– Ne kaže se bez razloga da osoba koja se jako malo znoji, je jako zdrava i da ima jako dobro srce. Međutim, osobe koje se jako puno znoje, možda i nisu baš toliko zdrave. Slijedi i znanstveni osvrt na ovu temu….

U nedavnom gostovanju na RTS-u dr. Darko Antić, direktor Zavoda za hematologiju Kliničkog centra Srbije, opširno je govorio o limfadenokarcinomu, malignoj bolesti koja zahvaća limfne čvorove. Dr. Antić istaknula je ključnu važnost prepoznavanja simptoma koji prate ovo stanje, a to su povišena tjelesna temperatura, prekomjerno znojenje, gubitak tjelesne težine te povećanje limfnih čvorova. Prema riječima dr. Antića, dijagnostički proces u pravilu započinje kada pacijent postane svjestan povećanja limfnog čvora. Naknadno, kirurg izvodi biopsiju, a patolog je analizira prije bilo kakvog liječenja. Osim natečenih limfnih čvorova, pacijenti mogu osjetiti i stalnu vrućicu, kašalj, umor i prekomjerno znojenje.

Vrijedno je napomenuti da genetika igra značajnu ulogu kao primarni faktor rizika za ovo stanje. Dr. Antić istaknuo je nužnost cjelovitog i dugoročnog plana liječenja limfadenokarcinoma koji uključuje različite terapijske pristupe. Također je istaknuo implementaciju ažuriranih smjernica za liječenje, koje će olakšati početak terapije u ranijoj fazi i omogućiti personaliziraniji odabir liječenja na temelju individualnih karakteristika svakog pacijenta. Dr. Antić naglašava da su napredak u dijagnostičkim smjernicama i dublje razumijevanje bolesti otvorili put racionalnijem pristupu kategorizaciji pacijenata i prilagođavanju liječenja njihovim specifičnim okolnostima. Ovaj model personalizirane skrbi daje prioritet ranom otkrivanju bolesti i odabiru najprikladnijeg tretmana za svakog pojedinca.

Noćno znojenje može poslužiti kao pokazatelj ozbiljnih medicinskih stanja, ali može biti i rezultat osjećaja pretjerane topline, osobito tijekom ljetnih noći. dr. Ivica Cvetković, specijalist obiteljske medicine iz Samobora, savjetuje da se o ovoj mogućnosti razmisli kao o početnom koraku. Treba uzeti u obzir čimbenike kao što su pretjerano odijevanje, korištenje previše toplih pokrivača ili zanemarivanje provjetravanja prostorije prije spavanja. Noćno znojenje također se može pripisati živopisnim snovima koji izazivaju fiziološki odgovor.

To je dr. Cvetković iznio u tekstu koji su objavila 24 sata. Ključno je biti svjestan raznih bezopasnih čimbenika koji mogu pridonijeti noćnom znojenju. Pojedinci s određenim medicinskim stanjima, poput dijabetesa, osobito oni koji su podvrgnuti liječenju hipoglikemijskim lijekovima, tabletama ili inzulinom, mogu doživjeti epizode niske razine šećera u krvi tijekom noći, što dovodi do znojenja nakon buđenja. Opće je poznato među pojedincima da je znojenje čest simptom hipoglikemije, što navodi na hitnu konzumaciju nečeg slatkog, prema medicinskim stručnjacima.

Noćno znojenje može biti izazov za žene tijekom perimenopauze i menopauze, ali ti se problemi često rješavaju hormonskom nadomjesnom terapijom. Vrijedno je napomenuti da apneja za vrijeme spavanja, stanje koje karakteriziraju prekidi disanja tijekom spavanja, može doprinijeti noćnom znojenju, ali upotreba dodatnog jastuka može pomoći u ublažavanju toga. Za dublje razumijevanje teme preporučuje se daljnje istraživanje. Mlađi pojedinci trebaju biti svjesni simptoma povezanih s rakom debelog crijeva.

Dr. Cvetković ističe da noćno znojenje može biti uzrokovano idiopatskom hiperhidrozom, poremećajem rada žlijezda koji karakterizira prekomjerno lučenje znoja, potaknuto emocionalnim čimbenicima ili određenim lijekovima poput antidepresiva. Noćno znojenje također se može pripisati manje teškim stanjima koja nisu povezana s bolestima, poput infekcija u rasponu od običnih virusa i gripe do bakterijskih infekcija u grlu ili plućima. Odluka o traženju pomoći ovisi o ozbiljnosti problema i cjelokupnom zdravstvenom stanju. Tradicionalno su nas naše bake savjetovale da se u takvim tegobama odmaramo i stavljamo obloge kako bismo potaknuli znojenje i eliminirali toksine iz tijela, osim ako nema povišene temperature.

Cvetković naglašava važnost snižavanja temperature, a ne povećanja kod groznice. Noćno znojenje može ukazivati ​​na ozbiljnija stanja poput tuberkuloze, AIDS-a ili hepatitisa, a ne na uobičajene bolesti. Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom mogu se susresti s problemima uzrokovanim refluksom kiseline tijekom spavanja, što često dovodi do znojenja, osobito kada leže ravno.

Podizanje glave dodatnim jastucima i konzumacija lakših, manje masnih obroka, osobito navečer, može pružiti značajno olakšanje. Umirujuća svojstva lavande i sposobnost kadulje da sprječava znojenje dobro su poznati lijekovi. U fazi klimakterija, koja se odnosi na menopauzu kod žena, tipično je noćno znojenje, koje se obično naziva valunzima. Za rješavanje ovog problema Maja Žalac, fitoterapeutkinja u ljekarni Prirodni kutak, kao rješenje preporučuje kombinaciju čajeva od lavande, kadulje, matičnjaka, hmelja, crvene djeteline i šaša.