– Mnoge starije osobe, ali i one koji imaju dijabetes, na osnovu samo jedne manje rane mogu jako lako da zarade gangrenu. Nakon toga, ako se ne iskontroliše na vrijeme, može doći do nekroze, a onda i do amputacije tog dijela tijela.

Poremećena cirkulacija krvi u određenoj regiji često je povezana s razvojem gangrene, teške bolesti obilježene nekrozom tkiva. Prepoznavanje početnih znakova gangrene i brzo traženje liječničkog savjeta je ključno, jer postoje slučajevi u kojima može brzo napredovati i predstavljati prijetnju životu. Primarni uzrok gangrene obično je infekcija, posebno uzrokovana bakterijom Clostridium i drugim bakterijskim infekcijama.

  • Ove posebne bakterije klasificirane su kao anaerobne, što ukazuje na njihovu sklonost okruženjima bez kisika. Posljedično, kada krvne žile ne uspiju opskrbiti odgovarajućim kisikom i hranjivim tvarima određeno područje tijela, okolna tkiva mogu propasti. Faktori koji predstavljaju rizik: Pušenje Pretilost Dijabetes Čimbenici rizika za kronični pankreatitis su loša prokrvljenost, nasljedna predispozicija kod bolesnika s rakom dojke, jajnika ili melanomom, oslabljeni imunološki sustav, nedavne operacije, kao i traumatske ozljede, ozebline ili ugrizi životinja.

Postoje različiti oblici gangrene koji se mogu pojaviti. Suha gangrena obično se očituje u nožnim prstima i razlikuje se po crvenkastoj liniji koja okružuje zahvaćeno tkivo, a na kraju postaje pocrnjela. S druge strane, mokra gangrena se javlja kada se mrtvo tkivo inficira, što potencijalno može dovesti do sepse. Plinska gangrena je neuobičajen, ali ozbiljan oblik infekcije, a posljedica je prisutnosti bakterije Clostridium koja stvara plinove i toksine. Znakovi i indikacije gangrene: Simptomi gangrene uključuju crvenilo, bol i oteklinu oko rane, kao i prisutnost gnoja s neugodnim mirisom.

Osim toga, može doći do gubitka osjeta u zahvaćenom području i promjene boje kože. Gangrena se može dijagnosticirati različitim metodama kao što su laboratorijska analiza tkiva, krvne pretrage, rendgensko snimanje, CT skeniranje ili magnetska rezonancija. Mogućnosti liječenja gangrene mogu uključivati ​​davanje antibiotika, kirurško uklanjanje mrtvog tkiva ili potencijalno čak amputaciju. U slučaju plinske gangrene može se koristiti hiperbarična terapija kisikom.

Kako bi se spriječila pojava gangrene, ključno je redovito kontrolirati ruke i stopala, osobito kod osoba koje imaju dijabetes ili imaju lošu cirkulaciju. Zdrav životni stil, koji uključuje prestanak pušenja, uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, igra ključnu ulogu u poboljšanju protoka krvi i sprječavanju gangrene. Ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće simptome, nužno je da se odmah obratite svom liječniku.