– Tumor je definitivno najgora bolest, koja se dešava u 21 vijeku. Ono što je i više nego primjetno je to, da sve veći procenat osoba je bolesno, i da ima tumor. Najčešći su tumor dojke, crijeva i grla.

Ne može se precijeniti koliko je važno podvrgavati se redovitim medicinskim pregledima za rano otkrivanje raka. Zanemarivanje rutinskih pregleda samo otežava dijagnozu ove bolesti. Značaj brze medicinske intervencije naglašen je činjenicom da do trenutka kada simptomi postanu očiti, rak je tipično značajno napredovao. Prisutnost specifičnih simptoma nakon buđenja može poslužiti kao potencijalni pokazatelj raka. Traženje liječničke pomoći može biti odgođeno zbog diskretne i atipične prirode ovih simptoma.

Poseban simptom na koji treba obratiti pozornost je stalna bol u grlu nakon buđenja koja traje dulje od dva tjedna. Osim toga, ključno je obratiti pažnju na svaki jutarnji kašalj. Ako pušači dožive jutarnji kašalj koji traje dulje od dva tjedna, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć. Nadalje, ako postoji primjetan porast umora tijekom dana, to je definitivna indikacija za zakazivanje posjeta zdravstvenom radniku. Važno je napomenuti da bi se ovaj umor trebao razlikovati od tipične iscrpljenosti koja se javlja svakodnevno i trebao bi trajati dulje vremensko razdoblje. Početku novog radnog dana prethodi niz kašlja.

  • Kašalj koji se javlja ujutro, odmah nakon buđenja, ima potencijal prikriti niz bolesti, neke više zabrinjavajuće od drugih. Prema dr. Alessandru Zanasiju, predsjedniku Talijanske udruge za istraživanje kašlja, refleks kašlja nije bolest, već prirodni mehanizam koji održava otvorenost dišnih putova. Služi kao vitalni znak upozorenja, koji ukazuje da možda postoji problem u dišnom sustavu. Čak i osobe koje su dobrog zdravlja, bez ikakvih poznatih plućnih bolesti ili akutnih respiratornih infekcija, mogu doživjeti uporan jutarnji kašalj. Ova vrsta kašlja obično je suha i može biti praćena osjećajem grebanja u grlu. Dr. Zanasi dalje objašnjava najčešće uzroke jutarnjeg kašlja.

1. Pretjerano suha atmosfera Uobičajeni razlog za jutarnji kašalj je nedovoljna vlažnost zraka u prostoru za spavanje. Prema riječima dr. Zanasija, kada spavaća soba nema odgovarajuću ventilaciju, a zrak u njoj je pretjerano suh, to može dovesti do isušivanja i iritacije sluznice nosa i bronha, što rezultira kašljem. Za održavanje zdravog okoliša preporuča se održavati razinu vlažnosti između 40 i 60 u spavaćoj sobi.

To se može provjeriti higrometrom i po potrebi poboljšati električnim ovlaživačem zraka. Prema riječima stručnjaka, održavanje pravilne hidratacije ključno je za dobrobit tijela. Baš kao što pijemo vodu da bismo umirili kašalj, jednako je važno unositi tekućinu tijekom dana kako bismo osigurali da sluznica ostane stalno vlažna. Pušenje je druga tema koja zabrinjava. Stalna iritacija uzrokovana dimom na sluznici dišnog sustava dovodi do gotovo stalne prisutnosti kašlja kod pojedinaca koji puše. Značajno opažanje je da pušači u dobi između 40 i 55 godina često dožive jutarnji kašalj kao početni znak kronične opstruktivne bronhopneumopatije.

Ova progresivna plućna bolest kombinira dva različita stanja: kronični bronhitis, karakteriziran trajnom upalom bronha, i plućni emfizem, koji rezultira nepovratnim oštećenjem alveola. Prema dr. Zanasi, čini se kao da pluća razvijaju “rupe” različitih veličina i količina, koje smanjuju površinu odgovornu za izmjenu plinova. Ovo posebno područje ključno je za apsorpciju kisika i eliminaciju ugljičnog dioksida. Kao rezultat toga, osobe koje puše, osobito one unutar navedenog dobnog raspona, trebaju potražiti dodatne preglede za jutarnji kašalj.

Spirometrija, neinvazivni test koji procjenjuje kapacitet pluća, može se koristiti za dijagnosticiranje kronične opstruktivne bronhopneumopatije prije nego što se simptomi pojave. Ujutro, osobe s gastroezofagealnim refluksom mogu razviti kašalj koji je često popraćen disfonijom, stanjem koje karakterizira promukli glas i potreba za čestim kašljanjem. Tijekom prijelaza između godišnjih doba, pojedinci mogu osjetiti jutarnji kašalj, koji se može povezati s alergijskom reakcijom koja zahvaća dišni sustav, što rezultira simptomima poput curenja iz nosa.

  • Dr. Zanasi ističe da se tijekom noći sluz nakuplja i zadržava, što dovodi do potrebe za izbacivanjem viška sekreta ujutro. Međutim, ova vrsta kašlja nije suha, već produktivna. Za postavljanje točne dijagnoze potreban je Prick test. Ovaj test uključuje stavljanje različitih alergena na kožu podlaktice blagim ubodom sterilnom lancetom. Unutar 15 minuta, prisutnost malih mjehurića koji svrbe na mjestu kontakta između alergena i kože ukazuje na pozitivan rezultat.

Prema dr. Zanasi, važno je potražiti specijalističku procjenu ako jutarnji kašalj traje dulje od 15 do 20 dana ili se javlja povremeno bez vidljivog razloga. Iako su dostupni brojni lijekovi za kašalj koji tvrde da ublažavaju i zaustavljaju dosadan kašalj, zanemarivanje istraživanja temeljnog uzroka nije preporučljivo. Dr. Zanasi, stručnjak za kašalj, ističe važnost otkrivanja temeljnog uzroka kašlja i prilagođavanja najprikladnijeg rješenja za svakog pacijenta. Ističe da je osiguravanje dovoljne dnevne hidratacije i ovlaživanja okoliša optimalni temelj za sve pojedince.