Jod je poznat po svojim antiseptičkim svojstvima, a također je vrlo koristan u vrtlarstvu za borbu protiv raznih biljnih bolesti. Možete ga koristiti na nekoliko načina:

Krijesnice na rajčicama
Rješenja za sprječavanje usporivača plamena:

9 litara vode
1 litra sirutke
2 ml medicinskog joda (koncentracija 5%)
primjena:
Poprskajte biljke ovom otopinom 12 do 14 dana nakon presađivanja i nastavite s prskanjem svakih 10 do 12 dana. Ako primijetite prve rane, poprskajte zahvaćeno područje i nastavite tretirati svakih 5 dana.

 

pepelnica

Plan kontrole pepelnice:

9 litara vode
1 litra sirutke
1 ml joda
primjena:
Poprskajte svoje biljke kada bolest počne i ponovite svakih 5 do 7 dana. Čak i ako nema znakova bolesti, biljke preventivno tretirajte svakih 10 do 12 dana.

truleži krastavca
Rješenja za sprječavanje truljenja:

10 litara vode
1 ml medicinskog joda
primjena:
Svaki grm krastavca zalijte jednom litrom otopine.

kupus
Kako zalijevati kupus:

10 litara vode
2 ml joda
primjena:
Svaku biljku zalijte s 1 litrom otopine za promicanje zdravog rasta.

jagoda
Rješenja za zaštitu jagoda od sive truleži:

10 litara vode
1 ml joda
primjena:
Jagode i tlo oko njih zalijevajte 5 do 7 dana prije cvatnje, te ponovno neposredno prije cvatnje.

jabuka
Rješenja za sprječavanje truleži jabuke:

10 litara vode
10 ml joda
primjena:
Listove i plodove prskati 10 dana prije berbe.

Grožđe
Rješenja za sprječavanje truleži grožđa:

10 litara vode
8 ml joda
primjena:
Listove i plodove prskati 10 dana prije berbe.

Dezinfekcija sjemena
Sredstvo za dezinfekciju sjemena:

1 kap medicinskog joda
1 litra destilirane vode
primjena:

Zamotajte sjeme u gazu namočenu u otopinu i ostavite da odstoji 6 do 8 sati prije sušenja i sjetve. Ova jednostavna rješenja mogu značajno pomoći u zaštiti vašeg povrća i voća od raznih bolesti na pristupačan i ekonomičan način.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.