Otkrijte 10 neočekivanih i inovativnih načina za uključivanje jabučnog octa u vašu dnevnu rutinu. Ovaj svestrani proizvod ima mnoštvo praktičnih primjena u kući. Pogledajte ove kreativne načine upotrebe jabučnog octa:

U svrhu očuvanja svježine cvijeća preporuča se pomiješati 2 žlice jabučnog octa i 3 žlice šećera s 1 litrom tople vode. Znanstveno je dokazano da ovaj poseban pripravak značajno produljuje životni vijek cvjetnih aranžmana. Kako biste učinkovito uklonili tvrdokorne mrlje s tepiha, vrlo učinkovito rješenje možete napraviti miješanjem 1 žlice deterdženta za suđe, 1 žlice bijelog octa i 2 šalice tople vode. Snažna priroda ove mješavine čini čuda u vraćanju čistoće i besprijekornog stanja vaših tepiha. Kako biste izbjegli neugodnosti stvaranja leda na staklima automobila, možete stvoriti jednostavno, ali učinkovito rješenje kombiniranjem jabučnog octa i vode u omjeru 3 dijela octa i 1 dio vode. Marljivim nanošenjem ove otopine na automobilska stakla uspješno možete spriječiti neželjenu pojavu zaleđivanja.

  • Ako tražite učinkovit način za čišćenje odvoda, kombinacija sode bikarbone, octa i vode vrlo je učinkovita. Započnite izlivanjem pola čaše sode bikarbone u odvod, zatim čašom octa i jednakom količinom prokuhane vode. Kada je riječ o borbi protiv plijesni, čisti ocat pokazao se nevjerojatno uspješnim. Jednostavno poprskajte ocat na područja zahvaćena plijesni i izribajte ih grubom spužvom. Za učinkovitu dezinfekciju vaše kuhinje, otopina jednakih dijelova octa i vode (omjer 1:1) čini čuda u uklanjanju klica. Ova snažna mješavina može se koristiti za brzo čišćenje vaše mikrovalne pećnice i dezinfekciju alata za rezanje.

Za učinkovit način čišćenja glave tuša, pomiješajte vodu i ocat u jednakim omjerima, a zatim smjesu kuhajte 5-7 minuta. Kada je u pitanju uništavanje korova, vrlo je učinkovito prskanje željene površine otopinom od 25% jabučnog octa. Kako biste spriječili nakupljanje masnoće na površini pećnice tijekom kuhanja, napravite mješavinu vode i octa i nanesite je tijekom procesa čišćenja. Za borbu protiv celulita pomiješajte ulje vitamina E i jabučni ocat u omjeru tri prema jedan te smjesu umasirajte u kožu dva puta dnevno za optimalno smanjenje.

BONUS TEKST

Od davnina su ljekovita svojstva češnjaka prepoznata kao učinkovit prirodni lijek u borbi protiv virusa i prehlada. Osobito ga je važno uvrstiti u svoju svakodnevicu tijekom zimskih mjeseci kada vladaju virusne infekcije.

Opće je poznato da se naš imunološki sustav oslanja na sposobnost tijela da se obrani od utjecaja vanjskih elemenata kako bi se zaštitio od bolesti. Češnjak (Allium sativum) je moćan saveznik u tom pogledu. Češnjak, zeljasta biljka s podzemnom lukovicom i stabljikom visokom do jednog metra, pruža pravu zaštitu. Srećom, češnjak je u našim krajevima lako dostupan za konzumaciju tijekom cijele godine.

Opsežna znanstvena analiza potvrdila je da se češnjak sastoji od približno 200 moćnih spojeva, uglavnom koncentriranih u lukovici, iako se cvijet, stabljika i lišće također koriste u kulinarstvu. Češnjak se može pohvaliti bogatstvom esencijalnih nutrijenata, uključujući adenozin, alicin, aminokiseline, dijetalna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzime, vitalna ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor, i fosfora. Ovaj svestrani sastojak može se konzumirati i sirov i kuhan, a služi kao divan dodatak raznim jelima, a ujedno djeluje i kao prirodni konzervans za sprječavanje kvarenja hrane.

Stoljećima u prošlosti, Kinezi su češnjak koristili kao temelj za brojne ljekovite pripravke. Unutar naše tradicionalne prakse liječenja, češnjak ima cijenjeni status univerzalnog lijeka za mnoštvo bolesti.

Češnjak, svestrani sastojak, stekao je popularnost kao glavna namirnica u narodnoj kuhinji, služeći i kao jeftina opcija i kao oblik preventivne medicine. Među općom populacijom, češnjak se smatra lijekom za sve, koji ulijeva nepokolebljivo povjerenje. Tijekom povijesti, tijekom izbijanja bolesti kao što su tifus, kolera, kuga, dizenterija i gripa, češnjak se dosljedno preporučivao i koristio kao preventivno i kurativno sredstvo. Posljednjih godina razvijene su i tablete i kapsule s češnjakom za osobe koje možda ne cijene okus i miris svježeg češnjaka.