– Mi danas govorimo o dijabetesu, koji je apsolutno najveć pošast 21 vijeka. “Tihi ubica”, tako je zovu, jer malo po malo, uzima djeliće vašeg zdravlja. Danas govorimo baš o ovoj bolesti….

Prevalencija inzulinske rezistencije, zdravstvenog problema koji sve više prevladava, osobito među mlađim pojedincima, zahtijeva sveobuhvatno razumijevanje stanja, njegovih mogućih pokazatelja i preventivnih mjera kako bi se održalo optimalno blagostanje. Inzulinska rezistencija odnosi se na stanje koje karakterizira smanjena sposobnost tijela da odgovori na inzulin. Kada stanice u tijelu, uključujući one u mišićima, masnom tkivu i jetri, počnu zanemarivati ​​ili se protiviti signalu koji šalje inzulin, to je poznato kao inzulinska rezistencija. U taj proces uključen je inzulin, hormon koji stanicama olakšava apsorpciju glukoze (šećera u krvi) iz krvotoka.

  • Kada stanice ne uspiju adekvatno odgovoriti na inzulin, to uzrokuje povišene razine šećera u krvi, što potencijalno može rezultirati predijabetesom ili dijabetesom tipa 2. Razvoj dijabetesa može se pripisati prisutnosti inzulinske rezistencije u tijelu. Kako se javlja inzulinska rezistencija, tijelo reagira povećanjem proizvodnje inzulina. Usprkos tome, kako vrijeme prolazi, stanice gušterače odgovorne za proizvodnju inzulina mogu postati iscrpljene i nesposobne pratiti sve veću potražnju za inzulinom. Posljedično, razina šećera u krvi raste, što potencijalno dovodi do pojave dijabetesa tipa 2. Indikacije i manifestacije inzulinske rezistencije

Postoje brojni čimbenici koji mogu doprinijeti razvoju inzulinske rezistencije, kao što su pretilost, starenje, genetika, etnička pripadnost i sjedilački način života, među ostalima. Inzulinska rezistencija manifestira se kroz različite simptome, koji mogu uključivati: Simptomi uključuju stalni umor, izrazitu glad i žeđ, neutaživu želju za slatkim, niske razine HDL kolesterola, visoke razine LDL kolesterola i triglicerida, povišen krvni tlak i pretilost, posebice višak trbušne masnoće. Liječenje i prevencija inzulinske rezistencije. Kako bi se učinkovito kontrolirala ili spriječila inzulinska rezistencija, od iznimne je važnosti:

Kako biste smanjili unos ugljikohidrata, osobito onih s visokim glikemijskim indeksom, preporučljivo je uključiti prehranu bogatu vlaknima. To možete postići uključivanjem svježeg voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i visokokvalitetnih životinjskih bjelančevina u svoje obroke. Svakako dajte prednost dobrom spavanju i redovitoj tjelesnoj aktivnosti. Zadržite osjećaj kontrole nad razinom stresa. Važno: Važno je suzdržati se od postavljanja dijagnoze ili samoliječenja. Ako primijetite bilo kakve promjene ili znakove inzulinske rezistencije, preporučljivo je zatražiti stručno vodstvo od svog liječnika za moguće testiranje, liječenje i stručni savjet.