Važno je obratiti pozornost na značajan pokazatelj koji nikako ne smijete zanemariti… Pojava suhih usta prilično je česta, ali ne mora uvijek biti bezazlena. To potencijalno može poslužiti kao znak upozorenja za dijabetes ili probleme povezane sa zglobovima. Važno je napomenuti da se suha usta smatraju normalnim kada smo dehidrirani ili pod stresom.

Suha usta, također poznata kao kserostomija u medicini, mogu ukazivati ​​na temeljni zdravstveni problem i pogađaju približno 20% pojedinaca. Nekoliko čimbenika može pridonijeti suhim ustima, uključujući hormonske promjene. Posebno menopauza može poremetiti hormonsku ravnotežu i dovesti do isušivanja sluznica cijelog tijela.

Začepljenost nosa, bilo od prehlade ili peludne groznice, može dovesti do neprekidnog disanja na usta. Međutim, to se također može pripisati suženom ili začepljenom nosnom prolazu, nepravilnom zagrizu (kao rezultat ostavljanja otvorenih usana tijekom spavanja i naknadnog disanja na usta) ili neuobičajeno povećanih krajnika.

Dekongestivi djeluju tako što sužavaju krvne žile unutar područja sluznice, što rezultira smanjenjem upale i poboljšanjem disanja. Kao rezultat toga, dolazi do smanjenja količine tekućine koja ulazi u nosnu šupljinu, što dovodi do osjećaja suhoće u nosu.

Dok kratkotrajna uporaba ovog proizvoda može olakšati simptome, produljena uporaba može dovesti do suhoće nosa i usta.

Kada je riječ o vodici za ispiranje usta, važno je uzeti u obzir učinke alkohola. Iako alkohol može učinkovito eliminirati bakterije u ustima, on također može dovesti do suhoće iritirajući i dehidrirajući sluznicu. Budući da slina igra ključnu ulogu u zaštiti od karijesa i bolesti desni, suha usta povećavaju vjerojatnost pojave ovih problema. Kako biste umanjili ove rizike, preporučljivo je odabrati vodicu za ispiranje usta bez alkohola.

Jedna od čestih nuspojava žgaravice ili gastroezofagealnog refluksa su suha usta. Kretanje želučane kiseline iz jednjaka u grlo može rezultirati iritacijom i upalom, što rezultira suhoćom u grlu i ustima.

Pretjerana konzumacija kave može dovesti do dehidracije. Kofein, koji djeluje kao blagi diuretik, povećava učestalost mokrenja, dok tanini prisutni u kavi i određenim čajevima mogu pridonijeti osjećaju suhoće u ustima.

Neliječeni dijabetes može dovesti do trajnog povišenja razine šećera u krvi, što može dovesti do pojave suhih usta. Kako razina glukoze u krvi raste, bubrezi gube sposobnost zadržavanja tekućine i umjesto toga je eliminiraju kao urin, uzrokujući tako dehidraciju unutar tijela.

Suha usta također mogu biti uzrokovana lijekovima za dijabetes. Osim toga, stanja poput reumatoidnog artritisa, lupusa ili vaskulitisa mogu dovesti do sekundarnog Sjögrenovog sindroma, gdje imunološki sustav cilja na suzne i žlijezde slinovnice, što rezultira suhim očima i ustima.

Kada osoba doživi udarac u glavu, to može rezultirati stimulacijom dva od tri para žlijezda slinovnica. Ove su žlijezde povezane s facijalnim živcem koji prolazi kroz temporalne kosti koje se nalaze s obje strane lubanje.

Zadobivanje ozljede kostiju, bilo od prometne nesreće ili pada s bicikla, može rezultirati oštećenjem facijalnog živca i posljedično dovesti do suhih usta. Ovo stanje, poznato kao kserostomija, uobičajena je nuspojava brojnih lijekova, kako onih koji se izdaju bez recepta, tako i onih koji se izdaju na recept, a ukupno ih je preko 400. Osim toga, kemoterapija i terapija zračenjem također mogu uzrokovati suha usta. Slobodno podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!