– Što se tiče probave, nije tajna da je jako bitno da se konzumira hrana koja je bogata sa vlaknima. Međutim, uslijed brzog tempa života i nekvalitetne ishrane, sve je češći problem neodlaska na veliku stolicu. Doktor Čubrilo je za jedan srpski portal iznio svoje mišljenje, kako je najbolje da osvježite i popravite svoju crijevnu floru.

U emisiji Ordinacija na RTS-u, dr Dejan Čubrilo, specijalista sportske medicine i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, dao je dragocene uvide u temu detoksikacije. On je rasvijetlio brojne zablude oko ove prakse i naglasio da nekoliko popularnih metoda detoksikacije nemaju znanstveni dokazi i da su stoga neopravdane.

Trend detoksikacije stekao je popularnost u posljednje vrijeme. Međutim, protivim se ideji da se to tretira kao privremena moda, kao što je odlazak na trodnevnu detoksikaciju ili kratkotrajni post. Po mom mišljenju, detoksikaciji treba pristupiti kao sistematskom procesu. Kada naša tijela postanu opijena, to označava poremećaj ravnoteže, a razumijevanje kako je ta ravnoteža poremećena je ključno. Do ovog poremećaja često dolazi kada bezumno konzumiramo hranu, a da istinski ne uživamo u njenom ukusu.

Prema riječima dr. Čubrila, ako hranu ne svarimo kako treba, ona postaje podložna utjecaju bakterija i gljivica. Ovi mikroorganizmi napreduju u nehigijenskim uslovima. Umjesto oslanjanja na lijekove, ključ je stvoriti okruženje koje je nepovoljno za njihov rast i proliferaciju.

Ako osoba ima masnu jetru i visok holesterol, koje korake treba poduzeti da se ova stanja riješe?

Pojedince sa masnom jetrom karakteriziraju povećani nivoi inzulina. Ovo povećanje inzulina je direktno odgovorno za nakupljanje masti u jetri, jer je to njena određena funkcija. Važno je napomenuti da holesterol ne nastaje konzumiranjem hrane. Konzistentna konzumacija ćevapa i pljeskavica može dovesti do probavne nelagode, dok istovremeno izaziva povišenje nivoa insulina koji podstiče sintezu holesterola u jetri.

One osobe koje imaju visok nivo holesterola takođe će verovatno imati povišen nivo insulina.

Šta se smatra zdravim nivoom holesterola?

Ne gledam na nivo holesterola od 6 kao na tragičnu pojavu. Umjesto toga, ohrabrujem pacijente da preduzmu mjere za smanjenje proizvodnje holesterola. Jedan efikasan pristup je uključivanje antioksidansa u njihovu ishranu, koji se mogu dobiti iz malih porcija voća i povrća, ukupno 50 do 100 grama. Ove prirodne izvore antioksidansa treba konzumirati umjereno, a ne oslanjati se na suplemente.

Biljke, posebno živopisno i vizuelno privlačno voće, imaju izuzetnu sposobnost snižavanja nivoa holesterola. Naš pristup ishrani uključuje izbjegavanje šećera, vođenje računa o veličini porcija i ne preopterećenje gušterače prekomjernim mastima. Umjesto toga, masti koristimo štedljivo, isključivo u svrhu poboljšanja arome. Osim toga, prioritet nam je održavanje zdravih žučnih kanala kroz redovnu kontrolu eliminacije, uključivanje biljne hrane i povremeno uživanje u osvježavajućoj čaši limunade s đumbirom.

Šta se može reći na temu sokova za detoksikaciju?

  • Ovi svježe izmiksani i procijeđeni sokovi prošli su temeljit proces pripreme. Važno je napomenuti da će konzumacija ovih sokova dovesti do značajnog povećanja nivoa inzulina, uporedivog sa onim na testu opterećenja glukozom. Nadalje, konzumacija takvih sokova ometa sposobnost tijela da sagorijeva masnoće, što dovodi do nakupljanja kolesterola i debljanja u jetri.

Uzimanje sokova u toj količini i na način nije preporučljivo. Lično, ne podržavam konzumaciju soka osim ako ne sadrži vlakna i sjemenke za regulaciju reakcije gušterače.

Umjesto konzumiranja soka, moguće je konzumirati svo voće i povrće koje je namijenjeno za sok. Međutim, postoji upozorenje: šta ako vaš probavni sistem nije dovoljno jak? Šta ako vam nedostaju neophodni enzimi da pravilno razgradite hranu? Osim toga, važno je napomenuti da stres može iscrpiti enzime u vašem želucu.

Tokom procesa detoksikacije postoje određene aktivnosti ili supstance koje su strogo zabranjene.

Konzumacija masti je strogo zabranjena. Sva jela moraju biti pripremljena bez upotrebe maslinovog ulja, badema ili lješnjaka. Kada je jetra preplavljena toksinima, ključno je izbjeći dodatno opterećenje na nju. Bitno je osigurati jetri potrebno vrijeme i uslove za oporavak.

Ako je konzumacija mesa neophodna, odlučite se za meso koje je kuvano u vodi, zatim ubacite povrće i konzumirajte kombinovano jelo. Kada se bavite detoksikacijom, preporučljivo je u potpunosti izbaciti jaja. Mlijeko je isključeno iz svih postupaka. Osobe koje su starije od 30 godina treba da se uzdrže od konzumiranja mleka. Mliječni proizvodi predstavljaju izazove za probavni sistem.

Koja je definicija uspješne detoksikacije?

Postizanje uspješne detoksikacije podrazumijeva stimulaciju crijeva na prijelaz iz tromog stanja u funkcionalno. To uključuje osiguravanje svakodnevnog pražnjenja crijeva, ali samo u optimalnoj količini. Metabolizam je sličan produktivnoj fabrici koja pretvara unesene supstance u energiju. Odnosi se na brzi metabolički proces, a ne onaj koji izaziva česte odlaske u toalet. Ako osjetite višestruko pražnjenje crijeva u toku dana, to ne ukazuje na brz metabolizam, već sugerira da se vaše tijelo bori da pravilno probavi hranu.

Prema riječima dr Čubrila, jedna hurma ili smokva ima moć da pročisti crijeva poput buldožera i bagera. Jednostavnim namočenjem hurme ili smokve u vodi i konzumiranjem prije spavanja, možete doživjeti umirujući učinak i temeljito čišćenje crijeva i žuči. Ovaj proces će pružiti hranu vašim ćelijama i povećati nivo energije. Dr Čubrilo je ove tvrdnje izneo gostujući u emisiji Ordinacija RTS-a, a njegovu izjavu o prednostima termina možete pogledati i čuti u 19.45 časova.