– U nastavku našeg današnjega članka donosimo vam jednu jako zanimljivu priču, koja nam dolazi iz Srbije. Jednostavno, danas ima jako puno načina za zaraditi, ali opet treba imati početnu ideju. 

Bivši vozač kamiona i autobusa po imenu Darko Milivojev, sada poznat kao inovativni poduzetnik, osnovao je uspješan pothvat usredotočen na proizvodnju tortilja prožetih nizom slatkih okusa. Njegov izvanredan put od vozača do vlasnika tvrtke služi kao izvor inspiracije za nebrojene pojedince, dok su njegove tortilje stekle široku popularnost i sada ih cijene ljudi diljem Srbije.

Nakon što je nekoliko godina proveo vozeći razne ceste kao vozač kamiona i autobusa, Darko je shvatio da žudi za drugačijim putem, što ga je navelo da krene na transformativno putovanje u carstvo brze hrane. Milivojev je 2011. otvorio mali restoran brze hrane i vrlo brzo stekao naklonost lokalne zajednice služeći slasna jela svojim sugrađanima.

– Priča počinje s Darkom, koji je u početku otvorio skromni restoran brze hrane. No, nakon nekoliko godina donesena je odluka da se obim poslovanja proširi otvaranjem restorana u Smederevu. U to vrijeme Darko je osmislio ideju proizvodnje tortilja, jer je želio proizvode koji ih sadrže uvrstiti u jelovnik restorana. Nakon kratkog vremena shvatio je da na tržištu postoji manjak proizvođača za ovaj dodatak prehrani te da postoji hitna potreba da netko proizvodi domaće tortilje. Stoga je preuzeo hrabru inicijativu da popuni ovu prazninu.

Milivojev objašnjava da je pretražio internet u potrazi za aparatom za tortilje, ali su ga obeshrabrile previsoke cijene drugih aparata koje su dosezale i po nekoliko stotina tisuća eura. Kako u početku nije mogao osigurati financiranje, naletio je na povoljniju opciju iz Kine. Ova alternativa, uključujući putne troškove, iznosila je samo 3000 USD. Nakon što je prepoznao razliku između brašna koje se koristi u Kini i njegovog vlastitog, došao je do spoznaje da uređaj nije prikladan za proizvodnju jer ne može proizvoditi tortilje.

Slijedom toga, odlučio je doraditi uređaj kako bi osigurao njegovu funkcionalnost. Darko priča o neumornim naporima koje su on i njegov ujak, inženjer strojarstva, uložili u obnovu predmeta. Svojom zajedničkom odlučnošću uspješno su dovršili projekt, osiguravajući njegovu funkcionalnost u ovom konkretnom okruženju. Koristeći ovaj stroj, njihova početna proizvodnja tortilja iznosila je otprilike 200-300 tortilja dnevno; međutim, sada su eksponencijalno povećali svoju proizvodnju na impresivnu brojku od čak 7000.

Trenutno, Darkove tortilje služe kao primarni dobavljač za većinu restorana u Beogradu, a njihova distribucijska mreža se proteže u razne gradove širom Srbije. Proizvodnja ovog proizvoda poznata je po iznimnoj kvaliteti i raznolikoj paleti okusa, postignutoj pedantnim odabirom sastojaka i stalnom predanošću ispunjavanju zahtjeva kupaca. Darko objašnjava da njihov raznolik asortiman tortilja zadovoljava različite preferencije. Vrlo su tražene klasične tortilje od bijelog brašna. Dodatno, u ponudi imaju tortilje s paprikom i rajčicom, kao i opciju s infuzijom špinata.

Za one koji traže zdraviju alternativu, tu je integralna tortilja koja sadrži 30 posto integralnog pšeničnog brašna. Darko ističe i iznimnu kvalitetu njihove tortilje od 100 posto pira. Na kraju, nedavno su predstavili tortilju s aktivnim ugljenom, pokazujući svoju predanost inovacijama. Kako bi osigurao pravovremenu pripremu i isporuku dobavljačima, Milivojev je angažirao šest radnica koje aktivno sudjeluju u proizvodnji tijekom dvije smjene, uz predanog vozača zaduženog za prijevoz.

Darko Milivojev iznosi krajnji cilj proširenja svoje tvornice i povećanja proizvodnje. Trenutno posluje u unajmljenom pogonu u Kovinu, a planira kupiti dodatne strojeve, zaposliti još jednog djelatnika i u narednoj godini uvesti tacos u svoju liniju proizvoda. Srž njegove poruke je da su predanost i ustrajnost ključni za postizanje ciljeva, ističući da svaki pothvat daje plodonosne rezultate.