Mnogi pojedinci nisu svjesni potrebe za klima uređajem. Međutim, važno je napomenuti da imate mogućnost utjecati na potrošnju energije vaše jedinice klima uređaja. Čak i tijekom ljetnih mjeseci, kada se temperature penju iznad 35 Celzijevih stupnjeva, teško je odreći se korištenja klima uređaja, što rezultira povećanim računima za struju.

Bilo na poslu, u automobilu ili u stanu, među pojedinim pojedincima postoji zabrinutost oko idealnog vremena za uključivanje klima uređaja i njegovog mogućeg utjecaja na troškove. Međutim, doista je izvedivo postići ugodno hladno okruženje uz istovremeno održavanje isplativosti. Jedan od načina da se to postigne je podešavanje postavki temperature. Iako se općenito smatra da bi optimalna temperatura u klimatiziranom prostoru trebala biti oko šest do sedam stupnjeva niža od vanjske temperature, vrijedi napomenuti da mnogi pojedinci radije postavljaju svoje klima uređaje na 18 ili 19 stupnjeva.

  • Jednostavnim podešavanjem na nešto višu temperaturu od 23 stupnja možete značajno smanjiti potrošnju električne energije. Ne samo da je nezdravo boraviti u ekstremno hladnoj prostoriji zbog drastične temperaturne razlike, već održavanje temperature od čak 18 stupnjeva može negativno utjecati i na vaš novčanik. Važno je zapamtiti da klima uređaj nikada ne smije puhati izravno u vas, jer to može dovesti do uobičajenih zdravstvenih problema kao što su prehlade i bolovi u mišićima. Korištenje termostata i ventilatora može biti od pomoći. Umjesto da klima-uređaj ostavite uključen cijeli dan, učinkovitije ga je uključiti nekoliko sati na višoj temperaturi.

Najnoviji modeli termostata opremljeni su inteligentnom tehnologijom koja može automatski sniziti temperaturu kada osjeti da niste prisutni, pružajući pogodnost povezivanja s vašim telefonom za jednostavno podešavanje temperature.

Kada donosite odluku o tome koji ćete klima uređaj kupiti, odlučite se za onaj opremljen prilagodljivim termostatom za preciznu kontrolu temperature. Ipak, kako biste uštedjeli na troškovima, stručnjaci savjetuju da se suzdržite od rada klima uređaja dok ste odsutni. Umjesto toga, razmislite o odabiru klima uređaja s poboljšanim mogućnostima hlađenja kada se vratite kući ili neposredno prije dolaska.

Kada poduzimate projekt obnove svog stana ili kuće, bilo bi mudro razmisliti o ugradnji stropnog ventilatora. Ovaj dodatak će učinkovito cirkulirati zrak i pružiti učinak hlađenja unutar prostorije. Osim toga, često je uobičajeno usredotočiti se na izolaciju naših domova tijekom hladnijeg vremena; međutim, poboljšanje izolacije također može pridonijeti uštedi troškova sprječavanjem brzog rasipanja energije. Zanemarivanje rješavanja ovog problema može rezultirati povećanim troškovima za postizanje željenog rezultata.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.