Izražavajući kako ne može šutjeti o svojim emocijama, baka iz slovenskog Šida otkrila je svoje razočaranje nakon što je njezina unuka pokazala nezahvalnost prema velikodušnom poklonu od 400 eura, koliko je činila cjelokupnu njezinu mirovinu. Baka je naglasila potpuni izostanak skromnosti i zahvalnosti u odgovoru svoje unuke, istaknuvši golem trud koji je uložila da uštedi tu svotu novca.

Prema riječima jedne 77-godišnje Slovenke, šutnja i pribranost za nju nije opcija nakon što je proživjela ono što opisuje kao najponižnije iskustvo u svom životu. Tijekom proteklih dana bila je izložena nezamislivoj razini nepoštovanja od strane vlastite unuke, što ju je ostavilo krajnje šokirano i povrijeđeno.

Na 16. rođendan mog unuka moja kći i zet su me pozvali da im se pridružim na ručku. Očekujući ovu posebnu priliku, marljivo sam štedio šest mjeseci, usput se žrtvujući, kako bih skupio iznos veći od cijele moje mirovine – 400 eura. Željno sam iščekivala trenutak kada će me moja kći ushićeno zagrliti, ispunjena radošću i zahvalnošću za dar koji sam od srca pripremila.

  • Primivši omotnicu u kojoj su bile i čestitka i moje srdačno pismo, moja je unuka revno prebirala po sadržaju, užurbano brojeći priloženi novac. Nezadovoljna, prezirno je frknula i rekla: “Što je ovo? Zar ne shvaćaš da se ovim malim iznosom ništa ne može kupiti?” Njezine su riječi imale prizvuk neugode. Ovu sam zgodu odmah podijelila sa svojom kćeri i zetom, pozivajući ih da se više nikada ne žale na sve veće potrebe svog djeteta, jer se činilo da se ono naviklo trošiti novac bez imalo osjećaja skromnosti i zahvalnosti. Boljela me pomisao da joj nisu uspjeli usaditi te vrijednosti. Neumorno sam radila da uštedim taj novac i bilo je obeshrabrujuće svjedočiti nedostatku zahvalnosti kod moje unuke.

Izražavajući svoje razočaranje, baka je izrazila svoj prezir zbog nedostatka naglaska na vrijednosti napornog rada. “To je doista odvratno”, uzviknula je. “Ne sugeriram da se treba odreći svega, kao što sam ja činila dok sam odrastala na selu. Od malih nogu do sada, nikad nisam imala luksuz novih cipela. Umjesto toga, nosila sam ručne stvari iz svog bila je čak i godina kada sam morala nositi muške cipele, koje su pripadale mojoj braći. To će mi sjećanje zauvijek biti urezano.

Po mom dolasku u grad počela je nova bitka za preživljavanje. Tek kada odgojite svoju djecu i podmirite hipoteku, mirovina postaje stvarnost. Međutim, mirovina koju netko prima je neizvjesna, a njezinu pravu prirodu zna samo Bog. Ipak, zaradila sam ga poštenim putem i suprug i ja živjeli smo skromno, ne upuštajući se u nepotrebne troškove. Svoje financijske obveze marljivo smo ispunjavali. Situacija u kojoj se nalazimo krajnje je neshvatljiva i nelogična“, tvrdi naš umirovljenik.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.