– Začepljeni krvni sudovi su jako opasna stvar, i mora se kontrolisati krv i nalazi, skoro svakih 6 mjeseci ako ste prešli 40 godina starosti. Jednostavno,m ako zapustite ovaj segment zdravlja, jako je realna opcija da dobijete moždani ili srčani udar….

Bosiljak, hvaljen kao vrhovni vladar biljnog carstva, ima ogromnu vrijednost kao snažan antioksidans i snažan prirodni antibiotik. Cijenjena od davnina, ova se biljka može pohvaliti obiljem ljekovitih fitonutrijenata. Uzgajan posebno zbog svojih ljekovitih listova i sjemenki, ovaj zeljasti začin jednogodišnja je biljka gustog rasta. Optimalno okruženje za ovu biljku je toplo i tropsko. Bosiljak, biljka s više od 60 različitih vrsta, općenito se može klasificirati u tri osnovne skupine: slatki bosiljak, ljubičasti bosiljak i bosiljak.

Održavanje bosiljka je povjetarac, bilo da se uzgaja vani ili unutra. Kako bi se pospješilo gušće lišće i nicanje svježih grana, preporučljivo je redovito podrezivati ​​cvjetne pupoljke. Preporuča se napraviti rezove ispod lišća na duguljastim, tankim stabljikama. Svojim divnim, zemljanim mirisom, svježi bosiljak ne samo da mami okusne pupoljke, već se može pohvaliti i bogatstvom nutritivnih prednosti. Ova biljka služi kao obilan izvor vitamina K, ključnog nutrijenta za promicanje zdravog zgrušavanja krvi. Iznenađujuće, samo dvije žlice bosiljka osiguravaju nevjerojatnih 29% preporučene dnevne doze ovog esencijalnog vitamina.

Osim toga, bosiljak je bogat vitaminom A i beta-karotenom, koji su snažni antioksidansi koji štite stanične membrane raznih organa, poput krvnih žila, od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovaj zaštitni učinak pomaže u sprječavanju oksidacije kolesterola u krvotoku, čime se u konačnici smanjuje vjerojatnost razvoja ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Osim obilja željeza, kalcija, magnezija, vitamina C i kalija, biljka također posjeduje niz drugih vitamina i minerala. Nadalje, sadrži antibakterijska svojstva i flavonoide koji služe za zaštitu DNK.

Bosiljak je poznat po svojim raznim ljekovitim svojstvima, koja uključuju: Sa svojim snažnim antioksidativnim svojstvima, služi kao učinkovit prirodni antibiotik, osobito kada se kombinira s češnjakom, što rezultira stvaranjem snažnog prirodnog antibiotika. Proces pročišćavanja krvnih žila uključuje učinkovito uklanjanje LDL kolesterola, čime se čiste arterije. Osim toga, bosiljak se koristi u svrhu prevencije i liječenja širokog spektra zdravstvenih problema, uključujući glavobolje, proljev, zatvor, kašalj, parazite, bradavice, bolesti bubrega i brojne dodatne tegobe.

  • Bosiljak, esencijalni začin koji se koristi u brojnim jelima, ne samo da dodaje okus, već doprinosi i njegovom statusu jedne od najzdravijih biljaka na svijetu, zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima. Bosiljak, biljka iz porodice metvica, jednogodišnja je biljka koja ima oblik grma i visine od 20 do 60 cm. Porijeklom je iz tropskih područja od središnje Afrike do jugoistočne Azije. Cijela biljka ima ugodan miris, a listovi su posebno mirisni i slatkog, oštrog okusa. Poznat po svom divnom i aromatičnom mirisu, ovaj poseban začin zauzima posebno mjesto u srcima pronicljivih kuhara diljem svijeta, posebno onih koji su specijalizirani za talijansku i francusko-primorsku kuhinju.

Provedene su brojne studije kako bi se istražio blagotvorni učinak konzumiranja bosiljka na ljudsko zdravlje, sa zajedničkim fokusom na istraživanje učinaka dviju ključnih komponenti koje se nalaze u bosiljku: flavonoida i lako hlapljivih ulja. Bosiljak je poznat po raznim zdravstvenim dobrobitima, uključujući sposobnost zaštite DNK, antibakterijskim svojstvima, protuupalnim učincima i doprinosu zdravlju kardiovaskularnog sustava. Bosiljak sadrži flavonoide koji štite stanice.

Dva flavonoida topiva u vodi, orientin i viceni, koji se nalaze u bosiljku, štite staničnu strukturu i kromosome od štetnog zračenja i oksidacije. Nadalje, bosiljak posjeduje antibakterijska svojstva koja sprječavaju razmnožavanje bakterija. Ova svojstva nisu povezana s flavonoidima, već s hlapljivim uljima kao što su estragol, linalol, cineol, eugenol, sabinen, mircen i limonen. Brojne laboratorijske studije pokazale su da je bosiljak učinkovit u inhibiciji rasta i razmnožavanja različitih bakterija, kao što su Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O:157:H7, Yersinia enterocolitica i Pseudomonas aeruginosa.

Lišće bosiljka sadrži eterična ulja koja imaju izvanrednu sposobnost borbe protiv specifičnih sojeva patogenih bakterija otpornih na antibiotike. Istraživačka studija objavljena u Journal of Microbiology Methods pokazala je da eterična ulja bosiljka pokazuju inhibitorne učinke protiv različitih vrsta bakterija, uključujući Staphylococcus, Enterococcus i Pseudomonas, koje su široko rasprostranjene i stekle su značajnu otpornost na konvencionalne antibiotske terapije.