U današnjem svijetu sve se više prepoznaje važnost dobrog zdravlja i nužnosti pridržavanja uravnotežene prehrane. Ovo postaje još kritičnije kako starimo, jer naša tijela postaju osjetljivija na razne bolesti i tegobe.

U ovoj fazi života još je važnije dati prioritet adekvatnoj prehrani. Prevladavajuća bolest, artritis, karakterizirana je intenzivnom boli uzrokovanom upalom i oštećenjem zglobova. Dok je definitivno izlječenje artritisa nedostižno, pomno isplanirana prehrana može zaustaviti napredovanje bolesti i ublažiti njezine simptome. Isključivanjem određenih namirnica iz prehrane mogu se učinkovito smanjiti upale, bolovi i opterećenje zglobova.

Kako bi se postigao niz ciljeva, kao što je smanjenje zadržavanja tekućine, ublažavanje pritiska na zglobove skidanjem viška kilograma i minimiziranje upale i nelagode, preporuča se ukloniti određene problematične namirnice iz prehrane. Osobe koje pate od bolova u zglobovima ili artritisa moraju voditi računa o svojim prehrambenim navikama i kloniti se određenih namirnica.

Kada je u pitanju konzumacija određenih vrsta mesa poput svinjetine, govedine i piletine, savjetuje se oprez zbog njihovog mogućeg utjecaja na zdravlje kostiju i zglobova. Iako je meso vrijedan izvor proteina, osobe s artritisom trebaju voditi računa o mogućim upalnim učincima zasićenih masnoća, koji mogu pogoršati simptome. Osim toga, važno je napomenuti da unatoč njihovoj reputaciji da podržavaju zdravlje kostiju putem kalcija i vitamina D, mliječni proizvodi mogu imati štetne učinke na one s artritisom. Osobe koje su osjetljive na mliječne proteine ​​trebaju biti svjesne mogućnosti pojave upalne reakcije. Stoga se preporuča konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom prije bilo kakvih značajnih promjena u prehrani koje uključuju eliminaciju mliječnih proizvoda.

Nadalje, konzumacija prerađenih ugljikohidrata ne samo da dovodi do povećanja tjelesne težine, već također može spriječiti dotok vitalnog kisika i hranjivih tvari u zglobove začepljenjem krvnih žila. Kao rezultat toga, to pogoršava upalu i nelagodu. Kako biste poboljšali svoje opće dobro, preporuča se izbjegavati određene ugljikohidrate kao što su bijeli kruh, bijela riža, prerađena hrana i uživanje u slatkišima.

Pojedinci koji su osjetljivi na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, mogu doživjeti upalne reakcije. Međutim, opsežna znanstvena istraživanja otkrila su da izbacivanje glutena iz prehrane može dovesti do znatnih poboljšanja u dobrobiti oboljelih od reumatoidnog artritisa. Pretjerana konzumacija soli može rezultirati zadržavanjem tekućine i dodatnim opterećenjem zglobova, pogoršavajući upalu. Štoviše, prehrana bogata solju može pridonijeti nakupljanju štetnih tvari u zglobovima. Kako biste smanjili unos soli, savjetuje se kloniti se prerađene hrane, kobasica i konzervirane robe jer ti proizvodi često sadrže značajne količine soli.

Osobe koje boluju od artritisa trebale bi dati prioritet potpunom uklanjanju pržene hrane iz svoje prehrane, budući da transmasti prisutne u toj hrani mogu pogoršati upalu u tijelu. Važno je napomenuti da konzumacija pića poput čaja i kave, koja sadrže kofein, može iscrpiti kalcij iz kostiju, što rezultira smanjenjem gustoće i snage kostiju. To može imati negativne posljedice za osobe s artritisom, potencijalno pogoršati ili pridonijeti njihovom stanju. Kako bi se ublažili ti učinci, preporuča se smanjiti ili eliminirati konzumaciju kofeina.

Konzumacija alkoholnih pića, posebice alkohola, može pridonijeti pogoršanju raznih bolesti, uključujući i artritis. Konzumacija alkohola može pojačati simptome i eskalirati upalu, pa je preporučljivo potpuno ga izbaciti iz prehrambenih navika. Za učinkovitu kontrolu artritisa ključno je ne samo eliminirati problematičnu hranu iz svog režima prehrane, već i uključiti dobro uravnotežen plan obroka koji uključuje antioksidanse, omega-3 masne kiseline i druge korisne hranjive tvari poznate po svojim protuupalnim učincima.