Unatoč tome što nadležna tijela izdaju godišnja upozorenja o zabranjenoj robi za prekogranični prijevoz, građani Bosne i Hercegovine koji putuju u susjedne zemlje, posebice Hrvatsku, često ostaju nesvjesni te zbog toga riskiraju visoke novčane kazne.

Tijekom ljetnih mjeseci u Hrvatskoj je ograničen dotok narezanog mesa i jogurta zbog pojačanih graničnih inspekcija i strožih propisa. Strogo je zabranjen unos mesa i mliječnih proizvoda. Unatoč tome, postoje odredbe za osnovne artikle poput dječje hrane, dječje formule i medicinski potrebnih specijaliziranih prehrambenih proizvoda, s ograničenjem od dva kilograma po osobi.

Prilikom dolaska u Hrvatsku važno je pridržavati se uputa o uvozu duhanskih artikala. Strogo je zabranjeno prevoziti više od dvije kutije cigareta. Nepoštivanje ovog propisa može dovesti do teških posljedica. Primjera radi, osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine kod kojih se otkrije šest kutija cigareta mogle bi biti kažnjene sa 500 eura, što je nešto ispod 1.000 KM. Putnici smiju ponijeti najviše 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana.

Putnicima je dopušteno kombinirati različite duhanske proizvode, sve dok je ukupna količina unutar dopuštenog ograničenja. Također je dopušteno ponijeti vrijedne predmete poput parfema, pod uvjetom da njihova ukupna vrijednost ne prelazi 300 eura po putniku. Dopuštena roba je kruh, kolači, keksi, vafli i čokolada, a u zemlju se mogu unijeti i med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa i žablji bataci, uz maksimalnu dopuštenu težinu od dva kilograma po osobi, navodi se na web stranici Glavne carinske uprave.

Planirate li putovati u Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju ili Tursku, Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH nudi vam vrijedne informacije koje biste trebali znati. Prije polaska na putovanje poželjno je posjetiti web stranicu UNO-a BiH i upoznati se s navedenim smjernicama. Primjerice, ako putujete u Crnu Goru, smijete ponijeti 200 cigareta, 50 cigara ili 100 cigarilosa, jednu litru žestokih pića, dvije litre vina te do pet kilograma svježeg voća, povrća i dječje hrane.

U Srbiji postoje posebne smjernice u vezi s predmetima koji se mogu unijeti u zemlju bez ikakvih troškova. Uz osobne stvari i neophodne lijekove, osobe mogu besplatno unijeti do 200 komada cigareta ili jednu bočicu parfema ili jednu litru alkoholnog pića.

Ključno je priznati da su za uvoz živih životinja, sirovina životinjskog podrijetla i kućnih ljubimaca potrebne posebne dozvole. Oni koji se bave krijumčarenjem robe na carinsko područje Europske unije suočavaju se s kaznama, uključujući kaznu od 800 KM za pojedince koji to pokušaju učiniti diskretno. U slučajevima kada se radi o komercijalnoj robi ili uvozu/izvozu zabranjenih ili ograničenih predmeta bez carinske deklaracije, kazne mogu doseći i 25.000 KM. Što se tiče kućnih ljubimaca, na stranicama Carinske uprave RH nalaze se detaljne upute kojih se morate pridržavati kako biste uspješno prošli carinski postupak.

BONUS TEKST

Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.