– Za danas smo vam spremili dvije jako zanimljive mini priče. Prva je povezana sa periodom 1991 godine, kada je ovdje bjesnio građanski rat, a nakon toga govorimo o segmentu zdravlja, i koliko je zapravo zdrav crveni luk….

Prije početka sukoba 1991. godine, moj otac je poslovno poslovao s obližnjim mještaninom, razmijenivši robu u iznosu od 300 maraka. U svjetlu susjedovih trenutnih financijskih ograničenja, moj je otac ljubazno odlučio produžiti zajam, pokazujući strpljenje dok je čekao otplatu. Usred tog razdoblja izbio je sukob koji je izazvao razdor među pojedincima u bjelačkoj zajednici, što je dovelo do prekida komunikacije i konačnog uzroka da otac pomakne svoje prioritete s novca.

Dvadeset pet godina kasnije, prodorna zvonjava fiksnog telefona razbija tišinu, sugerirajući da se poziv javlja na obližnjeg stanara. Unatoč tome što živi u stranoj zemlji, uvjerava nas da je pažljivo nadgledao i ispunjavao svoje financijske odgovornosti. Preuzevši inicijativu, osobno nas je došao posjetiti, donijevši sa sobom nepodmirena sredstva.

ZDRAVLJE:

Zahvaljujući potpuno prirodnom sirupu koji se sastoji od samo dva jednostavna sastojka, kašalj misteriozno nestaje kao da ga je protjerala nevidljiva sila. Učinkovito ublažavajući simptome kao što su kašalj, curenje iz nosa, grlobolja i druga upalna stanja, prirodni lijek pokazao se kao pouzdano rješenje za smirivanje ovih tegoba.

Luk, vrlo korisna i hranjiva namirnica, posjeduje brojne kvalitete koje podupiru opće dobro. Obilne sumpornim spojevima, pektinom i glukokininom, pokazuju snažno antibakterijsko djelovanje. Osim toga, luk je izvrstan izvor folne kiseline, kalcija, fosfora, magnezija, kroma, željeza, dijetalnih vlakana i joda, a svi oni doprinose njegovim protuupalnim i antivirusnim svojstvima. No, iznimna kombinacija vitamina A, B1, B2, PP, C i fitoncida je ono što uistinu razlikuje luk od ostalih namirnica, tvoreći snažan obrambeni mehanizam za tijelo.

Vitamin A neophodan je za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava, dok se optimalno funkcioniranje sluznice i dišnih puteva oslanja i na vitamin A i vitamin B2. Vitamin C igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog odgovora tijela, skraćivanju trajanja prehlade i promicanju rasta i učinkovitosti imunoloških stanica. Nadalje, potiče sintezu interferona, snažne antivirusne tvari. Fitocidi ne samo da pokazuju snažna antibakterijska svojstva, već pokazuju i iznimnu učinkovitost u inhibiciji rasta i širenja virusa u tijelu, čak pokazujući izvanrednu učinkovitost u borbi protiv tuberkuloze. Stvaranje sirupa od luka je nekomplicirana i ekonomična metoda koja pruža mnoštvo zdravstvenih prednosti za djecu i odrasle.

Ovaj prirodni lijek toplo se preporučuje za ublažavanje kašlja, smanjenje nakupljanja sluzi u dišnom sustavu, snižavanje tjelesne temperature, kao i kod upale gornjih i donjih dišnih puteva. Luk, pospješujući cirkulaciju, potiče znojenje i pomaže u uklanjanju toksina i virusa iz tijela. Ako želite napraviti svoj vlastiti sirup od luka, ovaj jednostavan vodič će vas provesti kroz proces. Pazite da ne zanemarite korisne aspekte često zanemarene komponente luka! Uključite ga u svoje kulinarske kreacije tako što ćete upotrijebiti jednu veću glavicu luka i dodati 2-3 žlice šećera ili meda. Ne gubite vrijeme na iskorištavanje snage ove vrijedne hranjive tvari. Luk narežite na sitne kockice i dodajte šećer ili med.

Ostavite da odstoji pokriveno nekoliko sati. Nakon što prođe određeno vrijeme, ekstrahirajte otprilike 4-5 ml sirupa. Preporučljivo je svakodnevno pripremati novu seriju sirupa jer se nutritivna vrijednost s vremenom smanjuje. Za dodatno pojačanje učinkovitosti sirupa od luka protiv virusa i bakterija, možda ćete htjeti dodati zgnječeni češanj češnjaka. Kako bi se postigli najbolji rezultati, preporučuje se konzumiranje jedne žlice (5 ml) sirupa tri puta dnevno.