Iako je ubod stršljena nedvojbeno mučan, većina pojedinaca ne doživi ozbiljne posljedice. Važno je odbaciti zabludu da su kobne posljedice česte, jer su one zapravo vrlo rijetke.  Tipično, ubod stršljena rezultira privremenim otokom koji traje nekoliko dana. Unatoč tome, postoje slučajevi u kojima može izazvati teške alergijske reakcije ili anafilaktički šok, povećavajući vjerojatnost značajnih komplikacija.

Kako biste spriječili susrete sa stršljenima, preporučljivo je kloniti se područja na kojima je poznato da su ti insekti aktivni dok uživate na otvorenom. Kada se bavite vrtlarstvom ili aktivnostima na otvorenom, važno je zaštititi sve izložene dijelove tijela. U nesretnom slučaju uboda, ključno je odmah izvaditi žalac i staviti hladan oblog kako biste ublažili nelagodu i smanjili oteklinu.

Nakon uboda stršljena, pojedinci mogu osjetiti simptome kao što su crvenilo, upala i bol u okolnoj koži. Za one koji su osjetljivi na otrov, oteklina može biti značajna i proširiti se na druge dijelove tijela. Dok manji ubodi obično nestaju unutar sat vremena, teži slučajevi zahtijevaju liječničku pomoć.

Kako bi se spriječilo širenje otrova, preporučljivo je podignuti zahvaćeno područje tijela. U slučaju da je žalac još uvijek zaboden u kožu, pokušajte ga nježno izvaditi pomoću plosnatog predmeta poput noža. Važno je suzdržati se od korištenja pinceta, jer to može nenamjerno zabiti žalac dublje u kožu.

Kod uboda u predjelu grla i vrata ključno je odmah potražiti liječničku pomoć, jer mogu dovesti do značajnih poteškoća s disanjem uzrokovanih oticanjem. Osobe koje su osjetljive na alergijske reakcije trebale bi biti posebno oprezne jer ubodi stršljena mogu izazvati anafilaktički šok.

Hitna liječnička intervencija ključna je u slučaju anafilaktičkog šoka, teškog stanja uzrokovanog alergijskim reakcijama. Osobe koje su već imale ubod mogu razviti povećanu osjetljivost na otrov, što može rezultirati težim reakcijama nakon sljedećih uboda. U slučaju anafilaktičkog šoka potrebno je hitno kontaktirati hitnu pomoć i primijeniti antišok terapiju.

Za osobe sklone alergijama preporučljivo je pri ruci imati injekciju adrenalina i antihistaminike. Međutim, bitno je potražiti savjet zdravstvenog stručnjaka prije provedbe ovih preventivnih mjera.

Kod uboda stršljena koji ne izaziva jake alergijske reakcije preporuča se staviti hladne obloge na oboljelo mjesto. Ako se simptomi pogoršaju ili se pojave nekoliko sati kasnije, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. Poduzimanjem redovitih preventivnih mjera i brzim rješavanjem bilo kakvih simptoma, mogućnost komplikacija može se uvelike smanjiti.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.