Nakon desetljeća medijske šutnje Dunja Ilić prekinula je šutnju i ekskluzivno gostovala u prvoj sezoni showa “Nije sve tako crno”. U razgovoru s autoricom i voditeljicom Jovanom Matić Đokić ispričala je intrigantne detalje iz svog života koji su plijenili pozornost javnosti.

Tijekom čitavog desetljeća prošla je kroz brojne poteškoće, uključujući borbu s ovisnošću o alkoholu, suočavanje s gubitkom dragih osoba i snalaženje kroz burne romantične veze. Ne samo da je doživjela transformaciju svojih vjerskih uvjerenja i promijenila ime, već se i selila u razne gradove i zemlje. Na kraju je donijela odluku da se vrati. Dunja je u razgovoru za Kurir neustrašivo otkrila detalje iz svog životnog puta prepunog života i tako prekinula sve spekulativne pretpostavke.

Ajla je na hrabar i transparentan način o činu pokušaja ubojstva govorila ne jednom, već dva puta, na raznim društvenim mrežama. Tijekom emisije neustrašivo je otkrila zamršenosti incidenta, učinkovito prenijevši snažnu poruku svima koji su je slušali.

S 13 godina počeo sam konzumirati alkohol, što se poklopilo s mojim problematičnim i buntovnim ponašanjem u djetinjstvu. Kako sam odrastala, moje se ponašanje razvilo u granične poremećaje i na kraju se transformiralo u afektivni poremećaj. Oni koji pate od ovog stanja dobro su svjesni jake korelacije između njega i zlouporabe nedopuštenih supstanci. Nažalost, pokušaji samoubojstva prečesti su među osobama koje pate od bipolarnog poremećaja. Nažalost, ova bolest često kulminira na takav način ako se pravilno ne liječi odgovarajućom terapijom pod nadzorom kvalificiranog liječnika. Osobno sam doživio pokajanje i od tada više nisam imao suicidalne misli, iako sam se susreo u dva slučaja u kojima ne mogu dokučiti kako sam uspio preživjeti. Ovi događaji su se dogodili za vrijeme psihotične epizode, kako navodi Ajla.

U području psihijatrije postoji termin koji opisuje fenomen pojedinaca koji najavljuju svoju namjeru da počine samoubojstvo kao način skretanja pažnje. Međutim, moje je iskustvo bilo drugačije. Dogodilo se iznenada, bez ikakvog upozorenja. Živio sam kao i inače kad se to dogodilo… Srećom, otkriven sam i spašen. Bio sam u komi i liječnik je predvidio da ću vjerojatno imati ozbiljna kognitivna oštećenja, da neću moći hodati ni govoriti i da ću morati učiti sve ispočetka. Ali nekom sam božanskom intervencijom prkosio tim očekivanjima. Sve se događa s razlogom. Kako bih se nosio s ovom stalnom borbom, redovito tražim pomoć psihoterapeuta i psihijatra. Za mene je ključno ozbiljno shvatiti recidive i slučajeve pijenja, osiguravajući da ne ponavljam pogreške iz prošlosti. Ova borba traje od moje 25. godine, u razdoblju od 7 godina. Za svakoga tko se suočava sa sličnim izazovom, važno je upamtiti da nije sramota potražiti pomoć. Sramota leži u radnjama poduzetim prije nego što ste posegnuli za pomoći.

Doživite transformativnu promjenu u svojoj perspektivi svijeta gledajući cijeli intervju na Kurirovu YouTube kanalu, s još više zadivljujućih priča na horizontu

 

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor.