– Sa našim današnjim člankom malo se vraćamo u 90 godine, i vrijeme kada se jako opasno živjelo, bar što se tiče Srbije i konkretno Beograda. Tada se prvo pucaloo, pa tek se onda pitalo za problem, i definitivno bilo je par likova koji su bili jako opasni…

Poznat sam kao Lero Iso, poznat i kao Džamba, a rođen sam na Dorćolu. Moj put je skrenuo s kursa u mladosti, tijekom mog petog razreda osnovne škole. Počeo sam se baviti manjim krađama, da bih na kraju prešao u krađu automobila. Zbog toga sam se našao u kazneno-popravnom domu u Negotinu, zatim u Kruševcu i na kraju u zatvoru. Ovako je brat od tetke pjevača Džeja Ramadanovskog slavno opisao svoje putovanje.

Prema riječima onih koji su ga poznavali, bio je poznat po svojoj ekscentričnoj osobnosti. Opisana kao donekle nekonvencionalna, ova osoba imala je jedinstven način rješavanja bračnih sukoba. Kad bi se suočio s nesuglasicama, ili bi se uključio u činove agresije ili bi usmjerio svoje emocije u skladanje pjesama. Ne samo da je bio nevjerojatno hrabar, već je posjedovao i iznimnu inteligenciju, s kvocijentom inteligencije većim od 160.

Tijekom boravka u zatvoru udubio se u Hegelova djela i imao je veliko znanje o Jesenjinovoj poeziji. Uz to, pomno je proučavao zamršenosti kaznenog zakona i posvetio se pomaganju kolegama zatvorenicima sastavljajući žalbe. Ove detalje ispričao je novinar Dragan Jakovljević, koji ovu izuzetnu osobu poznaje od ranog djetinjstva. Dana 2. veljače 1993., nakon više od četiri mjeseca od njegova nestanka, sveobuhvatno razumijevanje veterana beogradskog podzemlja Džambe otkrilo je intervju koji su “Novosti” vodile s njegovom suprugom Snežanom Lero i prijateljima iz agencije ” Karmen”.

U tekstovima objavljenim 2. i 13. veljače 1993. detaljno se opisuje susret Snežane i Željka Ražnatovića Arkana, gdje joj je u krilu držan sin, kao i izjave Džambine majke Sanije i njegovih prijatelja. Dodatno, ovi članci dokumentiraju postupak podnošenja kaznene prijave za ubojstvo. Prošlo je nešto više od četiri mjeseca otkako je Iso Lero Džamba netragom nestao. Događaji tog kobnog jutra 23. rujna, koji su se odvijali u kockarnici na šestom katu u “Beograđanki”, iznjedrili su dvije općepoznate priče.

O tome gdje se Džamba nalazi i statusu, trenutno kruži oko 20 teorija od kojih nijedna nije službeno potvrđena. Unatoč brojnim tragovima, niti jedan nije dao nikakvu naznaku gdje se Džamba nalazi. Prema riječima Džambijevih kolega iz njegove agencije “Karmen”, od Lerova nestanka vlada potpuna nikakva komunikacija s policijom. Nisu dobili nikakve novosti o statusu istrage. “Nismo pokrenuli vlastitu istragu na temelju zahtjeva. To je bio dogovor između policije i Džambijevih bliskih suradnika.

  • Uvjeravali su nas da će nam dati informacije kad bude bilo kakvih događaja”, objašnjava Vlada, prijatelj i suradnik. Džambi u agenciji. “Karmen” je u posljednja četiri mjeseca dobila niz različitih “informacija” o tome gdje se Džamba nalazi, uključujući i tvrdnje da se nalazi u Bosni, Prištini, te da se privremeno skriva zbog predizborne kampanje. Osim toga, bilo je izvješća da je podvrgnut operaciji i da je u teškom stanju, s proturječnim izjavama o njegovom puštanju početkom prosinca ili nakon izbora, pa čak i sugeracijama da će se ponovno pojaviti nakon Nove godine.

Gradom su se prije samo dva mjeseca šuškalo o Djambinoj tragičnoj smrti. Prema nekim pričama, podlegao je ozljedama tri dana nakon brutalnog napada u kockarnici, nakon čega je uslijedilo komadanje i bačen u Dunav kod Višnjičkih toplica. Navodno je dio njegovih posmrtnih ostataka otkriven i pozitivno identificiran u GSUP-u. Inače, postoje tvrdnje da su mu noge zabetonirane i bačene u Dunav kod Erduta. Ipak, drugi prepričavaju jezivu priču o njegovom beživotnom tijelu koje pluta u rijeci Savi u blizini Novog Beograda, a prepoznaju ga po različitim tetovažama.

