Paradajz zapravo može da ima neka loša neželjena dejstva, iako ga smatramo zdravom namirnicom.

Ako osjetite bilo koji od navedenih simptoma, moguće je da spadate u demografiju koja bi trebala izbjegavati konzumaciju rajčice.

Stanje poznato kao želučani refluks

Rajčice, budući da su klasificirane kao visoko kisele namirnice, mogu izazvati žgaravicu kod osoba koje pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa. Važno je napomenuti da se čak i oni koji su dobrog zdravlja i bez ikakvih želučanih tegoba mogu susresti s ovim nepoželjnim simptomima ako konzumiraju znatnu količinu rajčice ili umaka od rajčice.

Bolovi u zglobovima

Možda je iznenađenje, ali pretjerana konzumacija rajčice zapravo može dovesti do nelagode u zglobovima. To je zbog prisutnosti alkaloida zvanog solanin, koji potiče nakupljanje kalcija u tkivima. Rajčice su bogate solaninom, a višak kalcija u tkivima može rezultirati upalom, bolovima i oticanjem zglobova.

Problemi povezani s bubrezima

Tema o kojoj se radi odnosi se na skladištenje kalcija. Osim toga, rajčice posjeduju značajnu količinu oksalata, tvari koju je teško metabolizirati u prevelikim količinama i potencijalno dovesti do razvoja bubrežnih kamenaca. Nadalje, ovo jarko crveno voće obiluje kalijem, koji također može utjecati na rad bubrega. Ključno je biti oprezan, osobito ako već imate problema s bubrezima.

Neželjene reakcije uzrokovane alergijama.

Sastojak histamin koji jača imunitet prisutan je u rajčicama i pomaže u obrani od virusa i bakterija. Možda je iznenađenje, ali alergijske reakcije na pastrnjak izazvane histaminom prilično su raširene, a često se manifestiraju oticanjem jezika i osipom, popraćenim drugim nepoželjnim simptomima. Međutim, osobe s dijagnosticiranom alergijom na rajčicu imaju znatno teže manifestacije.

Stanje karakterizirano iritabilnim crijevom, obično poznato kao sindrom iritabilnog crijeva.

Za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, konzumacija rajčice može dovesti do pojave simptoma uključujući proljev, bolne grčeve, nadutost, plinove i zatvor. U takvim slučajevima preporučljivo je izbjegavati kisele namirnice, uključujući rajčice.

Likopenodermija

Ne samo da je likopen pigment prisutan u rajčicama, već se može naći i u raznim drugim izvorima hrane. Kada se unese u odgovarajućim količinama, pruža izvrsne dobrobiti za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Međutim, pretjerana konzumacija može rezultirati diskoloracijom kože ili razvojem likopenodermije.

Problemi vezani uz mokraćni sustav.

Prema Brightside.me, važno je napomenuti da hrana s visokom razinom kiselosti, poput rajčice, ima potencijal izazvati iritaciju mjehura. Za osobe koje imaju urinarnu inkontinenciju ili su osjetljive na druge urinarne probleme, savjetuje se da se klone kisele hrane. Također je vrijedno spomenuti da kuhanje rajčica ne ublažava ovu zabrinutost, jer su umak od rajčice i kečap još štetnije opcije.

BONUS TEKST

  • Dostižući visinu od otprilike 1 metar, biljka sa svojom dlakavom i ljepljivom prirodom pokazuje rascijepljene listove s duguljastim listićima. Žuti cvjetovi skupljeni su u grozdove, dok se plodovi u početku doimaju zelenima, a sazrijevanjem postupno dobivaju duboku crvenu nijansu. Kroz suvremene tehnike uzgoja, pojavila se raznolika paleta sorti rajčice, koje se mogu pohvaliti izborom oblika i boja.

Podrijetlom iz Južne Amerike, rajčica se mogla pohvaliti sitnim, sočnim plodovima. U Europu je uveden 1493. godine, a cijenjeni liječnik i botaničar Mattioli pomno ju je dokumentirao 1554. godine.

Primarni izvor ljekovitih svojstava može se pripisati plodovima koji obiluju vitaminom C, karotenom, vitaminom B1 i vitaminom E. Uz ove esencijalne vitamine, plodovi se također mogu pohvaliti znatnim količinama mangana, željeza i bakra. Dokazano je da konzumacija soka od rajčice učinkovito snižava krvni tlak, potiče stvaranje probavnih sokova u želucu i crijevima te potiče učinkovitu probavu.

Bolesnicima koji boluju od reumatskih bolesti, gihta, kao i srčanih i bubrežnih bolesti savjetuje se da ovu namirnicu uvrste u svoju prehranu.

Važno je biti oprezan pri konzumiranju krumpira i drugog povrća zbog prisutnosti solanina, prirodnog pesticida/fungicida koji može biti otrovan za ljude.