– Spavanje, kao i sami snovi su i više nego bitni za zdravlje jedne osobe. Bez minimalno pet ili šest sati sna, jednostavno nema šanse da funkcionišete normalno u narednom danu. Slijedi i par jako zanimljivih priča na ovu temu…

Održavanje dobrog zdravlja i opće dobrobiti ovisi o kvalitetnom snu, a položaj u kojem spavate može uvelike utjecati na kvalitetu sna. Postoje različiti položaji spavanja, svaki ima svoje prednosti i nedostatke, a evo kako oni mogu utjecati na vaše zdravlje: Položaj u kojem spavate može utjecati na pojavu žgaravice. Kada spavate na desnoj strani, postoji rizik od vraćanja želučane kiseline u jednjak, što može dovesti do žgaravice. Međutim, spavanje na lijevoj strani može pomoći u ublažavanju ovog problema. Stvaranje bora može se ubrzati trenjem i pritiskom na vaše lice dok spavate na boku. Kako biste smanjili kontakt između lica i jastuka, savjetuje se spavanje na leđima.

  • Spavanje na boku može dovesti do neusklađenosti glave i kralježnice, što dovodi do potencijalnih problema poput bolova u vratu ili problema s vratnim diskovima. Kako biste osigurali pravilno poravnanje, preporučljivo je spavati na leđima. Nepravilan pritisak i položaj kralježnice tijekom spavanja na boku može dovesti do kroničnih bolova u leđima. Da biste to ublažili, pokušajte leći na leđa i staviti jastuk ispod koljena kako biste ublažili pritisak na leđa. Spavanje u bočnom položaju može djelovati silno na grudi, što rezultira nelagodom i ubrzanim spuštanjem. Kako bi se ublažio pritisak u prsima, savjetuje se spavanje na leđima. Kako biste osigurali dobrobit bebe, savjetuje se suzdržati se od spavanja na desnoj strani ili na trbuhu tijekom trudnoće, jer to može stvarati nepotreban pritisak.

Umjesto toga, preporuča se spavati na lijevoj strani, jer to može poboljšati protok krvi kroz tijelo. Dok je spavanje na boku popularan izbor, zdravstveni stručnjaci često savjetuju spavanje na leđima kao optimalan položaj. Međutim, prilikom odabira položaja za spavanje ključno je dati prednost osobnoj udobnosti i nesmetanom snu. Važnost kvalitetnog sna ne može se precijeniti kada se radi o održavanju dobrog zdravlja. Miran noćni san jednako je važan kao i održavanje hranjive prehrane i bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću. Nažalost, zahtjevi modernog života često poremete naš urođeni ritam spavanja.

Pojedinci… Važnost kvalitetnog sna ne može se precijeniti kada se radi o održavanju optimalnog zdravlja. Baš kao i održavanje hranjive prehrane i bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću, jednako je važno osigurati miran noćni san. Nažalost, način na koji danas živimo remeti prirodni ritam našeg sna. Došlo je do značajnog pada trajanja i kvalitete sna među pojedincima. Unatoč stalnim podsjetnicima i informacijama o važnosti održavanja reguliranog rasporeda spavanja, stvarnost je da je samo malom broju pojedinaca to uistinu prioritet.

Spavanje nije uzaludna aktivnost; naprotiv, to je vrijedno ulaganje vremena koje obnavlja našu energiju, povećava produktivnost i optimizira korištenje naših budnih trenutaka. Štoviše, u slučaju da se ne uspijete dovoljno odmoriti… Veza između viška kilograma i nedovoljnog sna je itekako prisutna. Nedovoljno sna često je povezano s poremećenim razinama hormona, smanjenom željom za vježbanjem i lošim prosuđivanjem u vezi s izborom hrane.

Pojedinci koji imaju dobro reguliran raspored spavanja skloni su donositi mudrije odluke u pogledu svog zdravlja u usporedbi s onima koji nemaju dovoljno odmora. Jeste li izgubili pojam o danu, zaboravili na davno čekani dogovor za kavu s prijateljima? Jedan od glavnih čimbenika koji pridonose ovim problemima je nitko drugi do nedostatak sna. Adekvatan san ključan je za optimalno funkcioniranje mozga jer izravno utječe na koncentraciju, produktivnost i cjelokupni radni učinak. Nedostatak sna rezultira slabljenjem pamćenja i poteškoćama u održavanju fokusa.

Vjerojatnost da ćete se prehladiti povećava se kada to najmanje želite, osobito kada se nađete u stanju nedostatka sna i iscrpljenosti. Kako biste se učinkovito suočili s izazovima novog dana, ključno je obnoviti energiju i osigurati svom tijelu spremnost. Neuspjeh u tome ne samo da dovodi do fizičke slabosti, već i ugrožava sposobnost vašeg imunološkog sustava da se obrani od štetnih virusa i bakterija. Istraživanja su pokazala da čak i mali nedostatak sna može negativno utjecati na imunološku funkciju.