– Za danas jedna tema, o kojoj se jako puno priča u posljednjih par godina, a tiče se brakova na Bliskom Istoku. Svakako da je najpopularnija destinacija za odlazak na godišnji odmor, famozni Dubai, i svi bi apsolutno tamo da odu. Neke žene imaju sreću i da se udaju u arpaske zemlje,a  da li je baš sve tako sjajno i bajno?

Tijekom listopada 2022. BBC je objavio zabrinjavajući video u kojem Zeynab Javadli, supruga šeika Saida bin Maktouma bin Rashida al Maktouma, istaknutog člana vladajuće obitelji Dubaija, uspješnog poslovnog čovjeka i bivšeg sportaša, traži pomoć i utočište od međunarodnih nacije.

Međunarodno priznati konji i nogometni klub UAE u vlasništvu su šeika Saida bin Maktouma. On je potomak Maktouma bin Rashida Al Maktouma, prethodnog emira Dubaija, dok njegov stric trenutno obnaša funkciju emira.

Zeynab Javadli, bivša ritmička gimnastičarka iz Azerbajdžana, postigla je izvanredan pothvat osvajanja medalja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Nakon što je bila u braku s članom kraljevske obitelji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, obratila se Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda tražeći pomoć u ponovnom susretu sa svojom djecom. Zeynab je navela da je bila suočena sa zastrašivanjem i zlostavljanjem od strane vlasti UAE tijekom izazovnog pravnog spora oko skrbništva. Iako je željela okončati svoj brak sa šeikom Saidom, proces nije bio nimalo lak. Iako možda postoji mogućnost da Zeynab ponovno stekne svoju neovisnost, izgledi da se ponovno ujedini sa svojom djecom čini se mračnom.

U videu koji je podijelio BBC, uznemirena žena preklinje: “Preklinjem vas, pomozite mi.”

Strah i teror koji obuzimaju i mene i moju djecu ukorijenjeni su u stalnoj brizi za naše živote i opću sigurnost.

Zeynab Javadli, koju je šejh Said bin Maktoum optužio da je neadekvatna majka jer ne šalje djecu u školu, boravi u neprikladnom okruženju za djecu i ugrožava zdravlje najmlađe djevojčice, oštro negira ove navode.

Pod ogromnim pritiskom vlasti u Dubaiju, ona se nalazi zatvorena unutar četiri zida svog doma, ne može poslati svoju djecu u školu iz straha da bi mogla biti nasilno odvojena od nje, izložena neljubaznom tretmanu i izgubljena za nju zauvijek.

Od objavljivanja tog videa 2022. godine, pa sve do ove 2024. godine, nije bilo traga niti spomena Zeynab Javadli, koja je prethodno bila u braku sa Sheikhom Saidom.

Otkako se razvela od šeika nakon četiri godine braka 2019., našla se zatočena u Dubaiju.

Zeynab je izrazila njihovu trenutnu nevolju, navodeći da su bez stalnog doma i ograničeni na hotel u Dubaiju. Strah od mogućeg uhićenja i mogućnosti gubitka skrbništva nad djecom sprječava ih da odu. Prema izvješću BBC-ja, pravni zastupnici bivše supruge istaknutog člana vladajuće obitelji Dubaija službeno su podnijeli peticiju Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Vijeće se poziva da uskoči i zatraži intervenciju vlasti UAE kako bi se zajamčila sigurnost Zeynab Javadli i njezine djece.

Tijekom sporne bitke za skrbništvo sa šeikom Saeedom bin Maktoumom bin Rashidom Al Maktoumom, Zeynab je navodno pretrpjela maltretiranje, maltretiranje i zastrašivanje od strane vlasti, prema tvrdnji.

  • Prema izvješću BBC-ja, nedavni slučaj u Dubaiju rasvijetlio je unutarnje podjele unutar vladajuće obitelji. Njezini odvjetnici, koji se nalaze u Velikoj Britaniji, uputili su žalbu Vijeću za ljudska prava UN-a, tvrdeći da joj je ograničena sloboda kretanja i izražavanja te da je bila podvrgnuta taktici zastrašivanja. Prema tužbi, prije dvije godine Zeynab Javadli je zajedno sa svojom djecom i roditeljima doživjela napad tijekom policijske racije na njihovu rezidenciju u Dubaiju. Od tada su se njezini roditelji odlučili vratiti u Azerbajdžan.

Bijes i bijes moćnih šejhova nisu bili usmjereni samo prema Zeynab, već i prema drugim snahama unutar ove obitelji.

Intrigantna priča oko princeze Haye od Jordana

Godine 2019. princeza Haya, bivša supruga šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, donijela je odluku o bijegu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog zabrinutosti za svoju osobnu sigurnost. Nedavno, početkom 2022. godine, princeza je izašla kao pobjednik u sporu oko skrbništva na najvišem sudu u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je dobila isključivo skrbništvo nad njihovo dvoje djece.

Nakon što je od šeika uspješno osigurala znatan iznos, princeza Haya pojavila se kao oslobođena osoba, koja trenutno uživa u životu izvan Dubaija s navodno novim partnerom. Ključno je primijetiti njezinu obiteljsku vezu kao polusestre jordanskog kralja Abdullaha, što je privuklo značajnu pozornost medija koji su dugo podržavali njezin cilj.

Nakon uspješnog bijega, princeza Latifah, kći šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, na kraju je uhićena i vraćena u raskošne odaje palače svog utjecajnog oca.

Nakon tog određenog trenutka svaki dokaz ili naznaka o njezinom boravištu potpuno nestaje, usprkos njezinoj sposobnosti da odašilje videoporuku kojom tvrdi da je zatočena u nadziranim podzemnim prostorijama. Prema izvješćima iz Dubaija, Latifa je opisana kao problematična osoba koja je trenutno na psihijatrijskom liječenju.

Postoje tri žene koje su nekoć živjele životom koji je podsjećao na bajku u Dubaiju, ali su se iznenada našle zarobljene u košmarnoj situaciji bez vidljivog izlaza. Razlog tome u ovom trenutku svima ostaje nejasan.

Možda su im postupno dodijeljene određene uloge koje moraju ispuniti? Ili su možda gajile nezadovoljstvo idejom da svoje muževe dijele s više žena? Također je moguće da su čeznuli za većim stupnjem osobne slobode od onoga što je Dubai mogao ponuditi. U konačnici, samo oni posjeduju pravi odgovor na ovo pitanje.