Za Tita su svi znali da voli lijepe žene, a u to vrijeme su na Dedinje dolazile velike glumačke zvijezde, a to se može vidjeti i na raznim slikama. Sofija Loren, Brižit Bardo su samo neke od imena.

Opće je poznata činjenica da je Josip Broz Tito volio pjevače. Ako vas zanima tko je bio na cijenjenoj poziciji Titove miljenice, nema potrebe tražiti dalje od Vere Cvetinović, darovite pjevačice, novinarke i voditeljice Novosađanke.

Vera Cvetinović je Titu otpjevala serenadu tridesetak puta, namučila se oko šofera i luksuznog automobila koji bi je prevozio na njegova događanja, gdje bi svojim prekrasnim pjevanjem uveseljavala slavlje. Na vrhuncu svoje televizijske zvijezde slavljena je kao jedna od najzanosnijih osoba u Jugoslaviji.

Početak avanture Vere Cvetinović može se pratiti unatrag u vrijeme kada je studirala književnost u Novom Sadu. Tamo je prvi put pokazala svoje amatersko pjevačko umijeće u KUD-u “Svetozar Marković” i ostavila upečatljiv dojam na sve koji su je čuli. Njezin izniman talent donio joj je 1971. godine prestižnu titulu prvog glasa Vojvodine. Ovo izvanredno postignuće otvorilo joj je put za budućnost kao solistica Radio Novog Sada.

Njezin otac, Kutjevčanin Mirko Cvetko, poznat je po tamburaškom umijeću, a od njega je, kako kaže, naslijedila i glazbeni talent i milozvučan glas.

  • Tih sam godina imao privilegiju izvoditi melodije renomiranih umjetnika poput Ivice Šerfezija, Đorđa Marjanovića i Tereze Kesovije. Dok je moje društvo krenulo na turneju po Južnoj Americi, ja sam iskoristio priliku da se upoznam sa zagorskim napjevima mog oca i srpskim napjevima moje majke. Bilo je to u jesen 1974. godine kada je Izvršno vijeće Vojvodine priredilo doček Josipu Brozu na Fruškoj Gori, točnije u vili Mošina. Ljubazno su me pozvali da prvi put otpjevam počast Titu. Iako je tada vladala moda naklonjena minicama, namjerno sam se odlučila istaknuti obukavši bakinu dugu haljinu, izrađenu od ostataka starih zagorskih zavjesa, a sve kako bih privukla njegovu pažnju”, rado se prisjećala Vera.

Baš tog dana imao sam ga zadovoljstvo očarati očaravajućim melodijama Tiho noći moje zlato spava i bezvremenskom zagorskom Falom. Ono što je intrigantno je da čak i kada sam imao privilegiju pokazati svoj talent pred predsjednikom, ove dvije pjesme su nastavile biti bitna komponenta mog repertoara. Na ovo prosvjetljujuće otkriće skrenula mi je pozornost Vera Cvetinović, koja je nakon akademskog bavljenja osigurala posao na televiziji.

Vera je sredinom sedamdesetih danju radila na TV Novi Sad, a večeri je bila posvećena osvajanju publike svojim melodičnim glasom u hotelu “Park”. Ove intimne predstave privlačile su odane obožavatelje koji su izražavali svoju zahvalnost promišljenim gestama poput knjiga ili okrepljujućih pića. Čak iu tim ranim danima, Tito bi diskretno promatrao izdaleka, pokazujući iskrenu znatiželju za njezine osobne i profesionalne bavljenja.

  • Dok je bio okupljen oko tople, pucketajuće vatre u Karađorđevu, Tito je izrazio iskreno zanimanje za moju nedavnu diplomu i nesretnu prometnu nesreću koju sam doživio. Bilo je očito da je imao duboko razumijevanje mog života i da je imao povjerenja u mene. Tijekom te izvanredne diplomatske lovačke ekspedicije imao sam privilegiju pjevati Titu njegovu voljenu pjesmu “Zvoni zvonce” i očarati Jovanku njezinom omiljenom pjesmom “Salaš u malom ritu”. Vera je, radosno se prisjećajući se, ponosno podijelila fotografije na kojima je zabilježila drage trenutke s obitelji Broz u ovom idiličnom lovištu iu Bugojnu.

U Verinu izuzetnu ljepotu i gracioznost uvjerio se i sam predsjednik Tito prilikom posjete bosanskim lovištima. Upravo u tom trenutku Vera je neslužbeno ponijela titulu miss Jugoslavije, nakon revije Aleksandra Joksimovića. Vera se rado prisjeća te prilike, sumnjajući da se Broz samo šalila, jer je Joksimović sa šarmantnim manekenkama Jovankom i Titom izlagala zamamne mini haljine i suknje, dok se ona našla zatvorena u toaletu, zakopčana do grla.

Nakon toga, Veru je Titovo osiguranje često vozilo u “mercedesu” na randevu s Brozom. Razina tajnovitosti, povjerljivosti i pažnje javnosti oko njezinih sastanaka s njim varirala je.

Jugoslavenska pjevačica Vera Cvetinović u večeri 31. prosinca 1976. u Novom Sadu doživjela je značajan trenutak u svojoj karijeri jer se našla u društvu političkih lidera zemlje, poput Jovanke i Josipa Broza, željno iščekujući dolazak nove, 1977. godine.

Iako je Verina ljubav prema pjevanju nedvojbeno bila žarka strast, na kraju je poslužila kao oblik zabave. Nakon diplome novinarstva, započela je profesionalni put radijske voditeljice i glazbene kustosice na Radio Novom Sadu. Na kraju je prešla u sferu televizijske administracije.

Nikada nije prestala pjevati Titu, izražavajući svoju tugu zbog njegove očigledne bolesti sve do svoje smrti 1980. Tijekom njihovog posljednjeg susreta, Tito je navodno želio njezino društvo, ali su joj njegove pudlice ometale izvođenje pjesme. Boraveći u Novom Sadu, ona i dalje posjeduje jedinstveni hotel koji krasi mnoštvo slika na kojima su Tito i Jovanka.