– Osoba kada pređe 50 godinu života, automatski krene da opada mišićna masa. Kosti postaju svce krhkije, manjak kalcija je sve prisutniji. Žene ulaze u menopauzu, a muškarci vode borbu sa testostorinima.

Stanje poznato kao sarkopenija je progresivno, obilježeno postupnim smanjenjem mišićne mase i snage, što ima značajan utjecaj na kvalitetu života i povećava vjerojatnost ozljeda i bolesti. Dr. William Morrison naglašava da pad mišićne snage i mase ima dubok utjecaj na svakodnevne zadatke i opću dobrobit.

Sarkopenija, sindrom koji se često zanemaruje i podcjenjuje u njegovoj povezanosti sa starenjem i raznim čimbenicima, ne samo da utječe na nečiji izgled, već također ima značajne učinke na fizičke sposobnosti i cjelokupno zdravlje. Sarkopenija, stanje koje se obično povezuje s procesom starenja, uključuje pad mišićne mase, snage i funkcionalnosti. Međutim, važno je napomenuti da ovo stanje također može utjecati na pojedince koji su mlađi, posebno na one koji vode sjedeći život ili imaju nedovoljnu konzumaciju proteina.

Posljedice sarkopenije uključuju smanjenu pokretljivost, izdržljivost i otpornost na umor, a može čak manifestirati simptome slične onima koji se javljaju kod nedostatka magnezija. Stručnjaci su identificirali više mogućih čimbenika koji bi mogli pridonijeti razvoju sarkopenije, stanja koje karakterizira gubitak mišićne mase. Kako pojedinci stare, proces gubitka mišićne mase javlja se prirodno i postaje sve izraženiji, osobito nakon što navrše 50 godina. Dodatno, nedostatak odgovarajuće konzumacije proteina može spriječiti razvoj mišića i sposobnost oporavka.

Nedostatak tjelesne aktivnosti u sjedilačkom načinu života može dovesti do slabljenja mišića i povećane osjetljivosti na sarkopeniju. Kronične bolesti, poput dijabetesa ili reumatoidnog artritisa, također mogu olakšati propadanje mišićne mase. Dr. Matthew Thorpe opisuje simptome sarkopenije, koji obuhvaćaju smanjene fizičke sposobnosti i slabost mišića, ometajući uobičajene zadatke poput penjanja stepenicama ili podizanja predmeta. Dodatni pokazatelji sastoje se od progresivnog pada mišićne mase i snage, povećanog umora, ograničene pokretljivosti i smanjene fleksibilnosti, što sve pridonosi izazovima u kretanju i izvršavanju osnovnih radnji.

  • Za rješavanje sarkopenije, dr. Thorpe predlaže uključivanje dosljednih vježbi za jačanje mišića u svoju rutinu kako bi se usporilo iscrpljivanje mišića i povećala snaga i izdržljivost. Ključno je unositi dovoljno proteina za podršku rastu i obnovi mišića, dok suplementacija vitaminom D može pozitivno utjecati na zdravlje mišića i kostiju. Vježbe fizikalne terapije mogu učinkovito ojačati mišiće, poboljšati pokretljivost i ublažiti nelagodu povezanu sa sarkopenijom. U određenim slučajevima, farmakološke intervencije mogu se koristiti za jačanje mišićne snage ili minimiziranje gubitka mišića, s planovima liječenja prilagođenim svakom pojedincu.