– U nastavku našeg današnjega članka, govorimo o tome, kako određena hrana i namirnice utiču na vaše zdravlje. Vjerujemo da ste do sada čuli kako hrana ulazi na usta, i kako ulazite u godine, trebate obratiti pažnju na to, šta i kako jedete.

U luksuznom ambijentu Beverly Hillsa održala se iščekivana konferencija Minken instituta. Središnja točka događanja bilo je intrigantno pitanje je li moguće da pojedinci dođu do nevjerojatnih sto godina. Ova zadivljujuća tema privukla je prepunu publiku u veliku dvoranu. Udubljeni u raspravu, sudionici panela zadubili su se u strategije i metode kojima je cilj pomoći pojedincima u postizanju ne samo dugovječnosti, već i poboljšanja ukupnog zdravlja.

Što se tiče njegove osobne rutine, poduzetnik Peter Diamandis podijelio je svoj pristup: bavi se dizanjem utega, naglašava proteine ​​u svojoj prehrani, nastoji spavati najmanje osam sati svake noći i uključuje rapamicin, kvercetin i berberin u svoj režim.

Nakon ovog otkrića, Dan Buetner, istraživač Plavih zona, regija poznatih po velikom broju stogodišnjaka, stupio je na scenu i naglasio važnost tri specifične namirnice za postizanje dugog života.

Prema Buetneru, konzumacija otprilike 80 crnih zrna graha dnevno može biti učinkovit način nadopunjavanja vaše prehrane, budući da grah ne samo da je bogat proteinima, već također pomaže u suzbijanju žudnje za grickalicama. Povoljan i hranjiv izvor proteina, grah ima sposobnost utaživanja gladi. U krajevima poznatim po iznimnoj dugovječnosti grahu se pridaje iznimna važnost i ugrađuje ga u gotovo svako jelo.

Ako niste ljubitelj graha, nema razloga za brigu. Prema Buetneru, uključivanje 15 do 30 oraha u vašu dnevnu prehranu povezano je s produljenjem životnog vijeka od otprilike tri godine u usporedbi s onima koji ne konzumiraju orahe. Osim toga, dokazano je da orasi imaju pozitivan utjecaj na mikrobiom.

Među stanovnicima Loma Linde u Kaliforniji, koji su adventisti sedmog dana i imaju očekivani životni vijek koji premašuje životni vijek prosječnog Amerikanca za otprilike deset godina, orasi su omiljeni orašasti plodovi.

Prema stručnjacima, uključivanje orašastih plodova u prehranu vrlo je korisno za mikrobiom zbog njihovog sastava bogatog vlaknima, što pomaže u održavanju redovitosti. Osim toga, orasi se ističu kao izvrstan izvor linolne kiseline, omega-3 masne kiseline koja potiče zdravlje srca, a nema je u značajnijim količinama u drugim vrstama orašastih plodova.

Znanstvena istraživanja potvrdila su da maslinovo ulje služi kao koristan dodatak prehrani. Osim što potiče dobrobit kardiovaskularnog sustava, pokazalo se da uporaba maslinovog ulja ima pozitivan učinak na zdravlje mozga. To postiže smanjenjem upale i očuvanjem krvno-moždane barijere. Sveobuhvatna studija koja je trajala tri desetljeća i uključila preko 90 000 pojedinaca diljem Sjedinjenih Država otkrila je da konzumacija čak i male količine maslinovog ulja na dnevnoj bazi može smanjiti rizik od smrtnosti za osobe s demencijom za otprilike 28%, bez obzira na ukupnu kvalitetu. njihove prehrane.

  • Bijeli grah izvrstan je alat za mršavljenje zbog bogatog sadržaja vlakana koji produljuju osjećaj sitosti i sprječavaju nepotrebne grickalice. Prema Healtheating.sfgate.com, bijeli grah nije samo izvrstan izvor vlakana, već također pruža niz drugih esencijalnih hranjivih tvari poput minerala, vitamina i proteina koji doprinose pravilnom funkcioniranju našeg tijela.

Postoji nekoliko uvjerljivih razloga da bijeli grah češće uključite u svoju prehranu.

Borba protiv raka koja je u tijeku

U borbi protiv raka uvelike može pomoći bogata prisutnost antioksidansa u grahu. Ove moćne tvari djeluju na uklanjanje slobodnih radikala, učinkovito suprotstavljajući se njihovom štetnom utjecaju.

Otkrivamo dobro čuvanu tajnu najomiljenijeg jela JNA: čuveni recept za vojnički grah!

S kombinacijom topivih i netopivih vlakana, porcija od 90 grama kuhanog graha osigurava 45 posto preporučenog dnevnog unosa vlakana. Dok putuju kroz vaš probavni sustav, topiva se vlakna vežu za kiselinu i eliminiraju je iz tijela, sprječavajući ponovnu apsorpciju žučne kiseline u jetri i proizvodnju štetnog kolesterola. Osim toga, prisutnost netopivih vlakana djeluje kao preventivna mjera protiv zatvora.

Kako biste održali snažno i zdravo srce, važno je dati prednost svom kardiovaskularnom blagostanju.

  • Bijeli grah sadrži značajnu količinu vitamina B9, poznatog i kao folna kiselina, koji ima ključnu ulogu u smanjenju razine aminokiseline homocisteina u krvi. Povišene razine homocisteina mogu dovesti do povećanog rizika od srčanog i moždanog udara. Prema studiji objavljenoj u izdanju “Journal of the American Medical Association” iz listopada 2002., konzumiranje preporučene dnevne vrijednosti folne kiseline može smanjiti rizik od srčanog udara za 10 do 11 posto svake godine učinkovitim smanjenjem razine homocisteina u krvotoku.
    Konzumacija jedne šalice ili 90 grama bijelog graha osigurava preko 50 posto preporučenog dnevnog unosa folne kiseline. Osim toga, zbog niskog udjela masti, grah služi kao izvanredno sredstvo u zaštiti od srčanih bolesti.

Poboljšava kognitivne funkcije i sposobnosti

Obilje vitamina B1, poznatog i kao tiamin, u bijelom grahu neophodno je za razvoj i rad moždanih stanica. Tiamin igra vitalnu ulogu u proizvodnji acetilkolina, neurotransmitera koji pozitivno utječe na pamćenje. Redovitom konzumacijom šalice (90 g) bijelog graha, kognitivne funkcije mogu se poboljšati i održati.