– Za danas dvije mini teme koje ssu itekako povezane a imaju veze sa zdravljem. Prva je povezana sa visokim pritiskom, kojeg htjeli ili ne, dobijate polako sa godinama. Međutim, ako vodite redovnu i pravilnu ishranu možete ga itekako kontrolisati. Druga je vezana za med, za kojeg se zna da je ubjedljivo najzdravija namirnica na cijelom svijetu.

Dr Aleksandar Šišonin, renomirani ruski lekar, stekao je glas zbog svog nekonvencionalnog pristupa nezi pacijenata. Umjesto da se oslanja samo na lijekove, on pacijentima daje alternativne savjete i preporuke za upravljanje njihovim zdravstvenim stanjem. Kao rezultat toga, njegova jedinstvena metoda liječenja hipertenzije, ili visokog krvnog tlaka, stekla je značajno priznanje u medicinskoj zajednici.

  • Danas ćemo razgovarati o hipertenziji, glavnom krivcu za brojne smrtne slučajeve. Zapanjujućih 26% stanovništva pati od ovog stanja. Uzimajući u obzir da je hipertenzija usko povezana s procesom starenja, postaje očigledno da je gotovo svaka odrasla i starija osoba pogođena njom. Nažalost, pacijenti često zanemaruju i potcjenjuju hipertenziju, uprkos njenoj rasprostranjenosti. Ova bolest predstavlja ozbiljnu prijetnju, što je ilustrovano slučajem u kojem je 30-godišnji muškarac doživio nenadmašne bolove u donjem dijelu leđa, da bi otkrio da mu je krvni pritisak alarmantnih 180 prema 90! Kako prenosi stranica “Econet.ru”, posljedice zanemarivanja hipertenzije mogu biti strašne – može dovesti do prerane smrti.

Pažljivim posmatranjem značajnog broja osoba koje pate od visokog krvnog pritiska, dr. Šišonin je osmislio set vježbi posebno usmjerenih na vrat. Ove vježbe, iako jednostavne po prirodi, pokazale su se izuzetno efikasnim, nudeći potencijalno rješenje za one koji se bave hipertenzijom. Bez obzira na godine, pojedinci se ohrabruju da se bave ovim vježbama, jer ne predstavljaju rizik kada se izvode prema uputama autora.

Prema mišljenju ruskog stručnjaka, osobe koje se bave sjedećim radom mogu imati velike koristi od toga, jer neaktivnost može negativno utjecati na cirkulaciju krvi i dovesti do hipertenzije.

Na osnovu njegovih nalaza, utvrđeno je da su poremećaji cirkulacije osnovni uzrok većine bolesti. Kada organi dobiju adekvatan protok krvi, oni su u stanju da optimalno funkcionišu tako što dobijaju potreban kiseonik i hranljive materije. Međutim, prema njegovoj teoriji, napetost u mišićima vrata može poremetiti dotok krvi u mozak, što dovodi do stanja poput glavobolje, migrene i hipertenzije. Zbog toga je razvio specifične vježbe za opuštanje mišića vrata, osiguravajući obnavljanje pravilne cirkulacije krvi i rješavanje ovih problema.

Prema riječima dr. Šišonina, osim pozitivnih učinaka na hipertenziju, ovaj tretman može pružiti olakšanje i kod problema vezanih za pamćenje i fokus, kao i kod simptoma kao što su vrtoglavica, migrene i poremećaji spavanja, uključujući nesanicu ili pretjeranu dnevnu pospanost.

Ove vježbe se mogu praktično izvoditi na bilo kojoj lokaciji, uključujući i radno mjesto, zahtijevajući samo 15 minuta vašeg vremena. Svaku od predloženih vježbi treba ponoviti 5 puta i na lijevoj i na desnoj strani, a u početnom dvonedeljnom periodu preporučljivo ih je izvoditi svakodnevno. Nakon toga, dovoljna je učestalost od 2 do 3 puta sedmično. Videozapis koji prikazuje vježbe je dat za vašu referencu.

BONUS VIJEST-MED

Naučnici sa Univerziteta u Torontu sproveli su studiju, objavljenu u “Nutrition Reviews”, koja je otkrila da med ima potencijal da poveća nivo šećera i holesterola u krvi. Studija, sprovedena u proseku od dva meseca i koja je uključivala više od 1.110 učesnika, analizirala je 18 kontrolisanih studija. Njegov primarni cilj je bio da se proceni uticaj i stepen uticaja meda na kardiovaskularne metaboličke faktore rizika.

Nalazi su pokazali da med ima povoljan uticaj na zdravlje srca, posebno u smislu njegove sposobnosti da poboljša nivo šećera u krvi i holesterola.

Uključene osobe obično su unosile otprilike dvije pune čajne žličice meda na dnevnoj bazi, iako je uočeno da neprerađeni med daje znatno veće prednosti. Suprotno tome, prerađeni med ne nudi isti nivo efikasnosti u pogledu tjelesnih koristi. Inače, sirovi med se odnosi na med koji je potpuno prirodan, nepromijenjen, nezagrijan, necijeđen i bez ikakvih naknadnih izmjena. Odlučivanje za med u njegovom najčišćem obliku je najpovoljniji izbor kada je u pitanju konzumacija.

Istraživači studije su zaključili da su rezultati bili neočekivani, uprkos tome što se med pretežno sastoji od šećera. To je zato što se med sastoji od složene kombinacije šećera, proteina, organskih kiselina i raznih drugih bioaktivnih spojeva, uobičajenih i neuobičajenih, koji značajno doprinose njegovim zdravstvenim prednostima.

Prema dijetetičarki Catherine Hervasio, med se može pohvaliti bogatstvom antioksidansa koji pospješuju kardiovaskularno blagostanje. Njegov sastav uključuje flavonoide koji imaju sposobnost da spriječe nastanak krvnih ugrušaka, kao i fenolne spojeve koji smanjuju vjerovatnoću srčanih oboljenja i štite stanice od oksidativnog stresa.
Prema mišljenju stručnjaka, konzumacija jedne do dvije supene kašike neprerađenog meda na dnevnoj bazi obezbeđuje neophodne hranljive materije za održavanje dobrog zdravlja.

Katarina naglašava da sirovi med zadržava svoju nutritivnu vrijednost i sadržaj antioksidansa zbog odsustva bilo kakvih tehnika prerade. Stoga je konzumacija meda u neprerađenom obliku optimalan izbor.

Stručnjaci kažu da konzumiranje jedne do dvije kašike sirovog meda dnevno obezbeđuje neophodne hranljive materije za održavanje dobrog zdravlja.