– Mi se u nastavku našeg današnjega članka fokusiramo na jetru, koja je najvažnija ljudsk žlijezda. Jednostavno, ona kada prestane da obavlja svoju funkciju, možemo se naći u jako velikim problemima. Slijedi i par savjeta na ovu temu….

Iako narodni lijekovi koji koriste biljne napitke za podršku zdravlju jetre mogu ponuditi potencijalne dobrobiti, ključno je potražiti savjet zdravstvenog stručnjaka prije nego što krenete s bilo kakvim planom čišćenja ili liječenja. Dolje je predstavljeno nekoliko primjera tradicionalnih napitaka za jačanje jetre: Mliječni čičak, poznat po svojim hepatoprotektivnim svojstvima, ima sposobnost zaštite stanica jetre.

Za pripremu napitka 30 g mljevenih sjemenki čička pomiješa se s 0,5 l vode i kuha dok se tekućina ne reducira na pola. Prije spavanja preporuča se popiti razrijeđenu smjesu s toplom vodom. Za pripremu napitka od zobi pomiješajte 1 žlicu zobi s 200 ml vruće vode i ostavite da odstoji do večeri. Potom procijeđeni čaj pojačajte cimetom i kurkumom, popijte ga u dva obroka prije večere i prije spavanja. Da bi se napravio pripravak koji pomaže spavanju, đumbir se kombinira s toplom vodom, limunovim sokom i medom. Dobivenu smjesu zatim kuhajte 15 minuta i konzumirajte sat vremena prije spavanja. Međutim, osobe s visokim krvnim tlakom trebaju se suzdržati od upotrebe đumbira.

Za pripremu cikle potrebno ju je kuhati u vodi dok tekućina ne smanji volumen za tri puta. Prije spavanja preporuča se popiti procijeđen čaj od kuhane cikle. Za pripremu biljnog pripravka pomiješajte kamilicu, gospinu travu, pupoljke breze i cvjetove smilja u termos boci s vodom. Pustite smjesu da se strmi cijeli dan. U ovoj umirujućoj mješavini najbolje je uživati ​​prije spavanja. Dok se ovi tradicionalni lijekovi povezuju s promicanjem zdravlja jetre, nema znanstvenih dokaza koji podupiru njihovu učinkovitost u uklanjanju masnoće iz jetre ili smanjenju ukupne masnoće u tijelu.

Važno je napomenuti da se ne preporučuje oslanjanje samo na ove metode za liječenje ili prevenciju medicinskih stanja. Ključno je posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije nego što krenete s bilo kakvim planom čišćenja ili liječenja. Kad je riječ o prstima, bubrezima i očima, priroda je bila nevjerojatno velikodušna, no zanemarila nam je priskrbiti dodatnu jetru. Trenutno se bolestima jetre ne posvećuje pozornost koju doista zaslužuju, unatoč tome što su deseti vodeći uzrok smrti.

Jetra, koja se često naziva “tihi organ”, ostaje neprimijećena sve dok se ne pojavi ozbiljan problem. Zanimljivo je da je to i najveća žlijezda u ljudskom tijelu i jedini unutarnji organ sposoban za regeneraciju. Od ključne je važnosti pravodobno poduzeti preventivne mjere kako bi se izbjegle potencijalne opasnosti povezane s masnom jetrom. Izlučivanje žuči je jedna od njegovih mnogih ključnih funkcija. Žuč, pohranjena u žučnom mjehuru i otpuštena tijekom probave, igra vitalnu ulogu u razgradnji masti. Osim toga, pomaže u apsorpciji tvari topivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K. Žuč je također poznata po svojoj uključenosti u asimilaciju kalcija i pretvaranje beta karotena u vitamin A.

Jeste li doista svjesni dobrobiti svoje jetre? Izlažete li ga svakodnevnom opterećenju konzumiranjem raznih lijekova, alkohola, aditiva i prevelikih količina masti? Naša jetra, koja se često naziva odrazom našeg cjelokupnog zdravlja, snosi najveći teret “toksičnog” suvremenog načina života obilježenog zagađenjem, stresom, lošom prehranom i neselektivnom upotrebom lijekova. Jetra je u neprekidnoj interakciji s različitim organima, uključujući bubrege, žuč, štitnjaču, gušteraču i donji dio probavnog sustava.

Posljedično, ključno je održavati dijetu koja potiče pozitivne rezultate za sve unutarnje organe i cjelokupnu dobrobit sustava. Održavanje optimalnog zdravlja jetre zahtijeva pravilan rad bubrega, zbog čega je ključno uključiti voće i povrće bogato kalijem u svoju dnevnu prehranu. Banane, bademi, rajčice, grožđice i šljive odličan su izbor, a važno je održavati dovoljnu hidrataciju unosom jedne do dvije litre vode dnevno. Tradicionalna metoda za “čišćenje” jetre uključuje redovitu konzumaciju sokova od povrća, uključujući mrkvu, ciklu, radič i maslačak.

Pripadajući obitelji krstašica, artičoka svoju botaničku klasifikaciju dijeli s ljekovitim biljem sikavicama i čičkom. Ove biljke spaja njihova bogata prisutnost silimarina i inulina, spojeva koji imaju zaštitni učinak na jetru. Redovitim uključivanjem artičoke u prehranu, poboljšava se funkcionalnost jetre, a smanjuju se razine masnoća i kolesterola u krvotoku. Ovaj izvanredan rezultat se uvelike pripisuje značajnoj koncentraciji cinarina koji se nalazi unutar artičoke.