Poznat po svom utjecaju na modnu industriju u 20. stoljeću, Christian Dior, istaknuti francuski dizajner, vrlo je utjecajna osoba. Diorovo revolucionarno modno carstvo, poznato po svojoj raskoši, sofisticiranosti i gracioznosti, dovelo ga je do međunarodnog priznanja.

Započevši svoju modnu karijeru kasnije u životu, Dior je u industriju ušao u četrdesetima. U početku je radio kao ilustrator modnih časopisa, a kasnije je 1946. osnovao vlastitu modnu kuću. Debitantska kolekcija koju je predstavio odmah je izazvala interes javnosti.

  • Godine 1947. Dior je svijetu predstavio svoj revolucionarni “New Look” koji je ubrzo postao ikoničan prikaz pomlađivanja i elegancije nakon nedaća rata. Ova revolucionarna kolekcija ne samo da je učvrstila Diorovu vladavinu 1950-ih, već je i postavila pozornicu za njegovu ekspanziju u više područja mode, poput mirisa, kozmetičkih proizvoda, izvrsnog nakita i modernih dodataka. Kao rezultat toga, njegova slavna modna kuća postala je sinonim za raskoš i prepoznatljivost, osvajajući globalnu klijentelu.

Nažalost, prerana smrt Diora u dobi od 52 godine 1957. prerano je zaustavila njegovu karijeru. Unatoč tome, njegov duboki utjecaj ostaje kroz trajno modno carstvo koje je uspostavio, a koje nastavlja vladati kao vrhunac prestiža i utjecaja unutar modne industrije.

Slično Coco Chanel, Christian Dior je dijelio uvjerenje da je nedopustivo da žena izađe vani s nečistom kosom. Dior je čvrsto držao uvjerenje da se žena ne može smatrati ispravno dotjeranom ako dopusti da se u javnosti vidi s prljavom kosom.

Prema Dioru, vjeruje se da ako žena nema ženstvenosti, ne može se svrstati u dame. Poricanje ili umanjivanje njezine ženstvenosti negiralo bi njezinu ženstvenost.

Diorova perspektiva ženstvenosti proteže se izvan obuće i haljina; obuhvaća ponašanje, bonton i međuljudsku komunikaciju. Dior je naglasio važnost odabira odjeće koja nadopunjuje i naš fizički izgled i osobno ponašanje kao dio sveobuhvatnog pristupa brizi o sebi.

Prema Dioru, žena koja se smatra dotjeranom je ona koja pomno bira odjeću koja nadopunjuje njen oblik tijela i skromno ga ističe.

Christian Dior istaknuo je kako se elegancija dame istinski dokazuje načinom na koji se nosi, posebice izborom obuće.

Christian Dion je prema svojim uvjerenjima smatrao da su ženske cipele bitna komponenta ženstvenosti. Bilo mu je nezamislivo vidjeti dotjerane žene kako izlaze iz svojih domova u bilo čemu drugom osim u ženstvenoj obući. Osobito su mu tenisice bile izvor velikog prezira kada je riječ o ukrašavanju ženskih stopala.

BIOGRAFIJA

Rođen u obalnom gradu Granvilleu u Francuskoj, Christian Dior potječe iz bogate obitelji koja se bavila proizvodnjom gnojiva. Unatoč nadama njegove obitelji da će nastaviti diplomatsku karijeru, Dior je imao drugačije težnje – imao je strast prema modi i posjedovao je sjajne crtačke vještine. Kako bi zaradio nešto novca, prodavao je modne skice za samo 10 centi po komadu.

  • Nakon što je završio školu, otac mu je pružio financijsku potporu, a zajedno su 1928. otvorili malu umjetničku galeriju, specijaliziranu za umjetnička djela koja su voljela entuzijasta Pabla Picassa. Nažalost, zbog financijskog kolapsa njegove obitelji i bankrota očeve tvrtke, Dior je morao zatvoriti svoju galeriju. U 1930-im i 1940-im godinama surađivao je s Robertom Piguetom prije nego što je pozvan u vojsku. Nakon što je napustio vojsku 1942., Dior se pridružio modnoj kući Lucien Lelong, gdje su on i Pierre Balmain bili glavni dizajneri.

Tijekom Drugog svjetskog rata Dior je dizajnirao odjeću za supruge nacističkih časnika i francuskih vojnika. Konačno, 16. prosinca 1946. Dior je osnovao vlastitu modnu kuću u partnerstvu s Marcelom Boussacom, proizvođačem pamučne tkanine. Predstavljena početkom 1947., Diorova početna kolekcija, nazvana Corolle, postala je prihvaćena u cijelom svijetu pod nadimkom New Look, koji joj je dodijelila Carmel Snow, urednica Harper’s Bazaara. Diorov dizajn donio je novu energiju na modnu scenu, odstupajući od prevladavajućih stilova koji su dominirali u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata.

  • Poznat po svojoj sposobnosti stvaranja zadivljujućih oblika i silueta, Dior je svoju viziju usporedio s vizijom rascvjetanog cvijeta. Koristeći tehnike poput umetanja kostiju, žica i višestrukih slojeva tkanine, vješto je naglasio struk, dok je dopustio haljinama da lebde od tijela na bokovima, dočaravajući graciozne obline cvijeća. Suknje su imale naglašene rubove, što je rezultiralo vizualno upečatljivom siluetom. U početku je postojao otpor žena koje su bile navikle na otvorenije krojeve haljina, što je dovelo do toga da su neke čak mijenjale duljinu svojih haljina šivanjem poruba. To je bio dokaz nestašice tkanina tijekom ratnih godina, što je postalo ukorijenjeno u njihovom modnom senzibilitetu.

U Parizu, tijekom modnog snimanja, manekenke su neočekivano napadnute od strane žena koje su kritizirale pretjeranu upotrebu materijala u njihovim haljinama. Međutim, ovaj protest je prestao odmah nakon završetka rata. Uvođenje New Looka potaknulo je transformativni pomak u ženskoj modi i učvrstilo Pariz kao epicentar industrije nakon Drugog svjetskog rata.