Stanovnica Sydneya u Australiji, koja potječe iz Grčke, ispričala je svoju svakodnevnu borbu s nizom neugodnih simptoma. Ovi simptomi uključuju nadutost, proljev, zatvor, prekomjerne plinove, bolove u trbuhu, zadržavanje vode, nedostatak energije i mučninu. U suradnji s nutricionisticom Angelom Koljos Dimitrakopuljos donijela je odluku koncentrirati svoja nutricionistička istraživanja i pokuse na kiseli kupus, namirnicu bogatu vitaminom C.

Stručnjaci preporučuju uključivanje kiselog kupusa u svakodnevnu prehranu jer ne samo da jača imunološki sustav, već doprinosi i cjelokupnom blagostanju. Grkinja, koja se nosila s raznim zdravstvenim problemima, podijelila je svoju nevjerojatnu priču za media.com. Otkrila je da joj se život drastično popravio nakon što je u svakodnevne obroke uvrstila kiseli kupus.

  • Angela, koja se svakodnevno borila s mnoštvom neugodnih simptoma, našla se pred više od nekoliko izazova. Unatoč tome što se vjerno pridržavala plana liječenja koji je preporučio njezin gastroenterolog, a koji je uključivao upotrebu sintetičkih vlakana i probiotika, i dalje su je mučili nemilosrdni napadaji mučnine. “Sve više frustrirana nedostatkom poboljšanja, donijela sam hrabru odluku da krenem na putovanje alternativnih pristupa”, otkrila je Angela. „Ponekad postaje imperativ zanemariti upute stručnjaka i zadubiti se u neistražene puteve kako bi se poboljšalo cjelokupno zdravstveno stanje.

Angela, nakon što je uzastopno dvije godine neprekidno konzumirala kiseli kupus, odvojila je vrijeme da razmisli o svom putovanju i priznala nedostatak medicinske potpore za ovaj specifičan kulinarski izbor. Nastavila je prepričavati svoje početne tjelesne reakcije na kiseli kupus, koje su uključivale osjećaj nadutosti, nadutosti i žgaravice. Unatoč tome, ostala je ustrajna u svojoj konzumaciji i na kraju je svjedočila potpunom prestanku ovih simptoma.

Značaj uvrštavanja kiselog kupusa u prehranu ističu i nutricionisti, zalažući se za njegovu konzumaciju uz povrće, probiotski jogurt i leću. Angela, zagovornica fermentirane hrane, voća, povrća i mahunarki, tvrdi da uključivanje ove hrane u prehranu može dati povoljne rezultate za zdravlje crijeva, vitalnost imunološkog sustava, razinu energije i kognitivne sposobnosti. Sama Angela je iskusila opipljiva poboljšanja u svom blagostanju, kao što su smanjene upale, plinovi, nadutost i zatvor.

Znanstvene studije pružaju značajne dokaze koji potvrđuju ideju da fermentirana hrana, uključujući kiseli kupus, posjeduje svojstva koja se bore protiv upala, oksidacije i raka. Angela skreće pozornost na prisutnost spoja indol-3 u kiselom kupusu, koji pomaže u smanjenju upale i pospješuje hormonalnu ravnotežu. Osim toga, ona naglašava važnost dobrog funkcioniranja crijevnog mikrobioma u olakšavanju apsorpcije minerala koji reguliraju raspoloženje poput magnezija i cinka, što rezultira smanjenjem razine stresa.

Angelin vlastiti susret pružio je dokaze o smanjenoj nadutosti i nelagodi u želucu, budući da su analize njezine krvi pokazale poboljšanu probavu koja je rezultat povišene razine željeza. Angela je naglasila važnost uvrštavanja kiselog kupusa i druge fermentirane hrane u svakodnevne obroke. Naglasila je kako prednosti možda neće biti odmah vidljive, no redovitom konzumacijom povoljni učinci doći će do izražaja u svakodnevnoj egzistenciji. Angela je prepoznala da pojedinačne rezultate oblikuju različiti čimbenici i naglasila važnost provođenja istraživanja i istraživanja različitih metoda za održavanje optimalne dobrobiti.