Kada osoba doživi moždani udar, to znači da dio mozga ne dobiva dovoljno kisika, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Hitna reakcija i medicinska intervencija su ključni.

Prvi korak je prepoznavanje simptoma moždanog udara. To uključuje iznenadnu slabost ili utrnulost lica, ruke ili noge, posebno na jednoj strani tijela, zbunjenost, problemi s govorom ili razumijevanjem, problemi s vidom, gubitak ravnoteže, vrtoglavica ili iznenadna, teška glavobolja.

Nakon što prepoznate simptome, odmah pozovite hitnu pomoć. Brza reakcija je ključna u ovom slučaju.

Dok čekate hitnu pomoć, provjerite disanje i svijest osobe. Ako je potrebno, započnite s postupkom oživljavanja, ali budite oprezni i pratite upute stručnjaka.

Važno je osigurati da osoba ostane mirna i udobna. Ne pomičite je ako nije u opasnosti i pazite da ne uzima nikakve lijekove dok ne stigne medicinska pomoć.

Napomena: Neki ljudi mogu biti skloni pokušajima “alternativnog liječenja” poput ubadanja iglama, ali ove metode nisu preporučene niti dokazane kao učinkovite u slučaju moždanog udara. Stoga je važno pridržavati se preporučenih koraka i slijediti upute stručnjaka. Pravovremena i pravilna reakcija može spasiti život i smanjiti dugoročne posljedice moždanog udara.