– Mnogo je poznatih svjetskih modnih dizajnera, koji su na sceni prisutni preko 40 posljednjih godina U svoje doba su bili poprilično poznati, ali ne toliko koliko se danas cijeni njihov rad. Dovoljno je da pomenemo jednog Lui Vitona ili Versacea. Danas se teži da se kupi jedan dio te odjeće, obuće ili parfema, a prije to i nije bio toliki prioritet. Slijedi i priča o Dioru, koji je bio pravi čistunac po prirodi. 

Poznat po svom neusporedivom utjecaju na modnu industriju tijekom 20. stoljeća, Christian Dior, istaknuti francuski modni dizajner, etablirao se kao utjecajna osoba. Kroz svoju revolucionarnu modnu kuću, Dior je postigao globalno priznanje, utjelovljujući vrhunac raskoši, sofisticiranosti i gracioznosti.

Započevši svoju karijeru u modnoj industriji relativno kasno, Dior se u to područje okušao u svojim četrdesetima. Prije toga usavršavao se kao ilustrator za razne modne časopise. Godine 1946. Dior je napravio značajan iskorak i osnovao vlastitu modnu kuću u kojoj je predstavio svoju inauguralnu kolekciju koja je odmah zaokupila interes javnosti.

  • Godine 1947. Dior je predstavio svoju kultnu kolekciju “New Look”, revolucionarni doprinos svijetu mode. Ova kolekcija, koja je simbolizirala novi početak i dodala element privlačnosti nakon rata, odigrala je ključnu ulogu u uspostavljanju Diorove vladavine tijekom 1950-ih.

Tijekom svog profesionalnog puta, Dior se upustio u više aspekata modne industrije, uključujući mirise, kozmetičke proizvode, izvrstan nakit i elegantne dodatke. Njegovo poznato modno carstvo predstavljalo je raskoš i prepoznatljivost, osvajajući globalnu klijentelu.

Nažalost, Diorova prerana smrt u 52. godini naglo je završila njegovu karijeru. Unatoč tome, modna kuća koju je osnovao nastavlja napredovati, održavajući svoju cijenjenu reputaciju jednog od vodećih i utjecajnih igrača na području mode.

Dior je imao averziju prema ove četiri osobine kod žena.

Neoprana kosa

Slično Coco Chanel, Christian Dior je dijelio uvjerenje da je krajnje neprihvatljivo da žena počini ozbiljnu pogrešku i izađe vani s zapuštenom kosom. Dior je čvrsto ustvrdio da se njegovanost žene ne može smatrati zadovoljavajućom ako dopusti da se u javnosti vidi s prljavom kosom.

Čista kosa žene nedvojbeno je jedno od njezinih najvrjednijih bogatstava.

Odsutnost ženstvenosti na bilo koji način

Dior je vjerovao da se žena može smatrati damom samo ako utjelovljuje ženstvenost. Prema njemu, ako žena odbacuje ili umanjuje svoju ženstvenost, ne može se istinski smatrati ženom.

Dior vjeruje da ženstvenost obuhvaća više od samih cipela i haljina s visokom petom; također uključuje ponašanje, manire i komunikaciju s drugima.

3. Odabir odjevnih predmeta koji ne laskaju obliku tijela

Prema Dioru, odabir odjeće koja nadopunjuje naše tijelo i karakter bitan je aspekt pravilne njege tijela.

Prema Dioru, žena koja se smatra dotjeranom je ona koja odabire odjeću koja laska njezinoj figuri, a istovremeno zadržava skroman naglasak na njoj.

4. Loš izbor obuće

Christian Dior istaknuo je kako se elegancija dame istinski otkriva kroz način na koji se drži na nogama.

Christian Dion je čvrsto držao uvjerenje da su ženske cipele bitna komponenta ženstvenosti. Bilo mu je nezamislivo da bi dobro prezentirane žene izašle van noseći bilo što osim cipela koje odišu ženstvenošću. Osobito su tenisice bile izvor velikog nezadovoljstva Christiana Diona kada su ih nosile same žene.