– U posljednje vrijeme na prostoru cijele regije nestaje veliki broj mladih osoba. U većini situacija cijela priča se smiri, i osobe se pronađu, dok na žalost imamo i slučajeva kada se osobe nikada ne pronađu, baš kao u slučaju koji je pogodio Srbiju prije 8 godina.

Otkako je nestala 2. prosinca 2015. u Kraljevu, obitelj Biljane Đorić svakodnevno sa zebnjom iščekuje bilo kakve dojave o njezinom boravištu. Prema riječima Vesne Đorić, Biljanine majke, koja je to podijelila prošle godine, obitelj ostaje odlučna i nastavlja primati pozive od prevaranata koji traže novac i lažno tvrde da su vidjeli nestalu djevojčicu. U trenu su nam se životi potpuno preokrenuli. Sada imam još dvije kćeri i sina, a svi su potpuno svjesni okolnosti i svjedoče golemoj boli koju trpim. Nalazim utjehu u povlačenju u kupaonicu, gdje mogu plakati nasamo, štiteći ih od svoje patnje.

Ipak, najizazovniji aspekt za mene je kada moj mali sin pita: “Kad će se Bilja vratiti? Idemo je vidjeti”, dok me to vuče za žile srca, podsjećajući me na prazninu koja postoji u našim životima. Dijeli Vesna. Prema njegovom kazivanju, najmlađi sin je u vrijeme Biljaninog nestanka imao tek tri godine, što je za njega i njegovu obitelj označilo početak nezamislivih muka. Vesna, pak, kaže da joj je najteži dan svakog drugog u mjesecu, baš na dan kada je Biljana nestala. Majka, koja nastavlja potragu za svojom kćeri, ispričala je kako joj je teško kad god dođe u Mataruške toplice, jer je svakim dijelom podsjeća na nju.

Nedostaje li prijateljima znanja o svemu? Kako kaže Vesna, ona je čvrsto uvjerena da postoji osoba koja ima saznanja o njenoj kćeri. U meni postoji nepokolebljiva sigurnost da mora postojati netko tko posjeduje znanje o ovoj stvari. Uznemirujuće je primijetiti da mi se nitko od mojih poznanika nije javio otkako je nestala. Dvoje ljudi koji su s njom popili kafu po dolasku u Kraljevo tvrde da nemaju nikakve relevantne informacije. Prema sjećanju majke, popila je kavu s tim osobama prije odlaska, ostavivši iza sebe komplet dokumenata. Među građanima odjekuje Vesnina poruka koja ih uvjerava da imaju mogućnost anonimno se javiti ako posjeduju bilo kakvu informaciju o nestanku Biljane.

Ukoliko Biljana slučajno naiđe na ovu poruku, očajna majka je moli da joj se javi. Jedina svrha je utvrditi trenutno stanje njezina djeteta, jesu li živi ili mrtvi. Pojedinac tvrdi da se Biljana nalazila u podrumu s grupom djece koja su proživljavala muke i šišala se. Nadalje, zalaže se za prestanak muka koje prevaranti zadaju roditeljima u potrazi za nestalom djecom. Vesna tvrdi da joj se od samog početka obraćaju pojedinci koji tvrde da posjeduju informacije o tome gdje se Biljana nalazi, ali to čine samo uz novčanu naknadu.

Ilustracije radi, Vesni se javio muškarac porijeklom iz Hrvatske koji je tvrdio da je studentica iz Kraljeva pronađena mrtva i insinuirao da se radi o Biljani. Ipak, pokazalo se da su sve ove informacije potpuno izmišljene, a jedna je posebno zabrinjavajuća. Primio sam poruku na internetu od osobe koja tvrdi da ima informacije o tome gdje se moje dijete nalazi. Prema riječima te osobe, moje dijete je bilo zatočeno u podrumu zajedno s ostalom djecom koja su proživjela torturu i nasilno ošišana. Detalji koje su mi podijelili bili su apsolutno užasavajući – ne samo da je moje dijete bilo podvrgnuto šišanju, nego također nije bilo samo u ovom podrumu.

Pojedinac je spomenuo da su bila prisutna i druga djeca koja su bila uključena u uznemirujuće aktivnosti poput konzumiranja krvi i šišanja. Šokantno, te podzemne komore navodno postoje u više gradova. Kao dokaz osoba je čak dala kartu s točnom adresom u Konarevu. Vesna je ispričala ovaj nemirni susret. Bez odgađanja je promptno obavijestila inspektore, održavajući s njima redovitu komunikaciju. Inspektori su, priča Vesna, brzo stigli kako bi procijenili situaciju i uvjerili se.

Nastavili su provoditi temeljite inspekcije domova pojedinaca, pomno ispitujući svaki detalj. No priča tu nije završila. Nakon što je Vesna prijavila muškarca, on se oglasio na društvenim mrežama kako bi je javno osramotio. Čak je i Biljaninu majku optužio da je umiješana u nestanak njene kćeri! Prema Vesninim riječima, optužio me da sam suučesnik u toj situaciji, tvrdeći da ja znam gdje mi se dijete nalazi i da namjerno ne poduzimam ništa. Kao odgovor, jednostavno sam doveo u pitanje njegov nedostatak srama u manipuliranju tako osjetljivim stvarima.

  • Nadalje, ova osoba se obratila i drugim skrbnicima koji su u potrazi za njihovim potomstvom, zbog čega je protiv nje, kako je spomenula Vesna, podignuta i tužba. Tvrdi da ima i dobronamjernih pojedinaca koji istinski žele pružiti pomoć. Unatoč tome, u ovom trenutku nedostaju svježa ažuriranja ili dodatne informacije. U njemu raste sumnja da se nalazi unutar granica samostana. Biljanina obitelj i dalje strpljivo čeka, ne prepuštajući se nadi, unatoč proteku vremena. Postoji uvjerenje, koje dijeli i njezina majka, da je Biljana možda potražila utjehu u samostanu. No, niti marljivim radom inspektora nije se uspjela potvrditi ova sumnja. Vesna je izrazila svoju nesigurnost rekavši da su ona i njezini suputnici vjernici, ali ne i ekstremisti.

U posljednje vrijeme na njih je utjecalo njezino često pozivanje na biblijske odlomke. Slava im je rasla u studenom, ali u prosincu je nestala. Tema crkava bila je stalna tema u njihovim razgovorima. Vesna je čeznula da im crkva pruži smjernice, da im ponudi jasan smjer koji trebaju slijediti. Vesna najljubaznije moli da joj se jave svi koji imaju bilo kakvu informaciju, makar samo da joj prenesu utješnu vijest da joj je kći na sigurnom i dobrog zdravlja.

U večernjim satima 2. prosinca u blizini nekadašnje kafane “Zadužbina” u centru Kraljeva posljednji put je viđena tada devetnaestogodišnja Biljana Đorić. Vraćajući se s fakulteta, obavijestila je majku o ispitima i spomenula da će ići uhvatiti vlak. Po dolasku vozom u Kraljevo, svratila je u trafiku, a na pultu je ostavila mobilni telefon i putovnicu sa ceduljicom “doći će neko da uzme ovo”. Nedugo zatim zaustavila je taksi i samo nekoliko minuta kasnije iskrcala se u Karađorđevoj ulici. Od tog trenutka nadalje više nije bilo znakova njezina boravka.