– Nedavno je bilo punih 5 godina, kako je stradao kralj narodne muzike, Šaban Šaulić. Iza njega je ostao veliki legacy, te pjesme koje će definitivno da ostanu zauvijek. Malo se u medijima pominje njegova rođena sestra, koja i dan danas živi jako teško. Slijedi i priča o njoj.

Sarajka Cakić, starija sestra poznate ikone narodne glazbe Šabana Šaulića, živi u svijetu koji je u oštroj suprotnosti sa životom njezine slavne sestre. Tijekom svog inauguracijskog javnog nastupa otkrila je mnoštvo dosad neotkrivenih informacija o svom bratu, a neki aspekti njezina govora pogodili su je snagom oštrice.

Sjećanja na šabačko djetinjstvo ostala su živa u njegovom sjećanju. Jedan poseban aspekt koji se ističe je kako je uvijek igrao ulogu njezina zaštitnika, osiguravajući da joj ništa u životu ne nedostaje. Čak i nakon njegove smrti, njegova obitelj nastavlja je podržavati kad god je u potrebi. Ona smatra da su Šabanovi postupci prema njoj nešto što bi malo koja braća učinila za svoje sestre. Kako vrijeme prolazi, Sarajkina bol za njim ostaje jednako jaka.

  • Živa su mi sjećanja na dan kada je Šaban rođen, baš u našoj kući. Stigla je babica i porodila našu majku. Ja sam Šabanova sestra i sjećam se kako je naša sestra po ocu umalo izgubila život na porodu. Šaban je bio jedinstvena duša, kakva se nikada neće ponoviti. Bio je velikodušan, uvijek je davao bez pitanja treba li ti, jednostavno stavljao u džep. Nevoljko je čak i svoju ulicu ustupio drugome. Naša je majka bila snažna žena, borila se uz brata u ratu 1941. Svi su je poštovali, ai danas se o njoj samo pohvalno govori. Djetinjstvo nam je bilo ispunjeno radošću jer smo se sa svima dobro slagali. Ildina majka je bila stroga, ali nikada nije digla ruku na Šabana, samo na mene, zbog čega bih se iznervirano čupala za kosu. Šaban bi me podsjetio da požurim i ne kasnim u školu. Ildina majka bila je poznata osoba u zajednici, uzorna žena koja se prema svima odnosila s poštovanjem. Sarajka je u epizodi emisije “Vjenčanje od milion eura” ispričala da je jednom sanjala neobičan san.

Tijekom željezničke nesreće našla se u vagonu koji je nekim čudom ostao neozlijeđen dok su drugi tragično izgubili živote. Srećom, preživjela je incident. Nakon tog potresnog iskustva usnila je san u kojem joj se ukazala sveta Petka, otkrivajući joj da se kočija nije prevrnula zbog njezine prisutnosti. Kao rezultat toga, počela je držati ikonu sveca u svojoj sobi u znak zahvalnosti. Isto tako, kada je Šaban bio odsutan duže vrijeme, ona se usrdno molila Svetoj Petki, moleći za njegov povratak. Začudo, već nakon dva-tri dana Šaban bi se opet pojavio, kao da su joj molitve uslišane.

Ona je istakla da Šabanova ozloglašenost nikada nije poljuljana, te da je duboko u svom biću ostao nepromijenjeno dijete koje je iz šabačkog sela iščupao glasoviti Buca Jovanović. Sa suzama u očima, otkrila je razmjere onoga što je postigao za nju.

Unatoč stalnim previranjima u mom životu, ostao je nepokolebljiv. Svjestan nevolja koje sam proživjela sa svojim mužem alkoholičarem, nevjernim mužem koji me maltretirao, uporno me nagovarao da ga ostavim, obećavajući mi da će mi osigurati mjesto za život. Međutim, zbog obaveza koje sam imala kao majka, osjećala sam se zarobljeno i ne mogu pobjeći iz burne veze. Osvrćući se na svoju prošlost, priznala sam da sam se udala u dobi od 15 godina, bježeći iz vlastitog doma, uzrokujući neizmjernu patnju svojoj majci.

Sarajka se s dubokom tugom prisjetila trenutka kada je primila poražavajuću vijest o smrti njenog brata. Ističe da je nitko nije obavijestio, već je na tragično otkriće naišla slučajno preko vozača.

  • Vijest o Šabanovoj smrti bila je za mene ogromna tuga. Slučajno sam se tada zatekla kod Sanele i Bate i na svoje iznenađenje vidjela sam kako prilazi dr. Branka. Nisam mogao a da se ne zapitam zašto je došla. Međutim, uvjeravali su me da to nije važno, jer smo Bata i ja usred nečega što su oni već otkrili. Sanela je predložila da odemo i uvjerila me da ćemo se uskoro vratiti. Taman kad smo htjeli krenuti, stigao je njihov vozač i pozvonio na vrata. Izrazio mi je sućut, zbog čega sam drhtao od zbunjenosti. Pitao sam ga što misli pod “priznanjem”, ali i on je bio u šoku i nije mogao odmah odgovoriti. Kad je konačno otkrio istinu, osjećala sam se kao da mi se svijet srušio. Liječnik mi je odmah dao neke lijekove koji su mi pomogli da se nosim. I dan danas nisam sigurna kako sam uspjela preživjeti ovako razoran udarac – zaključila je Sarajka.

Njezin odnos sa Šabanovom obitelji je zaista izvanredan, jer ona daje sve od sebe za njegovu djecu i otvoreno izražava blisku vezu s Gocom, suprugom svog brata, nudeći pomoć kad god je potrebna.