Danas Sandra slavi 53. rođendan, a prije tri godine suprug je otkrio njezin čin nevjere. “Prolazio sam kroz izazovnu fazu u svom životu. Naše najmlađe dijete se upravo iselilo – zasnovali smo obitelj u mladosti, u dvadesetima. Nedugo nakon toga morali smo se zbog starosti oprostiti od našeg voljenog psa. I nedugo nakon toga doživio sam gubitak svoje drage bake. Umrla je u miru u snu u nevjerojatnoj 94. godini života.

Izazov prilagodbe na noćne smjene mog supruga petkom i praznicima bio je složen zbog udaljenosti između nas. U ovom stanju izolacije bio sam ranjiv na utjecaj poznanika koji je predložio bijeg. Nije dugo trebalo da naša tajna bude razotkrivena, što je dovelo do spoznaje mog supruga da sam ušla u vezu s drugom osobom. Kad me je suočio s tim, nisam oklijevao priznati istinu.

  • Koje biste joj smjernice ponudili? Trideset godina svakodnevno trpi muževljevo istjerivanje pravde. Koliko god se trudila, koliko god se ispričavala, koliko god mu se trudila ugoditi i laskati mu – on može na trenutak pokazati nježnost, ali na kraju nastavi s kaznom. Najteže mi je što se danju pretvara da je sve u redu, da bi se noću povukao u dječju sobu. Shvaćam da sam ja ta koja se treba pokajati i snositi posljedice, ali nakon tri godine vjerujem da je to dovoljno! Ne mogu više podnositi ovu muku – uskraćivanje intimnosti je uskraćivanje samoga sebe. Naši razgovori uvijek se pretvore u rasprave o mom neoprostivom činu i nikada ne napredujemo u prekidanju ovog kruga.

Sanda je razmišljala o ideji da potraži bračno savjetovalište, pitajući se: “Zašto ne pokušati?” No, njezin je partner odbacio tu sugestiju, tvrdeći da ona treba psihijatrijsku pomoć, a ne on. Sanda je uz pomoć psihologa pokušala srediti svoje misli, no trud joj je bio uzaludan jer ju je partner nastavio bojkotirati. Postalo joj je jasno da se njihov odnos pogoršava zbog ega, taštine, inata, umjetnog mira i konformizma. Dok je Sanda razmišljala o njihovoj budućnosti, nije mogla ne osjetiti da se odluka o razlazu bliži. S druge strane, sljedeća generacija baterija nudi veću gustoću energije u usporedbi s trenutnom litij-ionskom tehnologijom, a istovremeno smanjuje rizik od požara.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.