Prema narativu u “Karmen”, prevladava uvjerenje da je priča da je Iso Lero stradao od ozljeda istog jutra kad je napadnut jedina istinita. Čak i njegova majka Sanija dijeli to uvjerenje. “Što se tiče glasina o njegovom preživljavanju – one su samo distrakcija kako bi se izbjeglo otkrivanje”, tvrdi ona. Jedini optimist u ovom scenariju je Lerova supruga Snežana. Ona tvrdi da, unatoč brojnim mučnim pričama, u posljednje vrijeme postoje suptilne naznake da je Djamba još uvijek živ.

Krajem prosinca pojavili su se izvještaji da je uočen u Prištini, izgledao je dezorijentirano i lišeno pamćenja i samosvijesti. Početkom siječnja zabrinuta osoba po imenu Snežana dobila je umirujući poziv od mladića koji je potvrdio da je Djamba doista živ. U tom razdoblju postao je i ponosni otac kćeri koju od milja zovu “pljuvačka je otac”. Ove novine imaju jedinstvenu poziciju jedine autoritativne publikacije nakon odsutnosti Ise Lero. Ipak, njegovi poznanici otkrili su nam neke manje poznate detalje, možda vezane uz zagonetne okolnosti. Mjesec dana prije njegovog nestanka Džambin ured su posjećivali pojedinci, koje nam nije želio otkriti. Poznato mi je da su ga pozvali da se učlani u političku stranku, iako nisam siguran u koju, i obećali mu novčanu naknadu ako otputuje u Bosnu.

Međutim, odbio je njihovu ponudu jer ga politika nikada nije zanimala. S jednom od tih osoba vodio je duge razgovore iza zatvorenih vrata, no nikada nam nije otkrio njihov identitet. Nedavno je u šali više puta spominjao da se priprema njegova otmica. Jasno se sjećam da mi je 22. rujna navečer na STB-u javio da je dobio informaciju da ga Arkan namjerava zatvoriti. Ove detalje iznio je Dušan Ivanović, blizak prijatelj i partner u poznatoj pucnjavi ispred restorana “Topčiderska noć” 1985. godine, koji je zahtijevao Džambino kumsko prisustvo na vjenčanju.

  • U novije vrijeme stalno su ga izjedale mračne misli i osjećaj nadolazeće opasnosti. U više navrata izrazio je uvjerenje da netko kuje urotu protiv njega, koristeći izraz “Muria plete mrežu za mene”. Jedne večeri, po povratku kući, ispričao mi je zapanjujuće otkriće, uzviknuvši: “Možeš li zamisliti, Maco? Slučajno sam čuo da me Arkan namjerava zatvoriti.” Znam da se posvađao s Arkanom (iako mu je kasnije bilo žao što mu je pocijepao sliku) i da se čak i pomirio s njim (oprostivši mu tijekom pijanog telefonskog razgovora). Zato sam otprilike mjesec dana nakon Isinog nestanka obratila Arkanu da se raspitam gdje mi je muž.

Držeći sina u naručju, Arkan je oštro negirao bilo kakvu umiješanost i tvrdio da nije upoznat s Isinom situacijom, objašnjavajući da mu je fokus isključivo na ratu i da nema vremena za tako beznačajne stvari, kako je ispričala Snežana. Kako je priopćila Vlada, dvije osobe iz “Karmena” posjetile su centar za obuku Srpske dobrovoljačke garde u Erdutu kako bi se raspitale gdje se nalazi Džamba.

Srdačno su primljeni i odobren im je ulazak. Zanimljivo je da su nekoliko mjeseci ranije detektivske agencije “Delije” i “Karmen” imale plodnu i korektnu poslovnu interakciju vezanu uz slučaj prijevare, u kojem Iso Lero nije spominjan. Vlada izražava duboku naklonost prema Džambi, koji je pružio značajnu pomoć odmah iza Giške. No, mora se priznati da ga Arkan nije pratio u kockarnicu niti je davao bilo kakvu direktivu za njegovo prisustvo tamo. Džamba je stigao samostalno, a Vlada smatra da je to slučajno. Supruga Džambi je prije petnaestak dana angažirala usluge odvjetnika, čije ime želi zadržati u tajnosti.

Trenutno je pokrenuta tužba Okružnom sudu u Beogradu u kojoj se navodi da su osobe iz “Delija” krive i za pokušaj ubistva i za otmicu, dok su zaposlenici “Fitepa”, koji su bili odgovorni za čuvanje ulaza u “Beograđanku” te kobne noći, optuženi su za pomaganje i poticanje zločina i prikrivanje ključnih dokaza. Slijedom toga, vrlo razglašeni nestanak u Beogradu mogao bi uskoro doći i na sud. Snežana objašnjava da, iako razumije Džambino oklijevanje da prizna osobu koja mu je nanijela štetu, osjećala se prisiljenom pokrenuti sudski postupak zbog ekstremne prirode situacije.