Pacijenti često ostaju nesvjesni svog zdravstvenog stanja sve dok ono ne dosegne kritičnu fazu zbog neprimjetne prirode početka dijabetesa, opasne bolesti. Simptomi dijabetesa, koji se nazivaju “općim” simptomima, suptilni su i mogu trajati dulje vrijeme prije nego što pojedinci postanu svjesni svoje dijagnoze dijabetesa.

Poliurija, koju karakterizira učestalo mokrenje, simptom je koji ističu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Osobe s povišenom razinom šećera u krvi imaju potencijal proizvesti više od tri litre urina dnevno, dok obično zdrave osobe proizvode jednu do dvije litre. Iako količina proizvedenog urina može varirati ovisno o čimbenicima kao što su dob i spol, količina koja prelazi 2,5 litre dnevno smatra se pokazateljem pojačanog mokrenja.

Učestalo mokrenje, prema navodima Nacionalne zdravstvene službe u Ujedinjenom Kraljevstvu, može poremetiti obrasce spavanja ako se javlja noću. Temeljni razlog za ovo prekomjerno mokrenje je abnormalna razina mokraćne kiseline u krvi.

  • Ako reapsorpcija viška glukoze nije moguća, ona će se skupljati u urinu i kombinirati s dodatnom vodom, što dovodi do abnormalno visokog volumena urina. Uz poliuriju, dijabetes predstavlja niz simptoma koji se ne smiju zanemariti. Ovi simptomi uključuju pojačanu žeđ, neobjašnjiv gubitak težine, povećan apetit, zamagljen vid i osjećaj obamrlosti ili bockanja u ekstremitetima. Čest je i umor. Ako imate pretjerano suhu kožu, možete primijetiti postupno poboljšanje zacjeljivanja rana, iako ste osjetljiviji na česte infekcije.

Simptomi kao što su mučnina, nelagoda u želucu ili povraćanje mogu se primijetiti kod osoba s dijabetesom tipa 1, dok oni s dijabetesom tipa 2 ne moraju pokazivati ​​nikakve vidljive indikacije. Ako bilo koji od ovih simptoma uzrokuje zabrinutost, preporuča se potražiti savjet liječnika.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.