– Kada se neka osoba nađe u životnoj opasnosti, treba odmah da se reaguje. Jednostavno, prve minute su jako bitne, a mi danas govorimo o tome, kako da se spasi osoba koja je netom dobila moždani udar….

Neposredna liječnička pomoć je ključna kada pojedinac doživi moždani udar, jer to označava nedostatak kisika u određenom dijelu mozga. Ovaj nedostatak kisika može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Brzo djelovanje i dobivanje odgovarajuće medicinske pomoći u takvim je slučajevima od iznimne važnosti. Kako bismo pomogli osobi koja je doživjela moždani udar, evo nekoliko preporučenih mjera koje treba slijediti. Prepoznavanje pokazatelja:

Presudno je identificirati pokazatelje moždanog udara. Ovi pokazatelji obuhvaćaju iznenadni gubitak snage ili osjeta u licu, ruci ili nozi, osobito na jednoj strani tijela, zbunjenost, poteškoće u komunikaciji ili razumijevanju, smetnje vida, nedostatak koordinacije, vrtoglavicu ili naglu i intenzivnu glavobolju. U slučaju da primijetite ove simptome, nužno je odmah kontaktirati Hitnu pomoć na broj 911. Brzo djelovanje je od iznimne važnosti.

Dajte prioritet disanju i svijesti: U međuvremenu prije dolaska medicinske pomoći, ključno je procijeniti disanje pojedinca i razinu svijesti. Ako je potrebno, pokrenite potrebne korake za reanimaciju. U slučaju da osoba nije u neposrednoj opasnosti, ključno je suzdržati se od njenog premještanja. Umjesto toga, dajte prednost njihovoj udobnosti i miru, a istovremeno osigurajte da im dišni putovi ostanu neometani. U slučaju praćenja stanja, važno je pružiti sigurnost i društvo svjesnoj osobi dok ne stigne hitna medicinska pomoć.

Ključno je spriječiti osobu da konzumira bilo kakve lijekove prije dolaska medicinskog osoblja. Imajte na umu da tehnike poput uboda iglom nisu odobrene niti potvrđene kao uspješne u liječenju moždanog udara. Umjesto toga, pridržavajte se ovih smjernica i poslušajte savjete zdravstvenog stručnjaka. Brz i točan odgovor može spasiti živote i umanjiti trajan učinak moždanog udara. Moždani udar, stanje koje se ne razlikuje prema dobi, najčešći je uzrok smrtnosti. Javlja se kada je mozak lišen opskrbe krvlju, što dovodi do propadanja i konačnog odumiranja moždanih stanica.

Ovo oštećenje može dovesti do fizičkih oštećenja, kao i promjena u kognitivnom i emocionalnom funkcioniranju. Zapravo, moždani udar obuhvaća širi raspon invaliditeta nego bilo koje drugo zdravstveno stanje. Dobra vijest je da postoje brojni tretmani za rješavanje učinaka moždanog udara, a rehabilitacija može uvelike pomoći pojedincima u maksimalnom oporavku. Postoje prvenstveno dvije glavne kategorije moždanog udara koje se mogu identificirati. Ishemijski moždani udar uzrokovan je začepljenjem krvnih žila u mozgu ili prisutnošću ugruška.

Cerebralno krvarenje, također poznato kao hemoragijski moždani udar, događa se kada dođe do krvarenja u ili oko mozga. Primarni pokazatelj prijetećeg moždanog udara je TIA, također poznat kao mini-moždani udar. Dok TIA dijeli sličnosti s moždanim udarom, kao što je privremena blokada krvne žile u mozgu, njezino razlikovno obilježje je da se simptomi povlače u roku od 24 sata. Studije pokazuju da će nakon moždanog udara oko 25% pojedinaca doživjeti naknadni moždani udar unutar razdoblja od pet godina. Vjerojatnost drugog moždanog udara posebno je velika unutar prvih 30 dana.

Posljedično, medicinski stručnjaci rutinski procjenjuju povećava li cjelokupno zdravstveno stanje osobe vjerojatnost ponovnog moždanog udara nakon što je pretrpjela moždani udar. I liječnik primarne zdravstvene zaštite i specijalizirana medicinska sestra imaju sposobnost pomoći pojedincima u razumijevanju njihovog specifičnog rizika od moždanog udara i ponuditi smjernice za ublažavanje tog rizika.