Ogromne vrtače su se pojavile oko grada, a uzbudljivi snimci iz zraka koje je dao Coastwatch pokazuju prazninu u žarišnoj tački grada, izbacujući dim dok se magma približava površini.

Stručnjaci su primijećeni kako grade zaštitne zidove oko obližnje geotermalne elektrane, za koje vjeruju da će je zaštititi od tokova lave. Konkretno, svi su priznali da su deložacije neizbježne.

Islandski sveštenik Gudrun Hafsteinsdottir rekla je državnoj televiziji RUV da je masivni nasip dizajniran da zaštiti geotermalnu elektranu Svartsengi, nešto više od šest kilometara od Grindavika.

Hardver i materijali koji su mogli popuniti 20.000 kamiona dovezeni su u industrijski pogon i razvoj je počeo nakon što je dobila zvaničnu podršku vlade.

Island su nedavno pogodili brojni zemljotresi.
Malo ribarsko selo Grindavik proglasilo je u petak veoma osjetljivu situaciju i oko 4.000 ljudi je evakuisano.
Očišćeni stanovnici rekli su da su čuli “užasan metež” pod zemljom, a onima kojima je dozvoljeno da se vrate i pokupe neke stvari rečeno je da sve bace i pobjegnu ako čuju alarm.
Fabrika opskrbljuje zemlju toplom i hladnom vodom i strujom, a predstavnik administratora HS Orka rekao je da prekid neće uticati na snabdijevanje električnom energijom u glavnom gradu Reykjaviku.


Magma se dugo nakupljala ispod grada, a stručnjaci su juče rekli da se ispod grada formirao “kanal” dug 14 kilometara. Rekli su da se predstava može održati bilo gdje u hodniku.

Postoji bojazan da bi ispuštanje moglo izazvati slična razaranja kao erupcija Eyjafjallajökull 2010. godine, ali vulkanolozi kažu da je ideja da bi Fagradal proizveo toliko otpada koji je poplavio veći dio Evrope nategnuta.