dobili kćerkicu Ognjenu.

Iako su se suočavali s brojnim preprekama, Lokica je ustrajala nakon gubitka supruga 1990-ih, posvetivši se dobrobiti svojih najmilijih i vlastitom zdravlju. Priča o Kalemberu i Lokici dirljiv je podsjetnik na zamršene živote javnih osoba, kao i na univerzalna iskustva ljubavi i prepreke s kojima se svi susrećemo. Njihov narativ zauzima značajno mjesto u kulturnom naslijeđu bivše Jugoslavije, ostavljajući trajan dojam u kolektivnim sjećanjima nebrojenih pojedinaca, kako u smislu njihovog osobnog putovanja tako iu smislu profesionalnih nastojanja.

BIOGRAFIJA:

Vlado Kalember, rođen 27. travnja 1953. godine u Bjelovaru, u Hrvatskoj, poznati je pjevač koji je izvršio značajan utjecaj na glazbenu scenu Jugoslavije i Hrvatske. Proslavio se kao frontmen vrlo hvaljenog benda Srebrna krila, koji je uživao golem uspjeh diljem bivše Jugoslavije od 1970-ih do 1980-ih. Kalember je, uz bend Srebrna krila, iznio niz bezvremenskih hitova koji su postali kultni na području jugoslavenske zabavne glazbe. Među renomiranim singlovima su pjesme poput “Mangup”, “Ana”, “Ja sam te volio”, “Milena” i brojne druge. Njegov poseban vokalni ton i zadivljujuća karizma učvrstili su njegov status jednog od najobožavanijih pjevača svoje ere.

Kalemberova karijera dosegnula je vrhunac kada je 1984. godine stao na pozornicu Eurovizije osvojivši publiku nezaboravnom izvedbom pjesme Isolde. Iako njegov nastup možda nije osigurao prvo mjesto, Kalemberovo prisustvo ostavilo je neizbrisiv trag u analima eurovizijske povijesti. Osim po uspješnoj glazbenoj karijeri, Kalember je bio poznat po zadivljujućoj ličnosti i sposobnosti osvajanja obožavateljica. Često je u brojnim anketama i medijskim kućama svrstan u najprivlačnije pojedince iz Jugoslavije. Kalember nije bio od onih koji bi otvoreno raspravljali o svom privatnom životu izvan sfere glazbe.

  • No, široj javnosti postala je poznata njegova ljubavna veza s Lokicom, poznatom plesačicom iz Čoline družine. Iako je njihova veza bila kratka, postala je značajan aspekt kulturnog nasljeđa koje je bivša Jugoslavija ostavila za sobom. Nakon mandata u Srebrnim krilima, Kalember se fokusirao na svoj osobni život i obitelj. U brak je ušao s Anom Kalember, talentiranom violončelisticom, a zajedno su dobili sina Darjana. Unatoč prelasku u privatnije živote, Vlado Kalember je nastavio imati istaknutu poziciju u javnosti, služeći kao bezvremenski simbol jednog vremena i ostavši jedan od obožavanih pjevača s prostora bivše Jugoslavije.