– Kada nas zaboli glava, definitivno nema goreg osjećaja, pogotovo kada ste u nemogućnosti da popijete tabletu. Međutim, na internetu se može pronaći jako puno savjeta kako da na prirodan način riješite probleme sa glavoboljom..

Internetsku zajednicu brzo je oduševio nevjerojatan izvještaj Colina Simena, 79-godišnjeg umirovljenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji je ispričao svoju nevjerojatnu potragu za ublažavanjem mučnih migrena koje su ga mučile pedeset godina. Prema Kolinu, nesnosna bol koju je trpio bila je toliko jaka da je često rezultirala bljeskanjem živopisnih boja pred njegovim očima, zbog čega je privremeno oslijepio.

Prema članku na Mirror.co.uk, Kolin je počeo svakodnevno patiti od jakih glavobolja prije nego što je navršio 30 godina. Unatoč traženju medicinske pomoći, eksperimentiranju s raznim lijekovima protiv bolova i podvrgavanju višestrukim pregledima, migrene su ustrajale i pružale samo minimalno olakšanje. Neizdrživa bol dovela je do očaravajućeg niza boja koje su iskrivile moj vid. Bolovi su bili toliko jaki da je bilo trenutaka kada bi mi vid potpuno nestao.

Prilično neobičan incident odigrao se kada se moj suprug slučajno sudario sa mnom, lica ukrašenog štipaljkama. Posjedovala je inherentno razumijevanje nevolje u kojoj sam se nalazio, potpuno svjesna krajnosti u koju bih otišao kako bih ublažio svoje muke. Colin, koji je ovisio o snažnim lijekovima za ublažavanje bolova kako bi se nosio s nepodnošljivom mukom, otvoreno priznaje da je razmišljao o tome da privede kraju svoj život. Nakon gotovo četrdeset godina oslanjanja na lijekove, lijek je sam po sebi postao nemoćan. Tijekom tog vremena prijatelj je Kolina upoznao s fascinantnim otkrićem – potencijalom ublažavanja migrene neortodoksnim pristupom bušenja ušiju.

Potaknut odlučnošću i spoznajom da nema što izgubiti nakon godina ovisnosti o lijekovima, Kolin je donio hrabru odluku probušiti vlastito uho i isprobati ovu nekonvencionalnu metodu “liječenja”. Kolin je zadivljen i izražava svoje čuđenje, potvrđujući da se doista osjeća kao potpuno transformirana osoba. Neizmjerna sreća koju doživljava proizlazi iz slobode da se više ne mora brinuti o uzimanju lijekova nakon što se vrati kući. Unatoč tome, priznaje da nije siguran oko trajanja ovog oslobađanja od migrene. Prošao je cijeli mjesec od njegove posljednje glavobolje, što ga je navelo da razmišlja o mogućnosti da je konačno otkrio idealan lijek.

  • Stručnjaci alternativne medicine tvrde da ova tehnika, slična akupunkturi, ima velika obećanja u borbi protiv migrene, prema konsenzusu stručnjaka. Nasuprot tome, brojni medicinski stručnjaci ističu nedostatnost potkrijepljenih dokaza o učinkovitosti piercinga ušne hrskavice kao sredstva za ublažavanje migrena. Dodatni tekst: Autonomni živčani sustav pokazuje simptome usko povezane s migrenom, neurološkim poremećajem karakteriziranim čestim i intenzivnim glavoboljama. Izveden iz grčkog jezika, izraz “migrena” označava prisutnost boli koncentrirane na jednoj strani glave.

Trajna značajka ovog stanja je pulsirajuća bol koja se osjeća na jednoj strani glave, a može potrajati u rasponu od 72 sata. Otprilike 30% osoba koje se susreću s migrenskom glavoboljom također se susreću s popratnom aurom. Većina osoba koje pate od migrena doživljavaju ih bez ikakve popratne aure. Intenzitet, trajanje i učestalost ovih epizoda migrene mogu se razlikovati ovisno o nizu čimbenika. Migrene su često praćene simptomima kao što su mučnina, povraćanje, povećana osjetljivost na svjetlo, zvuk i mirise.

Prije početka glavobolje, pojedinci mogu doživjeti neurološko stanje poznato kao aura. Smetnje vida najčešća su manifestacija aure, zatim trnci u ekstremitetima i licu, poteškoće s koncentracijom i smetnje govora. Bavljenje tjelesnom aktivnošću može pogoršati bol. Važno je naglasiti da postoje slučajevi u kojima se aura može manifestirati neovisno o migrenoznoj glavobolji. Vrijedno je spomenuti da migrenama često prethode senzorni poremećaji.

Dok točan uzrok migrene ostaje nejasan, široko je prihvaćeno da genetski čimbenici i okolišni okidači, poput stresa, utjecajno doprinose. Prisutnost migrena unutar obiteljske linije implicira genetski faktor u igri. Nadalje, neravnoteža hormona u krvotoku služi kao značajan okidač za napade migrene, osobito kod adolescenata koji doživljavaju početak puberteta. Osim toga, migrene pogađaju odrasle žene do tri puta češće nego muškarce. Naime, vjerojatnost pojave glavobolja smanjuje se tijekom trudnoće, dok stanja poput disfunkcije štitnjače mogu povećati rizik.