– Polako nam je došlo i proljeće, možda i najljepše godišnje doba u godini. Vrijeme je to kada se budi priroda, a sve vrijdne domaćice se trude da se vrtovi završe na vrijeme. Danas govorimo o paradajzu, ali i o nekim biljnim namirnicama, koje sprečavaju razvitak najgore bolesti današnjice.

Održavanje opće dobrobiti zahtijeva prehranu koja uspostavlja skladnu ravnotežu. Unatoč tome, uključivanje hrane bogate hranjivim tvarima i bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima u vaše obroke može pridonijeti dugotrajnom i stabilnom postojanju. Evo pet specifičnih kategorija hrane koje mogu pomoći u postizanju ovog cilja.

Kako bi se smanjio rizik od raka, važno je ne samo konzumirati hranjivu hranu, već i redovito se baviti tjelesnom aktivnošću i održavati zdrav način života. Postoji pet opcija hranjive hrane za koje je znanstveno dokazano da učinkovito smanjuju šanse za razvoj raka.

1. Ugodno i živahno voće poznato kao borovnice.

Grožđe, druga stavka na popisu, ukusno je i svestrano voće.

Brokula, zeleno povrće iz skupine Cruciferasa, hranjiva je i svestrana prehrambena opcija.

Četvrta stavka na popisu je rajčica.

Cjelovite žitarice, poput žitarica.

Uključujući svih pet vrsta hranjivih namirnica u dnevne obroke, mediteranska prehrana ističe se kao jedan od najzdravijih dostupnih prehrambenih izbora.

Osim mediteranske prehrane, poželjno je baviti se tjelesnom aktivnošću koja značajno ubrzava rad srca tijekom hodanja.

BONUS VIJEST:

Vjerojatno ste naišli na vrtlare koji snažno zagovaraju nužnu praksu duboke sadnje rajčica.

Kad svjedočite nekome da zakopa sadnicu rajčice do lišća, možda će vam se činiti čudnim, ali to je zapravo neophodna praksa ako želite veći urod rajčice.

Sada ću predstaviti dvije metode za sadnju rajčica otpornih na bolesti koje će rezultirati optimalnim urodom.

Sadnja sa strane. Iako se može činiti još neobičnijim, iza ovog fenomena postoji valjano objašnjenje. Sadnja rajčica duboko je ključna, jer korijenje drži ključ njihovog uspjeha.

  • Gdje god je stabljika rajčice zakopana, ona će stvoriti korijenje. U trenutku kada stabljika biljke rajčice dođe u dodir s tlom, izronit će mali, blijedi korijeni. Kao i sve biljke, rajčice kroz ovo korijenje apsorbiraju bitne hranjive tvari za svoj rast i razvoj.

Sadnjom presadnica rajčice na veću dubinu možete potaknuti rast snažnog i razgranatog korijenskog sustava. Ovo obilje korijena omogućuje biljci rajčice da apsorbira povećanu količinu esencijalnih hranjivih tvari i vode. Štoviše, dodatno korijenje pruža vitalnu potporu, osiguravajući da biljka ostane otporna na snagu jakih vjetrova.

Sadnjom rajčica duboko u zemlju u ranim fazama, možete osigurati njihovu zaštitu od hladnog vremena i proljetnog mraza, jer tlo djeluje kao zaštita za njihovu dobrobit.

Koja je odgovarajuća dubina za sadnju presadnica rajčice?

Prema vrtlarima, preporučuje se posaditi do dvije trećine biljke rajčice u tlo kako bi se omogućio rast snažnog korijenja.

  • Prije sadnje, ključno je točno izmjeriti veličinu biljke i osigurati da je rupa koju iskopate dovoljno velika – vjerojatno će morati biti dublja nego što ste u početku očekivali. Optimalan trenutak za presađivanje presadnice rajčice je kada dosegne visinu od otprilike 15 do 30 centimetara.

Uklanjanje donjeg lišća i stabljika nije ključni korak i može se lako uključiti u proces zakopavanja cijele biljke. Ipak, ako to olakšava proces sadnje, slobodno ih uklonite.

Postupak pripreme tla:

Kako bi se osigurao uspješan rast i prodiranje novog korijenskog sustava, ključno je izbjegavati korištenje tvrdog ili zbijenog tla. Proces duboke sadnje bit će uzaludan ako se korijenje ne može kretati kroz gusto tlo.

Započnite s rahljenjem tla temeljitim kopanjem, a zatim unesite kompost u pripremljenu gredicu.

Sadnja:

Kada je riječ o dubokoj sadnji rajčice, postoje dva pristupa: metoda rupe i metoda rova, koja podrazumijeva postrance sadnju rajčice.

Metoda poznata kao tehnika duboke rupe:

Iako se tehnika dubokih rupa naširoko koristi, može predstavljati izazov kada se radi o tijesno zbijenom tlu. Neophodno je iskopati rupu dovoljne dubine da u nju stane veći dio stabljike, zaustavljajući se odmah ispod najgornjeg skupa lišća.

Tehnika bočne sadnje, također poznata kao metoda rovova, obično se koristi u vrtlarstvu.

Ako je vaše tlo malo zbijeno ili ako ne možete iskopati dovoljno duboku rupu u koju biste smjestili dvije trećine biljke rajčice, metoda rovova pokazala se kao idealno rješenje.

Da biste stvorili optimalno okruženje za biljku rajčice, iskopajte jarak dubine otprilike 15 centimetara. Duljina jarka trebala bi biti dvije trećine visine biljke. Nježno postavite biljku rajčice na stranu, pazeći da gornji listovi ostanu iznad zemlje. Pažljivo zatrpajte jarak zemljom, okružujući stabljiku zemljom bogatom hranjivim tvarima.

S vremenom će biljka prirodno prilagoditi svoj obrazac rasta kako bi bila okrenuta prema suncu, osiguravajući optimalnu izloženost. Kako bi se olakšao uspravan rast, rajčice se mogu osloniti na potporne strukture poput greda ili stabljika.

Kod metode sadnje u rov imate dvije mogućnosti: ili pustite biljku da raste uspravno prije dodavanja oslonaca poput kaveza ili postavite kolac pored vodoravne stabljike i pričekajte da se ispravi prije nego što je pričvrstite za kolac.

Zalijevanje:

Kako biste osigurali uspjeh vaših biljaka rajčice, bitno je da im osigurate dovoljno vode. Adekvatno zalijevanje pospješuje razvoj i širenje korijena, što je osobito korisno kod primjene tehnike duboke sadnje rajčice. Tijekom vegetacijske sezone ključno je dosljedno zalijevati svoje biljke kako bi održali snažan i uspješan korijenski sustav.