Danas ćemo pisati o poznatom dr Solaku koji je jako akutelan u medijima, i koji redovno dijeli savjete o zdravlju.

Kardiovaskularni kirurg dr. Emir Solaković prenio je svoje vrijedno stručno znanje o prepoznavanju i rješavanju problema krvnih žila i srca, dajući dragocjene uvide u prepoznavanje simptoma i učinkovita rješenja. U našem je društvu uobičajena reakcija na bol oslanjanje na lijekove i pretpostavka da je problem riješen. Međutim, bol služi kao pokazatelj da nešto nije u redu. Na primjer, tijekom intenzivnog hodanja pojedinci mogu osjetiti nelagodu u prsima, što ih navodi da prestanu s tjelesnom aktivnošću.

Tijekom procesa bavljenja tjelesnom aktivnošću mišićima nogu, ruku i cijelog tijela potrebna je dovoljna opskrba kisikom. Kako bi ispunilo ovaj zahtjev, srce povećava brzinu svojih kontrakcija kako bi osiguralo opskrbu potrebnim kisikom. Nažalost, zbog suženih krvnih žila, srce nije u stanju učinkovito distribuirati krv do mišića, što dovodi do lokalizirane nelagode u području srca. Doktor Solaković dao je dodatna pojašnjenja o ovom događaju, rekavši:

Kako bismo održali zdravo stanje, neophodno je sudjelovati u tjelesnim vježbama i održavati aktivan način života, jer to uvelike koristi srcu. Ako osjetite bilo kakvu nelagodu u srcu dok ste u sjedećem položaju, kao što je sjedenje ili ležanje, to se naziva bol u mirovanju i ukazuje na teže stanje. Nije neuobičajeno da medicinski stručnjaci otkriju prethodni srčani udar tijekom rutinskih EKG pretraga. Ova pojava posebno je česta među pojedincima s dijabetesom, jer su njihovi živci često oštećeni, zbog čega zanemaruju upozoravajuće znakove boli koji signaliziraju temeljni problem.

Postoje slučajevi u kojima pojedinci mogu tragično umrijeti, a da nisu ni prepoznali da su doživjeli srčani udar, budući da nelagoda prolazi nezapaženo i oni nastavljaju sa svojim uobičajenim rutinama. Od iznimne je važnosti razlikovati osobne bolesti, kao što je bol u srcu, i stvarni srčani udar. Umjesto odlaska na hitnu pomoć, preporučljivo je odmah potražiti pomoć kardiologa kako biste izbjegli dugotrajno čekanje. Prerana smrt supruge proslavljenog pjevača Aleksandra Tadića Cipke, koji se proslavio natjecanjem “Zvezde Granda”, duboko je potresla javnost u Srbiji.

Nažalost, pojava srčanog udara kao vodećeg uzroka prerane smrti u porastu je zbog raširenog usvajanja nezdravog i ubrzanog načina života. Docent pukovnik dr. Nenad Ratković u prethodnom intervjuu za naš list zadubio se u elemente koji igraju ulogu u nastanku bolesti srca, ističući ponašanja i čimbenike koji pridonose kardiovaskularnim problemima. Ključno načelo u održavanju “zdravog životnog stila” leži u prakticiranju umjerenosti, koja obuhvaća višestruke aspekte uključujući izbor prehrane, postizanje zdrave ravnoteže između poslovnog i privatnog života, ispunjavanje društvenih odgovornosti i uključivanje u redovitu tjelesnu vježbu.

Kako bi se poboljšalo cjelokupno zdravlje, preporučljivo je u prehranu uključiti raznoliku paletu namirnica, poput voća, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoće, uz smanjenje unosa zasićenih masnoća koje se obično nalaze u crvenom mesu. Poželjno je odabrati masne kiseline dobivene iz biljnih izvora ili plodova mora. Mediteranska prehrana služi kao snažan temelj za odabir načina prehrane. Nasuprot tome, visokokalorična prehrana koja obiluje zasićenim masnoćama može rezultirati debljanjem, pretilošću i poremećajima u metabolizmu šećera, masti i kolesterola, što izravno utječe na kardiovaskularni sustav. Osim toga, važno je priznati utjecaj kuhinjske soli na povišeni krvni tlak, kao što je već istaknuo ugledni kardiolog.

Za postizanje stanja “zdravog života”, bitno je prakticirati umjerenost. To podrazumijeva pridržavanje uravnotežene prehrane, suzdržavanje od pušenja i sudjelovanje u vježbanju primjerenom dobi. Ovi temeljni principi ključni su za održavanje zdravog srca. Govornik je naglasio golem utjecaj koji pušenje ima kao istaknuti doprinos kardiovaskularnim bolestima.

Prema njegovom objašnjenju, čin pušenja ubrzava proces starenja krvnih žila, što rezultira značajnim promjenama u njihovoj strukturi i funkciji. Iako ubrzani otkucaji srca u početku ne moraju predstavljati prijetnju, dugoročne posljedice duhanskog dima pogoršavaju patološke čimbenike koji pridonose suženju krvnih žila. Ovo suženje, pak, čini osnovu za stanja poput angine pektoris i infarkta miokarda. Nadalje, naglasio je rane znakove upozorenja koji većini pojedinaca često izmaknu pažnji. Niz simptoma i indikacija potencijalno može poslužiti kao marker srčanih problema.

Manifestacije ovog stanja uključuju osjećaj umora i smanjene izdržljivosti, kao i osjećaj stezanja ili žarenja u prsima koji može se proširiti na vrat i ruke. Nadalje, može se osjetiti gušenje i percepcija nedostatka zraka. Uporne jutarnje glavobolje, popraćene vrtoglavicom i slučajevima nesvjestice, trebale bi se smatrati pokazateljima upozorenja. Treba naglasiti da nedostatak simptoma ne jamči nepostojanje srčanih tegoba. Specijalist je naglasio važnost bavljenja tjelesnim vježbama primjerenim dobi za održavanje optimalnog rada srca.